5 български подкаста, които ви препоръчваме да чуете

Сподели с приятели

5 български подкаста, с които Момчил Бонев ви препоръчва да се запознаете.

Подкастът като понятие може и да съществува от вече далечната 2004-a г., но определено в последните години се утвърди като един от резултатите на медийната революция в новата ера. Революция, която обединява удобство, свободен избор, голямо многообразие и така важната достъпност, както за потребителя, така и за създателя, който днес на практика може да бъде всеки от нас.

Форматът подкаст предлага точно тези плюсове със замисъла да заеме ролята на радио предаване за заети хора. Той е добър приятел на динамичното ни ежедневие, в което подбираме информацията където, когато и както поискаме. Популярността му също така се дължи на това, че придава едновременно нужната натуралност в един сериозен ефир и нужната сериозност на един наглед пейкаджийски разговор.

Преди няколко години проби и на пазара в България и множество независими медии, общества и публични личности започнаха да правят подкасти под различни форми, а малко по малко това започва да се превръща и в любим начин на младите да се информират за случващото се по света. В тази статия ви предлагаме 5 български подкаста, с които препоръчваме да започнете този нов навик и с които няма как да сгрешите. (има и изненада)

2&200 podcast

Започнаха дейност преди по-малко от година в началото на 2019, а вече са едно от гръмките имена на родния пазар в сферата. Дали е заради предварителната популярност на водещите Орлин Милчев – Атила (рапър и режисьор) и Цветомир Цаков (създател на съдържание за 7talents) или заради изключителния колорит от вече гостували при тях хора, не е ясно, но със сигурност се справят отлично до момента и попаднаха в нашата селекция с 5 български подкаста, които си струва да чуете.

Тандемът успява да прави както редовни епизоди помежду си и с гости от Павел Колев през Китодар Тодоров до Васко Кръпката, така и странични рубрики за ежедневието им. Много интересни са лайфстайл коментарите в поредицата “Филтернет” на третия човек в екипа Филип Търпов (човекът с техниката). Наскоро се преместиха в ново студио, в което им пожелаваме да продължават да вдигат общото ниво на тази култура у нас.
П.С: Нашите момчета от BAKC подкаст се вдъхновиха за мини рубриката си Книга-филм-събитие точно от тук:

Свръхчовекът с Георги Ненов

Доколкото аз лично си спомням, това е един от най-старите български подкасти, с които започна цялата вълна преди 1-2 години. Георги Ненов стартира Свръхчовекът още през 2016-а с една цел – да среща слушателите си с успели и доказани хора в бизнеса, шоубизнеса, света на иновациите и пр. и да разкаже нечувани истории без редакторска намеса.

Естествени разговори едно в едно в аудио вариант, в които един най-често незапознат водещ изявява искрен интерес към инициативите и дейностите на креативни и будни хора, които сами градят бъдещето си. Мотивиращ, откровен, вдъхновяващ – такъв е характерният “свръхчовек” в едноименния подкаст на Георги Ненов.

Комеди клуб подкаст

Ако Георги Ненов е от хората, които прокараха тази субкултура по географските ни ширини, то безсъмнено Комеди Клубът и неговият основател Иван Кирков са тези, които я направиха толкова шумна. Започват в края на 2016-а със съвсем опростена концепция – група от 4-ма комедианти (и приятели на клуба) седят на маса и си говорят неангажиращи приказки, които да разсмиват зрителя. Впоследствие подкастът толкова се разраства, че на този етап се помещава в 5 ютуб канала (Обикновен, Новини, Клюки, Женски и Спорт). Темите са станали далеч по-сериозни, а вътрешните шеги и закачки имат необичайно дълги истории зад себе си.

Комедиантите от клуба на ул. Леге не само си създадоха публика, а направо общество, което вярно ги следва във всяко тяхно начинание и без проблем открива супер секретните тайни подкасти всеки вторник. И най-хубавото е, че персонажите в този сериал са толкова много и различни, че трудно можеш да си избереш любимец.

Говори интернет

Говори интернет пък са подкастърите в списъка на препоръчаните 5 български подкаста , които впечатляват с изключителна отдаденост, неуморни иновации в техническата част на предаването си и липсата си на аналог в България. Създателите му Владо и Еленко го определят като “сутрешен блок, ама не сутрин”. Накратко за съдържанието – злоупотребяващи с лимитите на времето програмисти, които записват от разстояние, било то в 6:24 или 23:57ч., и канят гости от всевъзможни сфери, за да им обясняват концепциите зад теми като футбола, dating приложенията или габровското биенале на хумора. Освен това тяхната публиката има съществено значение, участвайки в специално създадените общества в Дискорд, Туитър и др. и дори да изпращат гласови съобщения, включени в епизодите.

Безброй много екстри, които ще получите в замяна на вашите 3 часа запасено търпение и интереси в засегнатите теми. Ако обаче не ви вълнува нищо там, може да чуете и някой от свързаните с тях под-подкасти като Дроб и Чили, Експлейнерът, Парите говорят, Транзистор и Ден.

Kамък, Ножица, Хартия

Последното предаване от този тип, което започнах да следя, е Камък, Ножица, Хартия. Подкастът, който прави новините забавни или седмичният подкаст за новини, култура и още нещо, както гласят бившият и сегашният му девиз. В обобщен вариант: трима водещи, които се разменят по двама от епизод на епизод и коментират актуалните събития от изминалата седмица, а понякога канят и специални гости като фитнес инструкторът Никола Томов или музикалният продуцент Roasty Suave.

НеНовините по Дарик Кафе / Dbat

Специалната wildcard позция в класацията ни без определен ред e живото доказателство, че ако радио предаването ти е достатъчно интересно и най-вече достъпно може и да е прекрасен подкаст. Слушателският ми интерес към сутрешния блок на Дарик радио дойде вследствие на липсата ми на достъп до интернет, докато ходих на уроци в 7-ми клас. Освен Metallica и Slipknot, тогава много обичах да слушам Дарик Кафе и по-специално гостуванията на Самуил Петканов от НеНовините всеки четвъртък.

Наскоро открих, че качват предаванията си и във видео формат в ютуб и си припомних защо слушам подкасти от 13-годишен. Ако искате сатирично поднесени коментари на публицистични теми, може да видите както видеото горе, така и съвсем прясната поредица Dbat на dnews. Там водещият на Дарик Кафе Мишо Дюзев регулярно прави дискусии с познатите за ефира му Петканов и доктор Мирослав Ненков, които дебатират чрез силата на интернет и взаимни видео отговори на казаното от опонента.


Разбира се, в листа не са включени нито моят личен подкаст към музикалния ми блог, нито безбройните рубрики в нашата медия. В тази връзка Teen Station е идеален пример за медия на динамичните ни времена – първоначално замислена като младежка радиостанция, но до момента на реалното си създаване, приоритет са станали подкастите в Mixcloud.

Така че какво чакате? Скачайте на радиоприемниците си и намерете това, което най-добре ще пасне на вкуса ви, защото изобилие не липсва дори и у нас.

От Момчил Бонев

Ако имате интерес към подкаста, чуйте поредиците на Teen Station:

Политематичният BACK Podcast

Музикалните ни открития в Music Hunters

Специализираните Indie Air, Джаз Час, Ах, този Бродуей

Специалните ни гости в 10/10

Подкаст за литература – Разпилени думи