Подкасти, които препоръчваме да чуете

Сподели с приятели

2020 беше трудна година в много аспекти, но ако едно позитивно нещо излезе от нея, то е, че хората започнаха да слушат подкасти. С допълнителното време вкъщи изведнъж всички (дори и най-заетите) се нуждаеха от нови занимания. Точно поради тази причина медийният жанр бързо набра популярност. Слушането на подкасти е лесно. Записването им – също. Може да се ползва микрофонът на смартфон и да се обработват с най-елементарните програми за аудио. Затова и от Teen Station не сме прекъсвали публикуването на нови епизоди от различните си поредици, въпреки противоепидемичните мерки. Даже имахме една изключително силна 2020 година както по отношение на количеството, така и на качеството на съдържанието.

През 2021 смятаме да продължим тази тенденция. Даже сме ви подготвили няколко нови поредици подкасти, които нямаме търпение да чуете.

“Отвътре навън” е подкаст за ментално здраве с водещ Поли Петкова. Той обхваща както по-леки теми, свърани с емоциите, които изпитваме всеки ден, така и такива, въртящи се около сериозни проблеми, за които би била необходима професионална помощ. Целта на Поли е да направи дискусията за психичното здраве по-достъпна за хората, които най-лесно могат да пострадат от нейното стигматизиране, а именно младежите. В подкаста очаквайте както информация, подбрана от самата водеща, така и разговори със специалисти.

Тедо Топузлиев пък от своя страна е подготвил поредица за всички онези млади хора, които нямат идея кое е тяхното нещо. В епизодите на “Кръстопът” той ще кани специалисти от най-различни професионални области в опита си да опознае безграничните възможности за кариерно развитие пред себе си. По този начин той се надява да улесни и слушателите си в техния собствен избор.

Не на последно място, момчетата от BAKC в момента записват нещо наистина специално – дотолкова, че не можем да ви кажем предварително и ще се наложи да разберете сами, когато първият епизод излезе без предупреждение. Можем да гарантираме обаче, че има причина да сте с високи очаквания 🙂

Плановете ни за 2021 със сигурност звучат обещаващо. Но докато нашите водещи на подкасти се залавят за работа, ние сме ви подготвили една селекция от любими епизоди за 2020, които да слушате за едно ударно начало на новата година.

От А до Я

Началото си подкастът “От А до Я” постави през февруари месец 2020 година, което го прави една от най-новите ни поредици. Успехът му като че ли беше предначертан – не само заради интересния (или по-скоро всеобхватния) набор от теми, а и заради невероятното умение на Юли да води въздействащи разговори. Тази година гости му бяха както познати обществени лица, така и негови приятели. Най-интригуващ за слушателите (а и най-специален за самия водещ) епизод на подкаста обаче е този, който Юли записва с майка си Катя Караджова – “Психология на изолацията”. Както името му подсказва, в него става въпрос за менталното ни здраве в условията на пандемия. Изборът на гост е направен вследствие на затегнатите мерки и невъзможността за излизане от вкъщи, но майката на Юли се оказва и най-подходящият човек за обсъждането на тази тема – работи като семеен консултант.

Разговорът между двамата цели да помогне на слушателите да овладеят стреса, породен от ситуацията, и засяга въпроси като функциите на страха и възможните извори на напрежение. Юли и Катя също така коментират редица практически начини, които всеки може да приложи сам, за да подобри психическото си състояние – от разговори с приятели през структуриране на деня и на начините за приемане на проверена информация до медитация.

BAKC Podcast

Момчетата от “BAKC Podcast” от вече две години имат засилено присъствие в аудио съдържанието на Teen Station. Тяхната поредица е тази, която помогна на нашите подкасти да излязат от приятелските кръгове на екипа и да превземат нови аудитории с по-различни интереси. Берки, Сашо и Калата записват заедно толкова често, че не беше изненада, когато стотният подкаст, качен в MixCloud-а на Teen Station, се оказа техен. В него иронично Сашо отсъства, но Берки и Калата влагат всичко от себе си, за да разгледат темата от възможно най-много ъгли и то по забавен начин.

Подкаст №100 е посветен на мотивацията и това къде я намираме. Избягва клишетата и рецептите, които са често срещани в интернет пространството, и описва мотивацията чрез т. нар. “таблица на мотивацията”, изготвена от Калата. Какво е “благородна мотивация” и кои хора я притежават? Какво може да унищожи потенциала за развитие в ранна детска възраст? Нормално ли е да завиждаш на успехите на познати и непознати? Това са само част от въпросите, които двамата си задават. Чуйте всички останали в епизода:

УНИверсално

“УНИверално” е една от най-слушаните ни поредици, най-вече защото много голяма част от младежите, които достигаме, тепърва трябва да вземат животопроменящото решение къде и какво да учат. Но този подкаст не трябва да бъде възприеман като медия, промотираща образованието в чужбина пред българското или даваща инструкции за благополучно кандидатстване. Неговата цел е да покаже скритите страни на студентския живот, нещата, за които учениците не мислят, като подават документите си, всички онези важни аспекти от следването, които биха могли коренно да повлияят на финалното решение.

В пилотния епизод на поредицата водещата Мина Бонева и нейната приятелка Тити разбиват куп очаквания, които кандидатстващите имат – че от първия път ще изберат правилната специалност. Че следването ще се случва в “древните университети със зелените поляни”. Че ще ги запознае със “свободолюбиви студентстващи като в историите на нашите за Студентски град през соца”, ще бъде едно вечно “групово учене, ама и шляене”. Но освен да показват следването в истинската му светлина, задават и куп въпроси, на които и самите те още нямат конкретен отговор: каква е комбинацията от град, университет, специалност и студентски живот, която ни удовлетворява? Каква е най-съвършената визия за живота като студент – забавление безкрай и страхотни запознанства? Академични успехи и престиж?

Поемете по пътя на отговорите с тях:

Разпилени думи

“Разпилени думи” е най-особеният подкаст на Teen Station. Той е основан на идея, която всички в екипа обичат, но и която по някакъв начин винаги остава пренебрегната. Единствената поредица, която няма постоянен водещ или фиксиран формат, но и тази, която просто не можем да прекъснем.

И има защо – литературата е незаменима част от животите на всички ни. Но като че ли ни трябваше побутване, за да започнем отново да ѝ отделяме заслуженото внимание в аудио съдържанието си. На помощ се стекоха Момчил и Огнян със своята идея за интервю, която върна подкаста под светлината на прожекторите. Двамата проведоха разговор със Светлозар Желев, активист в българските читателски среди с дълъг списък литературни длъжности зад гърба си. В момента той е съществена част от Литературния клуб “Перото” и Националния фонд за книгата, редактор в големи издателства като Сиела и Колибри и водещ на подкаста “Литературен гид”. Най-общо казано, Светлозар Желев е човек с изключително богат опит и четивна култура, от когото може да се научи изключително много. Чуйте още сега мненията му за най-различни литературни теми – от интересни книги до най-наболелите дискусионни въпроси в българските литературни среди:

10/10

Каква е музиката, вдъхновила музикантите, които вдъхновяват нас? За това разказва поредицата ни “10/10”. Както се предполага, най-трудно ни беше да записваме нови епизоди към този подкаст през 2020, но компенсираме за малкия им брой с изключително интересните гости, които бяхме поканили.

Най-ярки несъмнено бяха момчетата от група Froyd (Фройд). Те ни представиха артистите, които често повлияват тяхното собствено творчество – от Arctic Monkeys, Television, Mac DeMarco и Billy Cobham до Sex Pistols. Това е първата банда от България, част от проекта за обмен на вдъхновение и сцена с групи от Великобритания – Camden Nights. Само за 2 години момчетата успяват да стигнат и до подписване на мениджърски договор с L’Evil Music и така завършват 2019 с нов екип зад гърба си и цял албум. От началото на съществуването си Froyd свири активно както в София, така и в клубове из страната. Успяват да спечелят одобрението и на популярни български банди като Ревю и Уикеда. Повече за Froyd научете в епизода им в “10/10”:

Jazz час

“Jazz Час” – подкастът, съпътстващ развитието на Teen Station още от самото начало на медията. Без значение каква музика харесват хората в екипа ни и публиката ни, всички чакат новите епизоди на джаз поредицата с нетърпение. И има защо – Ния и Васето подбират музиката, която представят, с изключително внимание и я описват по най-поетичния начин. А медените им гласове допълнително допринасят към цялостната атмосфера на предаването.

Най-успешният им епизод за 2020 е “Midnight Jazz час”, още наречен “Класическа сселекция за горещи летни вечери”. В него двамата пускат повече изпълнители и говорят по-малко, защото споделят любимия си бавен джаз, който може да бъде акомпаниран само от една безкрайна и безкрайно спокойна вечер. Разбира се, музиката е приятна за слушане през всяка част от денонощието, но както повечето любители знаят: музиката, киното и любовта са най-сладки вечерта. В епизода звучат артисти от Ella Fitzgerald и Louis Armstrong до Frank Sinatra и Fats Waller. Непременно чуйте и останалата част от музикалната селекция на Ния и Васето:

Любимо, спорно, класическо… кино

“Любимо, спорно, класическо… кино” е поредица на Станчо Станчев, който цели да узнае всичко онова, криещо се зад продуцията на филмите, без които киното просто нямаше да е същото. Първият епизод на подкаста е посветен на вълнението на водещия към света “Казабланка” – Станчо определя филма като “холивуд класика в най-чиста форма – емигранти, талант и недоразумения”.

Ако искате да добиете по-ясна представа по какъв начин този филм бива разглеждан в този подкаст, се опитайте да си отговорите на въпросите: Колко тежат два паспорта към свободна Америка през Втората световна война? Колко истински емигранти участват във филма? Кой е скритият четвърти сценарист? Как е разпускал Хъмфри Богарт преди любовните сцени? Не знаете? Значи непременно трябва да чуете епизода – особено ако сте и фен на класиката.