Discover EU: Полезни съвети за пътуване в чужбина

Сподели с приятели

Светът сякаш се адаптира към постояните рестрикции покрай вируса и това лято повечето от нас стегнаха куфрите, а аз съм тук да направя следващото ви пътуване малко по-малко стресиращо, много по-организирано и поне малко повече по-добре подготвено. Наскоро си направих малка обиколка из Европа (благодарение на Discover EU pass-а):

11 дни, 2 самолета, МНОГО влакове, няколко хотела, airB’n’B-та и много безценни спомени.

Толкова бях благодарна за възможността да мога да посетя толкова много места, че нямаше как да позволя на вируса и факта, че не съм пътувала достатъчно пъти сама, че да се чувствам комфортно, да ме спрат. И честно казано – някои рискове си струват, а този определено беше един от тях.

Малък съвет още преди да започнеш с организиране, събиране на багаж, планиране и така нататък – ако се чувстваш притеснен, повтаряй си че това е вълнение, в един момент ще започнеш наистина да се чувстваш повече развълнуван/а, отколкото притеснен/а.

 

След като минахме през скромния ми опит, мога вече да започна с истинските съвети. За по-лесно навигиране из статията се опитах да ги подредя в групи спрямо употреба и идея.

Трите групи са:

  • Опаковане на багаж
  • Хранене и хигиена
  • Ден за ден
Започваме с опаковането

Всички имаме навика да опаковаме повече отколкото ни трябва и това е положението. Но може поне да се опитаме да го направим така, че тези безполезните неща (точно онзи чифт обувки за “като ми трябва да съм по-официален/на” или тези 2-те тениски, “без които просто не мога”) да заемат по-малко място. Начинът, които ми свърши работа на мен беше следният – сгъвах дрехите веднъж, за да заемат правоъгълно-подобна форма и после ги навивах на рола.

Има много други начини за сгъване и прибиране на дрехите в раница/куфар/каквото и да е, което носиш. Бих предложила да изгледаш някое или друго видео, да намериш някоя статия/блог за пътуване и конкретно опаковане и да намериш твоя си начин на опаковане. Това може да върши работа на мен и още хора, но не означава, че е перфектно за всички.

Докато още сме на темата за прекаляването с дрехите – този път наистина се постарах да избягвам прекомерното количество багаж. И почти успях.
Предложението ми тук – представи си комбинациите и аутфитите, в седмиците преди пътуването виж кои дрехи носиш най-често и вземи тях. За мен три основни аутфита бяха достатъчни. И ако ги планираш умно, може да разменяш части и да си правиш нови аутфити. Красотата на ефикасното събиране на багаж.

Пример: Черно поло с дълъг ръкав, сини дънки, суичър с цип, тениска, пуловер и няколко бижута (2-3 гердана, защото обичам да нося по няколко, пръстени, гердани) и по този начин имах поне 5 различни аутфита за различно време, където можех да добавям и бижутата, за да ги правя още по-различни. Добавяме и яке за по-студено време и ето ми ги дрехите за седмица. Втори чифт панталони винаги са добре за подсигуряване.

Важни неща за опаковане в ръчния багаж:

Мокри кърпички/за лице – няма нужда от много обяснение, винаги има какво да се изчисти или избърше, най-малкото с вируса е хубаво да си чистим ръцете от време на време. А кърпичките за лице – като обикалях градовете или пътувах по цял ден беше прекрасно да извадя една, да си избърша лицето и се чувствах като нов човек. Така че определено са нещо полезно.

Торба – от плат, хартиена или найлонова – каквато и да е. Една или две в някой джоб са супер идея, винаги има за какво и те да се ползват. Взех си прекалено много храна и не мога да я изям? Хоп, в торбата и в раницата за после.

Резервни гумички за слушалки – ако си с малки слушалки с махащи се гумички, взимаш две, пъхаш ги в портфейла и си готов/а. Загубих една от моите в първия град, в който бях, и после през цялото време беше доста неприятно само с една нормално работеща слушалка.

След като минахме през опаковането на багаж е време да поговорим за ядене и хигиена

(мокрите кърпички важат и тук)

Да поддържаш добра хигиена докато пътуваш определено изисква доста старание. Аз се опитах да го направя колкото мога по-лесно за себе си.

Нещо много важно – не искаш да си вземаш целите бутилки с шампоан и сапун.

