От А до Я: Психология на изолацията

Сподели с приятели

В специалното хоум-офис издание на „От А до Я“ – Психология на изолацията- ми гостува майка ми – Катя Караджова – фамилен консултант, за да си поговорим малко повече за психическото оцеляване на човека, докато целия свят се бори за опазването на физическото си здраве.

Стресът, страхът и напрежението са естествени състояния от нашия живот, но в последните няколко седмици има тенденция те да доминират над останалите ни чувства. Нормално е настоящата обстановка да събуди притеснение у нас, но не трябва да му позволяваме да се превръща в неконтролируема истерия.

В епизода засягаме богат набор от теми и въпроси, чиито отговори ще ви помогнат да овладеете паниката и да обогатите ежедневието си и начина ви на живот в несигурното време, в което живеем. Започваме с изясняване на функциите на страха, намиране на златната среда на богатия спектър от чувства, които ситуация с такъв характер поражда, както и обзор на възможните извори на стрес и страх.

Във втората част коментираме редица практически начини, които можете да приложите, за да овладеете себе си. Те варират от познатия разговор с приятел, през структуриране на деня и начини за възприемане на критична информация, до медитации.

Ето отново някои от нещата, които си казахме:

1. Водене на дневник. Това е прекрасен начин да останете насаме със себе си и да излеете върху лист хартия всичките си чувства, емоции и мисли, които таите вътре в себе си. Чрез материализирането им ще можете да се освободите от и избистрите представите си за тях.

2. Възприемане на критична информация. Важно е добре да подбираме изворите на критична информация, като тази за пандемията. Избирайте достоверните, потвърдените и обективните източници на информация. Ограничете се само до официалните брифинги – те дават достатъчно информация, за да бъдете добре осведомени за промени и рестриктивни мерки. Всичко останало само би засилило вашите тревоги за сегашната ситуация в страната.

3. Структуриране на деня. Чрез въвеждане на ред и последователност, голяма част от ежедневието ни може да се върне към нормата. Поставяйте си дневни или седмични цели, по които да работите през деня – така ще имате чувство за развитие и движение. Определете си време за работа, учене, хранене, почивки, хобита и сензорна тишина – нещо от крайна нужда, след цял ден прекаран пред екран. Целта е да постигнете баланс в ежедневието си.

4. Възползвайте се от времето, което имате на разположение. Сега е идеалният момент да свършите нещо, което все сте отлагали заради ежедневни задачи и задължения. Нещо повече, бъдете любопитни и опитайте нови неща. Може би нов метод на работа или учене, нов жанр книга или пък медитация.

5. Медитирайте. Медитацията е перфектен начин да се изправите срещу страховете си. Целта е за определен период от време да се фокусирате изцяло върху тях, като по този начин да приемете, че те са тук и има вероятност да ви сполетят. Осъзнавайки това е много важно да си дадете сметка дали искате да продължавате да мислите за тях, или да се настроите позитивно, защото никога не знаем кога ще ни сполетят.

П.П.: Можете да се информирате за вируса на български тук

Психология на изолацията

От Юлиан Караджов