#Последвай ме – изкуство срещу дигиталните зависимости

Сподели с приятели

В епохата на дигиталните технологии и устройства човекът губи себе си в тях. Превръща се в същество, отдалечено от същността си. Проектът „Последвай ме“ цели чрез театъра да сътвори инструмент за превенция на дигиталните зависимости. Волен Чилов ви среща с Диана Досева – съ-режисьор на спектакъла и с участващите в него Мириам Ганчева, Биляна Спасова и Мартин Калчев. Приятно четене!

 

Разкажете за проекта – как започна, откъде дойдоха идеите?

Диана Досева: Това е проект на Асоциацията за изкуство и младежки инициативи „Студията“, финансиран по Програма „Социално ангажирани изкуства“. Реализиран е с подкрепата на  Национален фонд култура.

Откъде започна идеята? Изследвам дигиталните зависимости през последните години. Защитих магистърска теза на тема „Превенция и преодоляване на дигитални зависимости чрез възможностите на образователния и терапевтичен куклен театър“. #Последвай ме“ е групов лабораторен проект, чрез който аз и Елица Йовчева (съ-режисьор на представлението) целим да изработим инструмент за превенция на дигитални зависимости.

Хипотезата ни е, че театралното изкуство, психосоциалните практики и психодраматичният подход могат до доведат до изработването на такъв инструмент. Преминавайки през процеса и стигайки до крайния продукт – спектакъла „#Последвай ме“ – се потвърди нашата хипотеза. Инвестирането в  индивидуалната креативност и личното творчество може да допринесе за развиване на умение за саморегулация  при употреба на дигитално съдържание. Това е проект с начало, но без край. Тепърва започва. Участниците са началото на „борбата“.

Искам да попитам участниците какви са ви усещанията, когато играете „Последвай ме“ и каква реакция виждате от публиката?

Биляна Спасова: За усещания от публиката, докато съм на сцената, не мога да имам. Когато си горе, се опитваш да се съсредоточиш върху това, което играеш. След представлението мога да кажа, че на всички им било доста интересно. Повечето са се забавлявали, но някои ми казват, че са плакали. Хората се впечатляват от видеата, които качваме в социалните мрежи. Посрещали са ме по коридорите и са ме разпитвали за „#Последвай ме“ . Това много ме радва.

 Д. Д.: Опитваме се да изградим мост между дигиталното и реалното пространство. Да извадим наяве теми, родени от самата група, в които аудиторията ни би могла да се припознае като интереси или дори като участник в тях.

 

 

Мириам Ганчева: Зад сцената това ми е най-приятното представление до момента, защото играем с професионалисти – актьори в различни театри. Това помага за обстановката зад завесата, а тя е важна за това, което ще излезе пред нея. Докато си горе, в този тип представление имаш възможност да направиш нещо различно от предишното, защото текстовете са създадени от нас – актьорския състав. Те се променят, добавят се нови фрагменти и ни  предразполагат към импровизации и промяна, което е чудесно, защото актьорски можеш да си добавиш още нещо.

Част от класа ми дойде на последното представление. След него имаха теми, по които да размишляват. Виждаше се, че не симулират, а наистина се замислят за неща, които ги е имало в представлението. На мен това ми е достатъчно, за да мисля, че има успех – щом провокира в тийнейджърите въпроси. Те са основната ни таргет група. В същото време на баба ми, която не е особено дигитално зависима, също ѝ хареса. Беше трогната.  Това показва, че „#Последвай ме“ може да провокира емоции у всекиго.

 

 

Мартин Калчев: Това представление е в по-различна форма и бих искал да се остави у публиката повече дълбочина. От това, което съм забелязал до момента е, че се очаква „нормална“ форма. Когато тя не се изпълни, зрителите се опитват да я намерят в малки детайли от представлението, но цялостна картина трудно се изгражда. Бих искал да намерят дълбочината в друг смисъл – не във формата. За усещания, докато играя представлението – предразполага ме към забавление. Може да съм напрегнат преди да изляза на сцената, но когато вече съм горе, ще направя детайл, който ще ме развесели.

М. Г.: Понеже тримата сме написали свои текстове, усещането да изиграеш нещо, което ти си написал е много странно. Много по-трудно се учи текст, който ти си написал – идва ти нещо ново да кажеш. Самото усещане да излезеш пред публика и да го изиграеш, на моменти дори не играеш. Излязло е от теб, това е мнението ти по дадена тема. Много е разтоварващо, понякога – доста емоционално. Странно усещане. По хубав начин.

 

Какво мислите за проблемите, които разглежда „Последвай ме“?

Д. Д.: Мисля, че сме закачили много малка част от проблематиката, която може да бъде разгледана. „#Последвай ме“ има 2 направления. Едното – спектакълът „#Последвай ме“ да стига до публиката по интерактивен начин, да я ангажира с темите, които разглежда, да я провокира. Другото е екипът да последва своята собствена креативност, да се опознае повече, да открие нещо за себе си, което не е подозирал, че може, да бъде съавтор на представлението.

Този мощен инструмент на театралното изкуство може да се приложи в други групи с отворената си структура. Темите, които са засегнати в него, скоро няма да са актуални, както бяха при създаването му.  Затова екипът генерира нови идеи свързани с подтеми, които не сме разглеждали.

М. Г.: Наистина има твърде много теми, свързани с дигиталната зависимост. Теми, които да се изкажат. Любимата ми е, когато изричаме въпросите и емоциите, които пренебрегваме, защото следим повече живота на другите в интернет. Във възрастта, когато трябва се опознаваме, ние не го правим. Постепенно се превръщаме в същества, които не си задават въпроси, незнаещи почти нищо за себе си.

Б. С: От проблемите, които сме засегнали, голяма част все още са ми актуални. Когато започнахме творческия процес, си спомням за упражнения, които сме правили. Те все още са ми отправна точка. Да последваме интуицията си и да сме креативни – да се предизвикаме. За мен е изключително ценно и се опитвам да го прилагам и извън сцената.

М. К.: Любимите ми теми са тези, на които псувам. В представлението имам възможност да изкажа един мой любим монолог, свързан с еднаквостта. Да вкарваш в една форма толкова хора и да считаш, че е нормално всички да я преследват ме изнервя. Тази проблематика, която е на още няколко места в спектакъла, най-много ме занимава.

 

Съвет към всички, които искат да се опознаят.

М. К.: Съвет към неопознали себе си хора към други такива. (смее се)

Д. Д.: Кратко и лаконично – задавайте си въпроси.

М. Г.: Задавайте си въпроси, макар отговорите да са малко страшни за вас. И да не сте доволни от отговора, който ще получите, поне имате отговор.

Б. С.: Първо трябва да искаш да се опознаеш. Приемайте възможностите, бъдете с отворени обятия и ги приемайте. Често не ги забелязваме, просто трябва да се огледаме и да се възползваме от тях. Когато ме поканиха да участвам се чудих, мислех си „Това не е за мен.“. Сега съм изключително доволна от избора си. Кажете „Да!“.

М. К.: Аз ще кажа нещо друго. Ако сте започнали да рисувате кон, но не ви харесва как сте го нарисували, може да го изтриете или да нарисувате нещо друго върху него.

 

Какви са плановете за бъдещето на „Последвай ме“?

Д. Д: Както вече споменахме, спектакълът е с отворена структура и предстои да се променя. Още през лятото се оформи нов фрагмент, който предстои да е премиерен. Имаме доста планове. Мартин Калчев има авторска песен, която предстои да бъде професионално записана и да се направи клип по нея. Тепърва имаме пред себе си възможности да актуализираме фрагменти, появяват се нови предизвикателства и се надяваме скоро спектакълът “ #Последвай ме“ да придобие нов облик…

Къде и кога ще може да се изгледа Последвай ме“?

Д. Д.: Мястото е Камерна сцена „Славянска беседа“ и се надяваме  скоро да имаме отново среща с нашата публика.

Ще поддържаме връзка и когато спектакълът предстои, ще уведомим нашите слушатели и читатели.

 

П.П. След като изгледах „#Последвай ме“ останах безмълвен. Спектакълът ми въздейства силно емоционално. Ако имате възможност не се и замисляйте, а отидете и го изгледайте!

 

Линове за профилите в социалните мрежи на #Последвай ме:

https://www.facebook.com/HashtagPosledvaiMe/

https://www.instagram.com/hashtag_posledvai_me/

https://www.youtube.com/channel/UCH6tcsijGN205JQdw1Qe92Q

 

От Волен Чилов