Не само че заемат много място в багажа, а и е досадно да ги носиш със себе си всеки път като се къпеш. Аз си взех малки бутилки и контейнери точно за шампоани и сапуни, има ги в магазините за левче и в дрогериите например.
Ако трябва да избираш кой сапун или шампоан, вземи този, който мирише най-свежо и чисто, а не сладките и тежки миризми. Колко по-свежо мирише (същото се отнася и за парфюмите) толкова по-добре и приятно ще ти е, докато си навън по цял ден.

Бил/а си навън цял ден, знаеш че трябва да се къпеш, но не можеш да се отлепиш от леглото? Знам чувството. Открих няколко неща, които помагат с влизането под душа. На първо място – аз лично почти винаги излизам с грим, което означава, че вечер, когато се прибера, трябва да стана и да си измия грима. А след това ми е много по-лесно да вляза да се изкъпя. Ако трябва да приложим това за хора, които не се гримират – просто си наплискай лицето с вода.
Друго нещо – пусни водата в душа и само си пъхни ръката да видиш топла ли е. Това моментално ще помогне да искаш да се изкъпеш, а и така или иначе вече си станал/а.

А за храната?

Tripadvisor. Не е платена реклама, а просто наистина много помага да намериш ресторанти и заведения, предлагащи нещата, които ти се ядат.

Нещо много нелогично на пръв поглед – понякога да поръчваш храна от доставчици излиза по-евтино отколкото да отидеш и да си я вземеш. Това е благодарение на многото кодове с отстъпки за първа поръчка, за нови клиенти, на безплатната доставка и т.н. Само трябва да потърсиш, кои приложения имат такива отстъпки.

И последната група от съвети:

Ден за ден

Ако ще пътуваш през няколко държави, като мен, провери условията на роуминга си. Понякога се налага да сменяш ръчно различните интернет доставчици на телефона си в различните държави. Най-добре ще е предварително да се обадиш на своя оператор, за да ти кажат в коя държава кой ще работи. А не като мен – пробвах всичките, докато един не проработи. (може да го сменяш като потърсиш “mobile networks” в настройките на телефона си)

Провери графика на влаковете и/ли автобусите, с които ще пътуваш. Докато пътувах из Германия с влакове, техните железници стачкуваха, което означаваше, че много влакове бяха отложени и ограничено количество се движеха. Да знам предварително горе-долу кога са влаковете, които ми трябват, доста улесни прекачването. Понякога има проблеми с роуминга и интернета. Понякога ръцете ти са пълни. Понякога имаш точно 3 минути да се прехвърлиш от един влак на друг с две чанти. В такива моменти приблизителната представа кога са следващите влакове, освен че улеснява, но може и да спести няколко часа чакане на следващия транспорт.

Всички сме спали във влакове и автобуси. Но трябва да си пускаш аларма за приблизително 15 минути преди да пристигнеш по разписание, ако ще спиш. В един от влаковете заспах и не се събудих навреме, дори когато пристигнахме на последната станция. Влакът беше празен, след няколко минути ми беше следващия, аз все още наваксвах сън. Добре че бяха двама туристи да ме събудят. От този момент натам нямаше влак, в който да не си навивам аларма.

Добре де, пристигнал си в града, ама сега къде да ходиш?

Tripadvisor. Заклевам се, не е реклама, но работи безотказно. Почти всяка една изложба, галерия, музей, каквото и да е, е в това приложение. Има и много групи във Фейсбук, които могат да помогнат. Аз бях групата на DiscoverEu, където постоянно се питаше за подобни неща. Тоест, намираш една (или няколко) групи за пътуващи и си готов/а.

Докато говорим за посещаване на места, най-добре е да решиш къде ще ходиш вечерта преди това или най-късно сутринта, за да може да планираш маршрут. Примерен такъв би бил да започнеш от най-близкия музей и да приключиш в най-далечната изложба. Или обратното. Факт е, че подобен маршрут спестява време и прави обиколката в пъти по-ефикасна.

Провери как работи градският транспорт в държавата/града. Няма нужда да обяснявам много тук, винаги е полезно да знаеш откъде докъде може да стигнеш, ако ти се наложи. Аз използвах повече електрическите скутери, нещо за което също може да провериш.

И така, това е (засега).

Съветите, които ми помогнаха/щяха да ми помогнат, ако някой ми беше казал преди това. Някои може и да са малко основни и често срещани, но други са сравнително специфични и не съм си срещала никъде досега.

Поздравления на всички стигнали дотук и успешно пътуване!

И помнете – новите неща винаги са страшни, нямаше да са вълнуващи иначе.

От Анна Владова


Очаквайте видео от пътуванията ни в Tik Tok канала на Teen Station!

 

Може да харесате също: