Рада Илиева за любовта към музиката

Сподели с приятели

Рада Илиева е едно от нашите открития. Тя все още учи в 22. училище, София, но композира и свири от няколко години. Поканихме за първия ни Teen Staion Studio LIVE, за си поговорим и да посвирим, защото това, което ни събира, буквално и преносно, е музиката.

Рада Илиева – “Galway Girl” (Teen Station studio LIVE)

Рада, сама ли си пишеш текстовете?
Да!

Кое е по-лесно да напишеш – текста или музиката?
По-лесно ми беше да пиша първо текста и след това според концепцията на текста да направя музиката. В момента преживявам по-труден период и буквално не знам откъде да започна.

Как започна да се занимаваш с музика?
Случи се съвсем естествено. Аз съм от музикално семейство. Баба ми е професор по цигулка, а майка ми е завършила музикалното с оперно пеене. Класиката си вървеше с мен през годините, и едва по-късно започнах да откривам и друга музика.

По кое време на деня обичаш да свириш?
Напоследък не мога да свиря вкъщи. Даже не мога да репетирам сама. Когато видя публиката, нещо се случва.

Какво е да си на сцената? Може ли да го сравниш с нещо?
Чувство на свобода, красота, артистизъм, любов, топлина. Всички най-хубави емоции на света.

Свириш ли на улицата и къде е твоето място ?
Даже днес, преди да дойда при вас, свирих на спирката на метрото “Сердика”. Аз съм активен уличен музикант. Уличната публика е много специфична. Странно, но има хора, на които не им харесват уличните музиканти, даже са злонамерени. Има и много усмивки, които те зареждат до безкрай. Стига да си смел, всичко е наред.

Рада Илиева & Nelly Afzaly – “Пороци”, (Teen Station studio LIVE)

Каква музика слушаш?

Напоследък слушам по-джази неща, защото искам така да се промени и моят репертоар. Но освен джаз, слушам  и много рок. Всичко без чалга, без да обиждам никого.

Помниш ли първата песен, която си свирила?
Песен на Тейлър Суифт.

Каква е историята на авторската ти песен?
Написах я, когато бях в 8 клас, незнаеща и неразбираща нищо от нещата, за които пеех. Не че сега знам, но 8. клас беше труден период 🙂

Разкажи ни кауза, да оборудвате репетиционна в мазето на училището, в което учиш?

Тази инициатива започна преди около половин година. Тъй като в 22. СЕУ пък и в много други гимназии има огромен набор от музикални хора, но МОН изключва изкуствата от учебните програми, ние, група ентусиасти, решихме да променим нещата, като създадем обществено пространство, в което човек да може да твори, без никой да го спира.

Мазето на нашето училище е огромно и доскоро беше неизползваемо, защото стаите бяха затрупани с боклуци. Ние си харесахме едно помещение, директорката се съгласи да ни го предостави и така, след като вече имахме място ни трябваха пари. Нуждаем се от оборудване – барабани, бас кубе, микрофони, стойки, кабели и също така от строителни материали и финанси за ремонт на помещението – латекс, шпакловка и др.

Идеята на репетиционната е да събира музикантите на едно място, да се случват колаборации между тях, всички да учат от всички, да се създават нови приятелства, връзки, да се работи върху проекти, например сформирането на нови групи и репетициите да бъдат достъпни за всеки .

Всички ние в момента даваме “луди пари” по репетиции, защото студията в София с добро оборудване са малко, скъпи са и е трудно да запазиш час, а музикантите сме много. Само в 22-ро сме повече от 50 души.

Teen Station застава зад каузата на нашите приятели.

За още музика последвайте Рада Илиева в You Tube.