Как пандемията вдъхнови улични артисти по цял свят? 

Сподели с приятели

Мина една година, откакто животите ни се преобърнаха на 180 градуса. Свикнахме дотолкова с този нов свят, че когато гледаме филм с много хора на едно място, се чувстваме странно, че за миг сме забравили, че някога беше така. За изкуството обаче неслучайно се казва, че е вечно. Независимо от обстоятелствата, артистите черпят вдъхновение от всичко, което ни заобикаля. Изглежда, че пандемията също вдъхновява.

Дейвид Перес посвещава графитите си на всички герои, борещи се с вируса (Гланд, Швейцария):

Тази съвременна сцена от филма „Ваканция в Рим“ може да се наблюдава близо до Колизеума от италианската улична художничка TV boy:

16-годишно момче под псевдоним SF преобразява терасата на дома си в Атина, Гърция:

Лондонски стенопис от Лионел Станхоуп:

Бебе Йода от сериала „The Mandalorian“ с призив „Носете маски като Бебе Йода“ (Гватемала):

улични артисти пандемия

Амгъл от „Властелинът на пръстените“ с тоалетна хартия и култовата си фраза „Безценно мое“ от художничката Еме Фрайтинкер (Берлин, Германия):

улични артисти пандемия

Лондон, Англия:

улични артисти пандемия

улични артисти пандемия

А колко беше специална любовта през това време…

улични артисти пандемия

Най-хубавата на част на произведенията на улицата е, че им се наслаждаваме по всяко едно време и на всяко едно място. Иронията е, че творците им носеха маски много преди те да станат неизменна част от ежедневието ни. Първата причина е, че тези артисти се крият от години – покритото лице винаги е било необходимост за запазване както на самоличността, така и на здравето им. Сега маските са необходимост повече от всякога, а пандемията ще продължава да вдъхновява.

 

От Рая Сотирова

Последния материал от поредицата на Рая за градско изкуство четете ТУК!