Протестите на младите хора

Сподели с приятели

Наричат протестите “протести на младите хора”, затова ние от Teen Station решихме да дадем думата на нашите връстници, излезли да заявят позицията си.

 

Нилофар Афзали

Аз съм Нели, студент в чужбина на 21 г., занимаващ се с филми и музика. Ходя на протестите, защото там виждам причината да се върна в България. Срещам хора извън моя малък балон от приятели и познати и осъзнавам колко много се различаваме, но колко ни сближава нуждата да сме свободни. „Искам да живея в България“. Онази България, пълна с възможности, с усмихнати и талантливи хора и с мечти. На английски има един израз „I want to do something bigger than myself“ и ако ще създавам нещо, което да ме надживее, то искам това да стане тук.

Станчо Станчев

Лятото при мен нахлу с площадни вълнения. На въпроса „Защо протестира?“ ще кажа „Заради всички неслучили протести“.

Протестирах заради убийците на Милен Цветков (не са един, не са от днес). Заради калната ни медийна среда. Заради абсурдите, които се сипят върху културата в България. Заради родителите, които изтъркаха седалките на Терминал 2. Заради репилки като „Бе те всички гласуват за него, аз кво ще направя…“. Заради авторитарната демокрация, в която израснах. Заради всяко ежедневно примирение, което не доведе до толкова мащабен протест.

НЕ бях там заради нечия Оставка. Който вярва, че това ще промени нещо, да погледа новини от 2013-2014 г. Личният ми призив не е Оставка, а Оставаме. Оставаме е думата, която не чух ни от едната, ни от другата трибуна. За разлика от Оставка, Оставаме крие Ние в себе си. Оставаме обезсмисля разделението, което гледах вчера на бул. Дондуков. Оставаме може да разреши изредените горе поводи за протест.

Оставка (в България) значи Край без добро Начало после. Оставаме (в България) значи Продължаваме Въпреки. Като се замислим, те хубавите неща все стават търпеливо и Въпреки 😉

Вяра

Аз съм Вяра, на 20 години от София. Участвам дейно в протестите, тъй като вярвам, че България заслужава да се борим за нея докрай и времето на некадърните послушковци изтече. Също така на тези протести се запознах с много млади и будни умове, които ми дават хъс и надежда и страшно много ми харесва да виждам нашите различни творчески прояви на недоволство от сегашното ни управление. Било то плакати, песни, други произведения на изкуството.

Мечтая за една точна оценка на България. Много от нас се сравняват със западните държави по редица параметри, но забравят, че тяхното колониално минало не може по никакъв начин да бъде сравнявано с нашето поробено такова и тези сравнения не са честни, защото ние сме били потърпевши на велики зверства, с които все пак сме се справили. Нашата страна може да бъде много повече, стига ние да се потрудим за нея, заедно и да имаме ясна визия за нашата държава. Искам да живея в България, защото камъкът си тежи на мястото. Искам да живея в България, защото това е възможно. Искам да живея в България, защото искам да правя каквото е правилно, пък да става каквото ще.

Наталия

Здравейте, казвам се Наталия и съм на 20 години. Участвам активно в протестите, защото не мога да се примиря, че живея в България, в която има:

  • политици, срещу които има сериозни съмнения за корупция, измама и прекомерно използване на власт за лични интереси;
  • политици, за които има сериозни съмнения, че са некомпетентни да изпълняват задълженията си;
  • съдебна система, която само усилва чувството за несправедливост;
  • управление, което само задълбочава проблема със свободата на словото;
  • управляващи, които унищожават природата на страната ни;
  • управляващи, които се възползват от позициите, които заемат, за лични облаги, вместо да работят усилено за това всеки ден България да се превръща в една по-добра страна за живеене.

Протестирам, защото вярвам, че промяната е възможна. Промяната идва от всички нас. Когато не толерираме корупцията, измамата, лъжата и некомпетентността във всекидневието си, най-естественото е да не я толерираме и в управлението ни. Иска ми се да си мисля, че това са много повече от хората, които идват на протестите. Не само ми се иска, но вярвам, че са!