5 причини да прочетем книгата, преди да гледаме филма

Сподели с приятели

Още от създаването на първия филм по книга („Пътешествие до луната“, 1902) всеки се чуди към кое да се обърне първо – към книгата или филма? Днес ще сложим край на тази вечна дилема с нашите 5 причини да прочетем книгата, преди да гледаме филма.

Книгата дава пространство на въображението.

“Писателят само започва книгата. Читателят я завършва.” – Самюъл Джонсън

Книгите ти позволяват сам да „създадеш“ героите, местата или сцените по начин, който ти харесва. Докато филмът ти предоставя вече готовия продукт и ограничава въображението. Всеки има различна интерпретация на нещата, които чете. Едмънд Уилсън е казал, че “двама души никога не четат една и съща книга”. Четейки определено изречение, всеки усеща различна емоция, фокусира се върху различен детайл, вижда различна картина.

Героите в книгата са по-добре развити.

Когато гледаш филм, ти си страничен наблюдател на приключенията на главния герой. Докато четеш книга обаче, съпреживяваш всяка негова емоция, поставяш себе си в обувките на персонажа. Нещо, което засилва тази връзка между читател и главен герой, е и фактът, че чрез книгите научаваш мислите на протагониста, знаеш как анализира хората, кои са спомените, минаващи през главата му, какъв е процесът му на взимане на решения и т.н.

Емоционалната връзка, която създаваш с книгата, е много силна и това е още една сериозна  причина да прочетем книгата, преди да гледаме филма.

Любимите ни детски романи оказват влияние и в живота ни като възрастни. И това е така, защото книгите са много емоционално обвързващи. Ако филмите са средно от два до три часа, то книгите нямат ограничение на страниците или на времето, което ще прекараш в прелистването им. Можеш да прочетеш книга от 600 страници за един ден и в същото време да четеш с дни наред книга с не повече от 200.

Филмите променят или напълно премахват определени сцени.

Две мишки ядат лентата от филма “Отнесени от вихъра” в мазето на едно кино в София. Едната мишка пита:
– Как ти се струва?
– Ами, да ти кажа честно, книгата ми хареса повече…

Много герои, важни моменти и места биват изменяни в процеса на създаване на филмова адаптация по дадена книга, а друг път пък напълно липсват. Именно в това е магията на книгите – в малките детайли, онези малки парченца информация, които получаваме постепенно, за да обикнем света и героите в него.

Понякога филмовата продукция съсипва литературното произведение.

Това може да включва всичко: от лошата актьорска игра до ниския бюджет на филма. Случва се въображението на даден човек да изпревари времето и да няма достатъчно добри технологии за пресъздаване на този неповторим свят, който всеки може да „направи“ сам в съзнанието си. Друг път уникални книги биват съсипвани, за да може във филмовата адаптация да се включи нашумяла в опреден момент тема.

Сигурно вече сме ви убедили, че книгата е за предпочитане пред филма. А когато на 18. октомври излезе сериалът по романа на Джон Грийн „Къде си, Аляска?“, се надяваме вече да сте прочели и книгата.

Още от нашите книжни блогъри можете да прочетете ТУК.

От Дара Върбанова

Може да харесате също: