ПРОфесионалистите със Спас Керимов

Сподели с приятели
Когато си мислим за бъдещето,

най-вероятно си представяме летящи коли, колония на Марс или машини за телепортация… Все грандиозни проекти, които ни водят извън границите на Земята. Но има и една част от бъдещето ни, която често пренебрегваме, защото просто е физически малка, още по-трудно разбираема и наистина съвсем различна от това, което поп културата ни представя за наука на бъдещето. Има обаче хора с достатъчно големи съзнания и сърца, които вече работят именно в сферата, която ни е най- непозната: медицината на бъдещето. В този епизод на ПРОфесионалистите със Спас Керимов говорим за 3D принтирани тъкани, изкуствено създадени и отгледани, но напълно органични, органи, технологии за ерадикиране на тежки хронични състояния… и много, много повече. Наука на бъдещето, която ще спасява смелите изследователи на новото време.

Още по-трудно ни е да си представим, че такава наука се развива в България, но е факт. Спас Керимов, създателят на Printivo (и когото е трудно да опишем в една кратка вметната част), вече се е заел с тази задача.

 

Лекар. Биоинженер. Иноватор. Changemaker.

Много етикети от много места, но все за един и същи човек, който е успял да превърне каузата да помага на хората на бъдещето в своя професия. И е започнал точно тук, сред нас, от същите гимназии, които бързаме да завършим, и същите университети, които изкарваме на кафе и късмет и къртовски труд. Завършвайки Медицинския университет, той решава, че предприемачеството в сферата на медицината е точното поприще за него. След години работа, проектът успява и Спас и екипът му правят изключително значими открития с няколко направления, едно от които е и инфертилитетът.

Разбира се, историята му звучи невероятна, леко фантастична, но всъщност зад нея се крият множество препятствия и почти-откази. От тези ситуации Спас споделя урок, който можеш да научиш само ако си на ръба:

Няма нищо лошо в това да се откажеш, […] дори когато си положил страшно много труд и страшно много усилие.”

За него „динамичното равновесие” е златната среда, а план Б „винаги ще се намери, дори да е субоптимален в началото, който после да стане подобреният план Б[…], докато накрая не стане желаният план А.” 

В този епизод на ПРОфесионалистите Спас Керимов разказва за своя път и за саможертвите, които трябва да се попитаме можем ли да направим или не. Надяваме се, че и вие като нас ще намерите вдъхновение и кураж в неговата история.

 


Тази специална поредица реализираме съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.

 

Подкастът е записан в студиото на Radiocast.bg. Благодарим!

 

Може да харесате също: