5 ефективни начина за откриване на нова музика

Сподели с приятели

На всички ни се е случвало да имаме периоди, в които непрестанно добавяме нова музика към плейлистите си, и такива, когато в продължение на седмици нищо не може да грабне вниманието ни. Доскоро се намирах в такава фаза, но разбрах как човек може да излезе от нея и реших да споделя с читателите на Teen Station 5 ефективни начина за откриване на нова музика.

В края на всяка идея ще добавя и по една песен, която съм открила по дадения начин и която се надявам да се нареди и сред вашите любими заглавия.

Използвайте функциите на предпочитаните от вас приложения за стриймване на музика.

Това предложение може да е очевидно за някои от вас, но понякога се изненадвам колко много хората, които познавам, напълно игнорират препоръките си в Spotify/Apple Music/Youtube/etc. Някои от любимите си песни на всички времена съм намерила именно в персонализирания ми Discover Weekly Spotify плейлист. Харесва ми как алгоритъмът на тази функция подбира заглавия, които са близки до това, което вече слушаш, но и едновременно ти предлагат по нещо ново.

Също така голяма част от изпълнителите, които присъстват в тези препоръки, са по-малко известни и шансът да попаднеш на тях сам е нищожен. Затова ако имате желание да откриете нови и свежи гласове, които творят в обичаните от вас жанрове, възползвайте се от тези плейлисти!

Дайте шанс на това, което приятелите ви харесват.

Случвало ли ви се е приятел да ви препоръча песен, да отговорите, че ще я чуете по-късно, и така и да не стигнете до там? Напоследък установих, че това е грешка, която често правя. Но защо да е грешка? Защото много приятелства се заформят на базата на общи интереси и ценности.

Сближила съм се с толкова хора покрай изпълнителите, които слушаме, а в същото време съм игнорирала поне половината от препоръките за нова музика, които са ми давали. В което няма никаква логика. Откакто забелязах тази тенденция при себе си, започнах да обръщам повече внимание на заглавията, които близките ми хора харесват. Изненада – с някои от тях си станахме още по-близки поради тази причина!

Консумирайте медия с музикална тематика.

Преди да се включа към екипа на Teen Station, дори не се бях замисляла да търся ревюта на музика онлайн под каквато и да е форма. А те много често могат да ти помогнат да разбереш текстовете на песни, които в началото са те обърквали, или да оцениш звучене, което ти се е струвало странно преди.

Освен това понякога на човек му е нужно да прочете мненията на други хора – без значение добри или лоши – преди да реши да си пусне някой албум. Пример за песен, която съм намерила (и заобичала) след прочита на ревю, е Blue на Hayes & Y.

Нека добавя, че в плейлистите на Teen Station със сигурност ще намерите музика, в която да се влюбите.

Не ограничавайте търсенето си до интернет.

Поканени сте от някого на концерт на местни изпълнители, но не сте слушали нито една тяхна песен? Отидете въпреки това. Виждате dance party събитие във фейсбук, но не сте слушали жанра, на който е посветена нощта? Това е перфектният повод да видите дали ви харесва. Но разбира се, ако смятате да стоите отстрани и да се цупите и в двата случая, може би тези предложения не са за вас. В такъв случай просто се заслушайте – защото музиката е навсякъде. Тя звучи в ресторанти, кафенета, магазини и дори асансьори, но понякога сме прекалено разсеяни от песните в слушалките ни, за да ѝ обърнем внимание. Затова следващия път, когато посещавате такова място, свалете си един Shazam и наострете ушите си. Винаги можете да попаднете на следващото си любимо парче!

Не отдавайте толкова голямо значение на жанр, език и популярност.

Преди години аз бях от онези хора, които слушат само “музика с послание”, които не се опитват да намерят нещо извън предпочитаните от тях жанрове и които гледат с презрение на хитовете от Топ 40 класацията. Отне ми време да разбера, че текстът на песните невинаги е нужно да е изпъстрен с неразбираеми метафори. Че да си пускаш само музика в тъжни жанрове, не е подходящ начин да поддържаш доброто си настроение. Че не е задължително популярните песни да са по-малко стойностни.

Откакто осъзнах това, слушането на музика се превърна в едно по-приятно преживяване за мен. Започнах да давам шанс на жанрове, до които не съм припарвала преди (като рап). 

Започнах да слушам песни на езици, които не разбирам (корейски, японски, френски, списъкът продължава) и напълно да игнорирам числата до заглавията в Spotify, защото те по никакъв начин не ги дефинират.

Ако се припознавате в описанието на старото ми Аз, ви съветвам да започнете своя лов за нова музика именно с излизането ви от комфортната ви зона. Нищо чудно вие самите да намерите повече от 5 ефективни начина за откриване на нова музика. 

Може да харесате също: