Песни за гледане: Call Me By Your Name от Lil Nas X

Сподели с приятели

Март 2021 за главните разтърсвания в света допринасяше (и продължава да допринася) ковид, докато един от изгряващите рапъри в Америка не предложи един малко по-различен вид разтърсване. С девет по скалата на Рихтер „MONTERO (Call Me By Your Name)” на Lil Nas X скоропостижно предизвика хейт изригвания от най-различни части от обществото. На някои вероятно не им  е допаднал ритъмът, други може би не са харесали съвсем лилавата гама на Рая в началото… Силно е възможно обаче и танците в скута на дявола да са допринесли малко за негативния отзвук. Доста си е възможно даже.

Ако пък случайно сте пропуснали напълно това събитие в музикалната индустрия и многохилядното възмущение, то считайте настоящия брой на „Песни за гледане“ за вашия осведомителен бюлетин и се чувствайте поканени да изразите и своето мнение.

Първо обаче малко предистория

За непросветените, Lil Nas X, или както е рожденото му име Монтеро Ламар Хил, е американски изпълнител, който стана известен на повечето от нас с „Old Town Road“ през 2019 г. Родом е от щата Джорджия и въпреки предоминантното християнство там, става един от най-популярните ЛГБТ изпълнители, както и първият такъв, спечелил награда от Country Music Association.

Самата песен „MONTERO (Call Me By Your Name)“ излиза на 26-и март 2021 г. и разказва по меко казано скандален начин за хомосексуалната любов и възприемането ѝ като грях. Lil Nas X я представя като едно отворено писмо към своето 14-годишно аз, тогава страхуващо се да признае какво всъщност изпитва, и към хомосексуалната общност изобщо – по негови думи „за да направиш възможно за тях най-малкото да съществуват като такива, каквито са“.

Освен това послание обаче, целият видеоклип е изпълнен с библейски и митологични препратки както Office 1 с канцеларски материали. Тръгвайки от обложката на сингъла, където виждаме интерпретация на „Сътворението на Адам“, си пускаме клипа и се подготвяме за разказ в три действия.

Първо действие – Рай – „Добре дошли в Монтеро“

Монтеро принципно може и да името на модел Мицубиши, но в песента същото носи и аналогията на Lil Nas за Едем – родното място на Адам и Ева, но също така и на първородния грях. Съвсем естествено виждаме и тях двамата… или по-скоро тях единия. Lil Nas X играе една химера от двата образа, която нататък за по-лесно ще наричаме просто Лирически Герой (да, господине по литература от 10-и клас, копирам Ви).

Докато главният ни герой мирно и кротко дрънка на китара началните акорди на песента, от дървото идва грехът. Буквално. Ябълка обаче нямаме, (както според теоретици е нямало и принципно). Виждаме вместо нея отново Lil Nas, този път в образа на Лилит. Често изобразявана надолу с тялото на змия, първата жена на Адам според евреите често го подтиквала към грях, а в клипа Лирическият ни герой направо си „грехопада“ с „нея“. Защо кавички? Неслучайно ролята ѝ е изиграна също от Lil Nas X – превръща се не само в един вид (отново) алегория за хомосексуалната любов, но и за любовта към себе си. Две неща, които в случая се осъждат и чието осъждане продължаваме да виждаме нататък. От друга страна виждаме и как за първи път в библейска ситуация катализаторът на събитията, в негативния смисъл на думата, не е жена.

Така, докато Lil Nas и Lil Nas се обичат, камерата минава нататък към един може би познат за някои гръцки цитат – „ἐπειδὴ οὖν ἡ φύσις δίχα ἐτμήθη, ποθοῦν ἕκαστον τὸ ἥμισυ.“, или още:

И тъй след разделението си двете части от човека жадували една за друга.“

За онези, които не са запознати с философията на Древна Елада, цитатът идва от диалогът на Платон „Пир“, и по-точно от речта на Аристофан за древните хора – слети в едно мъже и жени. След като леко така заплашили властта на Зевс, били разделени от него на две части, като всяка прекарвала живота си в търсене на другата. След сцената в Рая обаче, където Лирическият ни герой досега имаше право да бъде изцяло този, който е, търсенето на другата му част далеч не е толкова розовко като небето в Монтеро.

Второ действие – Колизеят – Мястото, където те съдят

В буквален смисъл. Там, където някога гладиаторите са получавали просто един палец като решение на съдбата им, попада и Лирическият герой, за да отговаря за собствените си „грехове“ – любовта и желанието към същия пол. Нещото, което забелязваме веднага, е, че отново всички носят неговото лице – съвсем не тънка препратка към самообвинението.

На второ място веднага идва фактът, че „публиката“, която го овиква, е изцяло направена от камък – малка метафора за липсата на емоции в неодушевените предмети (сори, Дисни).

И трето – Лирическият ни герой може и да е окован, но всеки един от публиката носи доста характерните за робите метални нашийници около врата, и то от злато, „чистия метал“. Въпреки съденето на другите хора, те остават буквално оковани в собствената си вяра, в „чистата“ хетеросексуална любов. На последно място и като последен акт тук споменаваме и интересния факт, че според историци в Колизея доста често са убивали с камъни застъпници на новото по онова време християнство.

Иронично, по същия начин убиват и Лирическия герой.

Извисявайки се към Рая, главният ни герой обаче не е поет от св. Петър, а от крилата фигура, която много наподобява древногръцкия Ганимед – популярен символ на хомосексуалността. И то далеч не от XXI век! Още в легендата за Ганимед се говори как сам Зевс го отвлича заради красотата му, а впоследствие и Шекспир го използва със същата конотация. Така че изобщо не трябва да ни изненадва неговата поява в клипа. Секунди преди Лирическият герой да стигне до Ганимед обаче нагоре се изстрелва най-дългият пилон за танци в света и го дръпва към Ада. Само дето не е баш като на Данте.

Трето действие – Ад – Там, където страдаш за греховете си

Колкото по-топло става, толкова повече скандалът наближава. След умопомрачителна гимнастика по пилона Лирическият герой, вече в по-edgy вид, кацва пред портите на Ада. Точно на 02:27 стопираме клипа, за да можем спокойно да си видим препратката. Надписът в центъра на пентаграмата (оригинално) чете: „Damnant quod non intelligunt“. От латински:

„Те осъждат това, което не разбират“

Мисля, че тук е повече от ясно какво се е опитал да каже авторът. Не e обаче никак случайно, че на Лирическия герой му предстои среща точно с дявола. Далеч не заради танца по-късно. Според разпределенията на Деветте кръга на Ада дяволът се намира точно в деветия, който е специално заделен за предатели. А сепарето в центъра е заделено само и единствено за ВИП персоните Юда, Брут и Касий, които далеч не преживяват нещо приятно там.

Та, в кръг на предатели отива човек, смятан за „предал вярата“, „предал“ идеята за една единствена възможна любовна ситуация.

Стигаме до най-познатия момент от целия клип. Втора минута и трийсета секунда. Танцът в скута на дявола. Милиони родители по света се уплашиха от това какво всъщност се показва на децата им и оприличиха интерпретацията на Lil Nas X като възхвала на тези тъй нечисти сили.

Ролан Бетанкур, професор от Калифорнийския университет, го тълкува обаче не като почит към Сатаната, както смятат повечето хулители на клипа, а точно обратното. Според него християнството в този наратив от трето действие е взело превес и Лирическият говорител е превърнат в мъченик заради сексуалните си преференции.

Защо мъченик? Според Бетанкур, героят приема да страда, да танцува за дявола, защото знае в себе си, че да обичаш и да желаеш човек от същия пол не е грях. Знае, че няма да бъде прието, но го прави въпреки това.

В последните секунди обаче Лирическият говорител взима съдбата си в свои ръце – прекършва врата на дявола, взима рогата-корона (не вирус) и хоп! Поникват му криле. Кратка, ясна и затваряща аналогия за това, че вече е се е освободил от Главния съдник, приел е себе си и е напълно способен да отлети обратно към Рая, към Ганимед и към истинската си същност.

Когато ругатните раждат гледания

След всичко изброено не е нищо чудно, че Lil Nas X печели през 2021 г. престижната награда на MTV за видеоклип на годината. По нива на хейт се нарежда успешно до Sex Pistols и Мадона, като ругатните на масата народ се трасформират в магическата валута „гледания“.

Със скромните 427  801 809 гледания в YouTube Монтеро далеч не може повече да се нарече безизвестен. Общо стриймовете на песента наброяват над 8 милиона още втората седмица от пускането ѝ. А ако тя не беше успяла да събере нужното количество всенародна агресия, то „сатанинските“ промо обувки със сигурност уцелиха в десетката.

Специално изготвените точно 666 на брой маратонки Nike с пентаграма и капка реална човешка кръв получиха коментар дори от губернатора на Южна Дакота. Потвърждавайки закона, че на всяко сатанистко действие има молитвено противодействие, Кристи Ноем туитна, че „по-ексклузивна от самите обувки е душата им, дарена от Господ“. Lil Nas далеч не остави това без отговор, както и множеството загрижени за съдържанието на интернет майки.

Както той самият казва обаче, целта му е да прави музика, а не да внимава какво съдържание гледат чуждите деца онлайн. И след каскадите по пилона и в дяволския скут определено виждаме, че е отдаден напълно на целта си. А за да видите и вие как са изглеждали снимачните дни на MONTERO, ви вмъкваме ей тук Официалното неофициално видео към Call me by your name: