#ПрочетиМи – сцена за всеки млад творец

Сподели с приятели

Ако следите новините в българските литературни среди, няма как да не сте чували за инициативата #ПрочетиМи. Това е събитие, на което всеки един млад писател може да излезе на сцена и да сподели творбите си с публика. Състои се в различни градове в България веднъж на няколко месеца и с всяко следващо издание интересът към него нараства експоненциално.

С наближаването на 19. ноември, когато произведения и вдъхновение ще бъдат споделяни в StudyHub, поканихме организаторката на ивента, Весела Славева, да ни разкаже за него.

Кога се ражда идеята за #ПрочетиМи и има ли нещо специално, което я вдъхновява?

#ПрочетиМи се роди на едно доста необичайно място – във влака! Идеята не бе вдъхновение, а кауза за доказване пред обществото, че младите четат (и пишат дори). 

Колко време е нужно за организацията на едно от събитията? А как протича тя?

Бих казала, че не времето е фактор за организацията. По-скоро желанието и доброволците, които се включват, като фотографи, оператори, разпространители на идеята. Но все пак, ако трябва да го измерим, е 2 месеца с намирането на място, записването на участници и всичко друго. 

Какви са условията за участие и какво би казала на тези, които се колебаят дали да споделят творчеството си пред публика?

Започвам с “Мили пишещи, това е Вашата сцена!”. Неслучайно вече 10-то събитие ще посрещне за първи път излизащи пред публика. Статистиката, която си водим, показва 70% неучаствали в подобни формати. Условия няма освен ако те не си поставят такива! 🙂

Какви са хората, които посещават #ПрочетиМи? А има ли нещо, което обединява тези, които са “в светлината на прожекторите”?

МЛАДИ, мотивирани и развиващи се. Една част от влезлите в нашето малко семейство са продължили със силни темпове да доразвиват таланта си. Можем да се похвалим и със забелязани от издатели млади таланти. 

#ПрочетиМи е повече литературно четене отколкото конкурс, но въпреки това някои от участниците биват награждавани. На какъв принцип биват избирани “победителите” и от кого?

Точно така, не можем да се наречем “конкурс”. Както на една обикновена спортна  среща ѝ е нужен арбитер, така и тук. За да е всичко честно, имаме жури, което определя тримата победители. Разбира се, ни е важно и мнението на публиката, като избараме чрез гласуване и нейния любимец. 

Има ли къде да бъдат прочетени произведенията от минали събития?

Произведенията от минали събития на победители могат да бъдат прочетени в дебютната ни стихосбирка “#ПрочетиМи – лична поезия”. Всички останали са качени като клипове в социалните мрежи. 

Кои са каузите, които #ПрочетиМи подкрепя? 

Главно са устремени към училищата и неформалното обучение в тях. Заради това вече няколко пъти посещаваме деца на различни възрасти, които чрез игри научават за още за съвременната литература.

Какъв съвет би дала на другите млади хора, които също искат да достигнат до толкова много хора с идеите си?

“Първо: не правете нищо без причина и цел. Второ: не правете нещо, което не е в полза на обществото.”

– Марк Аврелий

С какво ще се различава предстоящото издание на #ПрочетиМи от досегашните?

С предстоящото в StudyHub събитие ще се опитаме да разбием стериотипа, че в Студентски град се посещават единствено нощните клубове. Мястото е от младите за младите, единственото подобно в България.

С коя песен би поздравила читателите/слушателите на Teen Station?

Хмм, има една, която заради текста си я свързвам с #ПрочетиМи. Песента е на Оги 23 – “Да сме там”.

Повече информация за събитието можете да намерите тук, а на 19. ноември от 19:30 ви очакваме в StudyHub, за да изпитаме заедно емоцията на #ПрочетиМи!

Може да харесате също: