Dorje

Сподели с приятели

В това издание на Music Hunters си говорим за една интересна британска група, вдъхновена от не кои да е музиканти, ами големите имена Tool, Karnivool, Alice in Chains, Soundgarden и Audioslave!

Бандата е Dorje.

Името им представлява комбинация от диамант и гръмотевица, както и древен предмет от източната култура, използван за контрол върху съзнанието на войните. Хм. Интересен подход към думата, с която биваш назоваван… Някои хора имат други разбирания и смятат, че имена като “вратите” или “червени люти чушки” е по-добър избор, но всеки решава сам за себе си, нали така? Всичко има своето място. В крайна сметка, ако музиката не разнообразна, какво ни остава?

Но така е в този стил. Подобни интересни концепции и имена са често срещани в жанра, в който са категоризирани и Dorje, а именно прогресив рок и метъл. Жанрът, в който всички групи са напълно различни една от друга.

Да вземем за пример две групи от същия този стил. Нека ги кръстим група X и група Y. Ако и двете свирят прогресив рок/метъл, шансът да кажем: “Група Х са прогресив, защото звучат като група Y ” е наистина минимален. По-скоро би звучало нещо като: “Група Х комбинират най-различни музикални елементи и представят музиката си по интересен начин. А група Y следва този принцип, но звучи коренно различно. Затова и двете са в жанра на прогресива.”

Повече за това кои са Dorje, как звучат, какви са текстовете им и какви елементи комбинират, чуйте в този подкаст от рубриката Music Hunters:

Може да харесате също: