Проучване за ползите от летните стажове

Сподели с приятели

Лятото след 10-и и 11-и клас е времето, когато много ученици за първи път започват да търсят алтернативи на ученето и пътуването през ваканцията си. А възможности, разбира се, има. Стига да разполагат с нужната мотивация, младежите над 18-годишна възраст могат да направят своя първи стаж и да използват месеците извън училище, за да добият опит в дадена сфера.

Проучване, което Teen Station проведе сред 285 младежи от цялата страна в партньорство с LIDL, сочи, че 65% от анкетираните вече проявяват интерес към участието в заплатени стажантски и практикантски програми. 22% от тях обаче още не са сигурни дали биха се възползвали от такава възможност, ако им бъде предоставена. Затова в тази статия ще разгледаме какви са нагласите на младите хора към работата през лятото (според резултатите от анкетата) и ще ги обвържем с ползите от стажовете.

86% от анкетираните са на мнение, че практиките биха им помогнали в бъдещото кариерно развитие

Този висок процент не е изненадващ. В последните години все повече университети залагат на натрупания професионален опит на кандидатите при класирането и приема им. Участието в стажантски и практикантски програми преди завършването на гимназията също така увеличава шансовете за намиране на работа по време на самото следване. Това от своя страна помага на студентите по-лесно да навлязат в сферата си на развитие след вземането на бакалавърска или по-висока степен.

А дали лятната практика е в желаната специалност, не е от голямо значение. Повечето програми, създадени за ученици, наблягат на развитието на меки умения като работа в екип, критично мислене и адаптивност. С тези базови знания всеки млад човек е готов да тръгне по своята пътека, а успехът му е малко или много гарантиран.

Близо 50% от участниците в проучването споделят, че освен заради нови знания, биха стажували през лятото и заради нуждата от собствени средства

Времето е пари и младежите осъзнават това – все по-малко от тях са склонни да прекарват ваканцията си в работа срещу малко или никакво възнаграждение. Заплащането даже играе основна роля при решението на много ученици да работят през лятото. Дори да могат да придобият уменията от практикатата по друг начин (като извънкласна дейност), като част от специални програми на големи компании, те получават възнаграждение, докато се учат. А знанието, че могат да трупат опит, да създават контакти, да имат пространството за грешки и едновременно да изкарват пари, допълнително ги мотивира да заложат на този вариант.

Над 50% от учениците, посочили причини да не се включат в практикантска програма, предпочитат да прекарат лятото си в пътуване (27.27%) или учене (24.03%). Друг популярен отговор е желанието за почивка – дали са го 14.29% от младежите.

Интересно е, че тези три опции са най-избираните и на въпроса “Какви планове имате за лятото?”. На него само 23% от анкетираните посочват намерение да стажуват или работят. Този малък дял със сигурност отчасти се дължи на желанието на младежите да прекарат ваканцията си безгрижно. Това е съвсем разбираемо и очаквано след изтощителната учебна година. Отговорите на един от заключителните въпроси в проучването обаче навеждат на мисълта, че много млади хора искат да работят през лятото, но се отказват заради притеснения около първата си работа.

Едно от най-често споменаваните опасения в анкетата е малкият опит, който може да попречи на качественото изпълнение на задачите

Нормално е човек, който никога досега не е работил, да се съмнява в уменията си преди първата си работа. Но учениците като че ли забравят, че практиките, предлагани за тях, са разработени така, че липсата на опит да не представлява проблем. Тяхната цел е именно да поставят основите за развитие в бъдеще. Грешките по време на стажа не са фатални – напротив, те са окуражавани, защото ускоряват процеса на учене.

Други често споменавани резерви включват трудното приспособяване към работната среда и екипа. Но адаптивността и съвместната работа отново са умения, които се усвояват по време на самата работа. Компаниите, които организират практикантски програми за младежи между 16- и 18-годишна възраст, са наясно с пречките, които учениците срещат в професионална среда. Затова и полагат усилия да им създадат комфортна обстановка.

Практикантската програма на LIDL акцентира именно върху нуждите на младите, за да гарантира тяхната удовлетвореност

По време на практиката участниците преминават през серия обучения и получават възнаграждение. Те могат да се възползват и от различни придобивки като ваучери за храна и един ден отпуск за рождения си ден. Програмата се оценява положително и от участниците в предишните ѝ издания, защото всяка година прави промени на базата на тяхната обратна връзка.

Практикантите от своя страна споделят, че харесват динамиката на работното място, подкрепящата среда и възможността да учат нови неща като ефективно общуване с клиенти и съвместна работа с колеги.

А би ли изпълнила практикантската програма на LIDL най-големите надежди на анкетираните?

На този въпрос смеем да отговорим с “да”. Участниците в проучването са единодушни в желанието си да натрупат опит, да научат нови неща и да се запознаят с нови хора. Точно това са и трите основни цели на летните практики.