Петър Митев отвъд Оскарите

Сподели с приятели

Петър Митев е един от онези хора, които са способни наистина да те вдъхновят. Съосновател е на нашумялата преди време компания V-Ray, създала софтуер за графична обработка, който в началото на тази година спечели технологичен Оскар за цялостен принос към кино индустрията.

Основната причина човек да бачка е да се образова. Академичното образование няма да ви подготви за урока на живота. Не очаквайте на чина да научите как се прави Start Up, какво да направите, когато се провалите или какво да направите, когато партньорът ви прецака. Това се учи в живота.

А уроците на живота се учат единствено живеейки живота. Колкото повече преживявания си причините, толкова по-мъдри ще ставате.

Това, което е важно да знаете е, че най-добре ще опознаете хората наоколо, когато нещата не вървят. Тогава става ясно кой ще е до вас, когато се провалите и вие до кого ще стоите.  Това се учи в живота, в семейството.

Много по успешни ще бъдете, без значение какво правите, ако намерите човек, с когото се разбирате и опитате да го направите заедно. Независимо, че нищо не разбирате.  Експертността се учи в живота. Човечността не се учи. добавя Петър Митев.

Търсете хора, с които се разбирате.

Измислете си проект. Измислете си нещо трудно. Съберете си екип. Така ще разберете дали можете да работите заедно. Човек лесно може да се направи на много велик. Във Фейсбук е пълно със стойкаджии. Хора, за които е най-важно как изглеждат, опаковката им. Задължително носят някоя скъпа марка. Но вътре в тях знаете ли какво има?

 

С Петър Митев се срещнахме на младежкия форум за приемничество “Dialogues of future

Събитието събра едни от най-инициативните младежи от цялата страна на едно място, с цел да ги вдъхнови с нови идеи и интересни лектори. Петър Митев беше рок-звездата на форума. С отворената си дискусия около общочовешки теми като приятелство, мотивация, приемничество и как да изберем пътя си, той прикова залата. Срещата продължи 3 часа. И да, беше диалог и определено ставаше дума за бъдещето. Нашето бъдеще.

Срещнахме се с него малко преди презентацията му, а разговорът ни постепенно премина от бизнес темата към теми за приятелството, социалните мрежи и това да намерим себе си.

Започвам отначало. Откога е интересът ви към технологиите?

От 6-годишен.

Бихте ли обяснили възможно най-просто какво означава V-Ray?

V-Ray представлява софтуер, който от една абстракция прави красива картинка. Абстракцията е нещо, което сте описали с линии, триъгълници, правоъгълници и т.н. Някаква форма, която общо взето е абстрактна и от нея се генерира картинка. Защо абстрактна? Тя всъщност е много конкретна в смисъла на геометрията и на някои описания. Но от гледна точка на реалността, тя е неестествена – тоест ако я видите, тя не изглежда като от реалния свят. Тя е малко, как да кажа, компютърна.

Вашият софтуер се използва от много клиенти, но основните са от високо развити в технологично отношение държави като САЩ, Япония, Германия… Има множество употреби в архитектурата, специалните ефекти, разработването на компютърни игри. Коя употреба на вас най-много ви е харесала и най-много ви е впечатлила?

Аз се впечатлявам от всичко, което е яко, а яките неща не се дефинират от индустрии. В архитектурата може да видите страхотни проекти, много надъхващи! Също така в аеронавтиката, във визуалните ефекти, филмите, в продуктовия дизайн.

Следващите модели автомобили се визуализират с наш софтуер.

Така че всичките тези индустрии генерират много креативен материал, а креативността винаги е нещо, което кара човек да се възхищава, така че не бих могъл да кажа нещо конкретно, което ми харесва. Всичко, което е яко, ми харесва.

Неотдавна спечелихте технологичен Оскар. Това подпомогна ли бизнеса?

В нашата индустрия решенията не се взимат на базата на PR и маркетинг. Трябва да отбележа, че

тази награда беше за това, на което му се вика lifetime achievement (цялостно творчество).

Тя не беше за конкретен проект или за конкретен филм, или за каквото и да е конкретно нещо. Тя е заради това, че за последните десет години ние толкова сме подпомогнали кино индустрията и толкова сме допринесли за нея, че хората са поискали да ни наградят за целия този период и за всичките усилия, които сме положили.

Поради тази причина няма как да кажа, че точно тази награда ще повлияе на нашия бизнес успех. Това е по-скоро отбелязване на миналото. Единствено може да помогне на хората в нашата индустрия, които се чудят в коя посока да тръгнат. Те са малко хора и обикновено са доста информирани, четат и знаят много и решенията им са подкрепени с много проучвания. Тоест те (решенията) се правят на базата на някакви сериозни логически заключения. Много рядко един такъв PR елемент или един такъв маркетинг елемент може да повлияе силно на тяхното решение. Единствено хора, които все още се колебаят биха могли да бъдат повлияни от това.

Изградили сте тази фирма със своя приятел Владимир Койлазов. Лесно ли се гради бизнес с човек, с когото сте в такива отношения, или това по-скоро пречи?

То не е дали е лесно, или е трудно – то е задължително. Не може да вдигате фирма с някого само защото той е добър професионалист. Той винаги трябва да бъде човек, за когото знаете, че ви е гръб и вие сте му гръб във всеки един момент, и може да разчитате на него.

Това е базисът на един бизнес.

Без значение колко добър е един човек в професионално отношение, ако му нямате доверие, тогава нищо не би се получило.

А кои са били най-трудните ви моменти?

Най-трудните моменти… Имали сме чат-пат. Такива, разбира се, са провалите. Тогава си ближеш раните, бършеш си сълзите, ставаш и тръгваш с пълна газ напред.

Какво си се е наложило да научите в крачка, докато градите V-Ray?

Ами… всичко. Едно е да можеш да програмираш графика на някакво много базисно ниво. Съвсем друго е да можеш да управляваш фирма с 250 души, която се занимава с писане на софтуер, управление на програмистки екипи, с набиране на персонал, с правене на маркетинг, на продажби в световен мащаб, с финансово счетоводни работи… Всичко това се научава в крачка.

При създаването на такава фирма доста хора биха решили да я основат в чужбина. Вие защо решихте да е в България?

България е много хубаво място. Това, че много хора ще ви кажат, че в чужбина е страхотно… е много подвеждащо. Също така медиите много подвеждат в това отношение – постоянно говорят за Терминал 2 и колко са помогнали някакви хора някъде в чужбина. Да, в чужбина има за много неща по-добри условия, има повече ноу-хау за много неща, но ако се огледате всъщност в България има много успешни фирми.

Просто за тях не се говори.

Медиите предпочитат да говорят за политиката и скандалите в тази област, вместо за добрите практики и за успехите в България. Просто “шокът” и “ужасът”, които те продават, е това, което ги движи напред в техния бизнес. Това е нещото, което им позволява да съществуват по-добре.

Истината е, че ако се огледате, в България има много успешни случаи, има много успешни бизнеси в най-различни сфери. Ясно, че тук не можем да направим лесно и бързо площадка за изстрелване на ракети на Марс, но пък в сферата на всички модерни технологии, които са свързани с IT индустрията – тук има прекрасни условия за създаване на бизнес.

Именно това стремглаво развитие на IT услугите не измества ли човешкия елемент? Възможно ли е някои професии да изчезнат с изкуствения интелект и т.н.?

Хм, това е неизбежно, но както преди почти 200 години е създаден прототипът на първия локомотив, който е започнал да измества всички коне и съответно производителите на каляски, лека полека това е изместило една камара бизнеси. След това изобретяването на автомобила е изместило една камара бизнеси, след което изобретяването на тракторите и багерите е изместило една камара бизнеси. Така и IT-то и изкуствения интелект ще измести една камара бизнеси и на това му се казва бизнес. Всъщност е хубаво нещо, защото това позволява на човечеството да се фокусира върху по-значими и човешки неща, отколкото автоматизирана работа, която е предимно черен труд.

В такава развиваща се среда може ли да се планира за бъдещето?

Винаги, абсолютно винаги може да се планира и абсолютно винаги трябва да се има предвид, че този план трябва да се обновява постоянно и че този план може да се окаже абсолютно невалиден в най-скоро време…

Но да живее човек без план, тотално, и да гради бизнес, би било малък абсурд.

Трябва да се планира, дори и да не е например десет години напред. Но поне в близката година човек трябва да знае какво прави, защото иначе бизнесът няма как да върви, тогава става руска ролетка.

А какъв бяхте като ученик?

Непослушен и доста “среден”.

Няколко пъти ми е било намалявано поведението.

Това за вас, младежите, е странно, но навремето имаше такова нещо, което беше “поведение” как се държиш в училище. Два пъти съм се държал достатъчно зле, за да ме викат при директорката, да мачкам каскета и да ми казват, че това, което съм направил, не е правилно. Аз бях бунтар като цяло.

И все пак сме младежка медия и бих искал да ви попитам какъв съвет бихте дали на тийнейджърите, а именно тези, които тепърва търсят прозвището си и себе си.

Ами да четат и да гледат много. Има един проблем най-вече с младежите и особено в днешно време вие сте бомбардирани от твърде много информация и тя е твърде достъпна.

Всичките тези социални мрежи, интернет и т.н. са прекрасни неща, но проблемът е, че когато човек е бомбардиран от твърде много информация, той често започва да се губи и да се лута… И поради тази причина трябва да се фокусира да чете определени работи. Реална информация от социалните мрежи, която да е релевантна за бъдещето на човек, много трудно ще намерите там, не я търсете, това не е мястото.

Социалните медии имат определена функция и тя не е да ви образоват. Тя е само да ви бомбардират с информация, да кликате като побъркани и да се лайквате там. Да си слагате мустачки и ушенца на снимчиците и на селфитата, и това е единствената функция на тези медии.

Истината е, че ако искате да намерите себе си, трябва да се образовате.

Образованието със сигурност не се случва в социалните медии . То се случва на съвсем друго място и колкото и да е странно, човек трябва да се върне към класическа литература и към класически премери от миналото за това как хората са се изграждали, какво са изградили, за да може човек да разбере как да се образова… И тогава човек ще се намери. Когато се е образовал и види най-различни възможности пред себе си, това много ще му помогне да се открие, да види какво харесва. Да не се фокусира върху някакви велики успехи на някакви хора.

Интернет  бомбардира постоянно със заглавия като “Нашето решение в 5 стъпки”, “Формулата на успеха в 10 стъпки”, “18-те навика на най-успешните хора”.

Всичкото това е тотална глупост.

Човек по-скоро трябва да се фокусира върху това какво имат да кажат големите хора, а не в глупостите, които се пишат в социалните медии. И тогава ще се намери, а оттам нататък си действа напред.

И също така да не се подлага на влиянието на други хора. Ще бъде бомбардиран от майки, бащи “Мама работи тук.” и “Тате работи там и може да ти помогне.”. Човек, ако търси себе си, трябва да търси себе си вътре в себе си, а не да слуша съветите на мама и на тате кое е по-практично “Сега много се харчат финансистите, банкерите…”. Истината е, че човек трябва в себе си да намери това, което иска да… Много дълга версия на моя отговор (смее се).

Тоест казвате, че е по-важно човек да се вслуша във вътрешния си глас, отколкото в средата?

Точно така! Средата никога няма да ви даде отговор. И ако търсите отговор в най-добрите си приятели, имайте предвид, че с тях сте близки на друго ниво. Вие не сте на ниво “бъдеще”, вие не сте на ниво “работа” и т.н., така че отговора търсете в себе си.


С Петър Митев разговаря Симеон Кожухаров

Може да харесате също: