ПРОфесионалистите: Здравко Петров – за сградите, които разказват истории

Сподели с приятели

В поредицата ПРОфесионалистите ви разказваме за професиите, които са особено важни за обществото. Този епизод е посветен на архитектурата и нейните герои, на сградите и историите, които разказват. Гостува ни Здравко Петров.

 

Какво е урбанизъм?
Да изучиш и в последствие да разбираш градовете, тяхната култура и устройство. Да ги разбираш като организми, които постоянно се променят. Да разпознаваш процесите в тях и да знаеш кои са важни и кои не са. Да разбираш, че зад всяка сграда има история, и да искаш да я знаеш…
Ако попиташ един урбанист какво всъщност представлява тази професия, ще получиш крайно различни отговори тъй като тази дисциплина включва безкрайно много неща в себе си. Тази сравнително нова професия се появява за да отговори на нуждите на един модерен свят, пълен с градове. Започвайки от архитектура, минавайки през екология и стигайки до социология, вариантите за развитие наистина са много.
За да разберете повече за професията, потопете се в новия епизод на Професионалистите. Гост е Здравко Петров – архитект, урбанист и създател на проекта Исторически маршрути, София. Той ни разказа за специалността, за кариерата и живота на един урбанист.
Водещ на епизода е Анна Владова

Тази специална поредица реализираме съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.