От А до Я: Криза на идентичността

Сподели с приятели

В седмия епизод на От А до Я ми гостува Павел Петков – приятел и студент по маркетинг и комуникации, за да обсъдим явлението „криза на идентичността“.

С Павел имаме много общо – като започнем от това, че бяхме съученици и заедно развихме стартъп (който се провали), минем през любовта към зимните спортове и подкастите, и стигнем до кризата на идентичността. Всъщност силно вероятно е последното да свързва много от нас, защото този вътрешен конфликт хич не е рядко срещан. Преди да се изплашите, че току-що ви диагностицирахме с такава страшна болест, бързам да ви кажа, че нито е болест, нито е интелектуално затруднение. Е, може би е малко плашеща, но със сигурност не е фатална.

Как, защо и кога хората изпитват кризата на идентичността?

Терминът не е нов, макар и да е нашумял. Явлението „криза на идентичността“ е открито и описано от германския психолог и психоаналитик Ерик Ериксон. Известен е с теорията си за психосоциалното развитие на хората, която базира на много от идеите на друг известен психолог, за когото много от вас вече са слушали в училище – Зигмунд Фройд.

Мисля, че не е нужно да споменавам, че именно в юношеството човек създава своята идентичност. Неуспехът му в това да се разграничи от останалите индивиди и да знае кой е той се нарича криза на идентичността. Нещо повече, тази криза може да настъпи на всеки етап от зрелия живот на човека. Така че спокойно, не е нещо непоправимо, но както споменаваме в епизода – „Поне едно решение ще трябва да направиш и трябва да го направиш все някога“. Важно е да отбележа, че не сме професионалисти и затова споделяме нашите преживявания и начините, по които сме се справили.

Ефектът на социалните мрежи

Безспорно по-голямата част от нас са активни потребители, а тези, които имат само един профил в една платформа, са малко. Все по-често виждам публичен профил, „private“ профил, арт профил и т.н., като всички те са на един човек. Нямам против това – аз също имам повече от един профил в Инстаграм. Но се замислих дали това не усложнява още повече вече сложната задача да разграничим себе си от масата и да намерим своето признание.

Това може да се изрази в чувство за отчуждение или затруднение в избора на висше образование, както и много други. Развиваме тази тема в епизода, като я подкрепяме с Id-а на Фройд – социалните мрежи често се превръщат в мястото, където можем да реализираме нашето свръх-его. От една страна, така ние лъжем себе си за истинското ни аз. А от друга, прилагаме афоризма:

Fake it till you make it.

Това е друга концепция, която обсъждаме. Когато Павел каза, че според него това може да ти помогне да откриеш себе си, аз се възпротивих. Но после видях смисъла в това, което той ми обясняваше. Неговата теория е, че ако изградиш една представа за себе си, която не отговаря напълно с настоящето, но силно искаш да постигнеш, ти евентуално ще успееш. Но както споменах по-рано, аз все още не съм завършил средното си образование, а неговото висше не е в сферата на психологията, така че не можем да сме сигурни в това твърдение.

Ти си 3D

Последният спойлер, който ще ви дам, е теорията, че идентичността ни не е само черна или само бяла. Както Павката казва, „ти си 3D“ – имаш много страни, които може дори да са противоположни понякога. Всеки е бил на купон, на който се е разбил, и на купон, на който си е стоял мирно някъде. Или пък може би сме само ние? Дано не.

Изводът е, че трябва да приемеш себе си такъв, какъвто си. Често обществото налага рамки, но ако имате възможността да изкривите рамката и да я направите по ваш размер – направете го, защото не всеки има тази възможност. Естествено, както Ериксон е споменал в теорията си, има морални граници, които трябва да спазваме. Не прекалявайте в търсенето на себе си и бъдете умни.

Колкото и да е трудно да вземете това решение, със сигурност не е невъзможно. Грешките не са фатални, точно както и кризата на идентичността не е. Знайте кой сте и се придържайте към себе си.

Не може един ден да си убиец, а на следващия да си поп.

Това е само част от нашия опит с този вътрешен конфликт. Всичко това и още много интересни истории за опити, грешки и съвети можете да чуете в поредния честен разговор на От А до Я подкаст.

От Юлиан Караджов


Чуй новия епизод в Spotify и последвай Teen Station там: