От Шехерезада до Пърси Джаксън: 5 истории, които спасяват

Сподели с приятели

Не е преувеличено да кажем, че историите могат да спасяват животи. В следващите редове ще ви представим класация с пет примера за такива истории. От Шехерезада през Достоевски до Пърси Джаксън. Внимание, някои надхвърлят света на художествената измислица!

1001 нощ и сторисейвърът на Шехерезада

Да спасяваш чрез истории – това имаме предвид под сторисейвър, когато наричаме легендарната разказвачка Шехерезада (или най-правилно Шахразад). Всички знаем за нейните приказки, които чрез съспенс и увлекателни сюжети ѝ спасяват живота от султан (превеждан и като цар) Шахриар. И ей така, от сторисейвърство се раждат вечните сюжети за Али Баба и 40-те разбойници, лампата на Аладин и много други. Изкусен начин да се съхраниш, а?

Как авторът на Пърси Джаксън спасява сина си

Както повечето литературни герои, Пърси Джаксън също си има прототип от реалния живот. Големият син на Рик Риърдън, Хейли, се ражда със синдром на дефицит на вниманието, хиперактивност (ADHD) и дислексия – нелека комбинация, а още повече и за дете, което тепърва ще трябва да се мъчи над книгите. За да покаже на сина си, че болестта му не е товар или повод за разлика от другите деца, Риърдън я прави част от арсенала на могъщите полубогове.

Историите за тийнейджъри, децата на боговете от гръцката митология и техните приключения се превръщат в ежедневен ритуал преди лягане. А по-късно и от приказки за лека нощ малките истории стават световни бестселъри, които изучаваме и в България като пример за детско-юношеска литература. Така по божествен начин историите на Риърдън спасяват сина му от емоционални и социални травми.

Каторгата на Достоевски и историите като спасение в мрака

Ако има писател, който да превръща от историите велики произведения, това е Фьодор Достоевски. Ако ще помните руски романисти от края на 19-и век, запомнете Достоевски и Толстой. Не, че няма други, но тези двамата преобръщат всички представи за думите и чувствата. Достоевски създава иконичните „Идиот”, „Престъпление и наказание”, „Братя Карамазови”. А една от по-непопулярните му истории го спасява от ужаса на каторгата.

По стечение на различни обстоятелства в средата на 19-и век руският император Николай I го осъжда на смърт, а след това смекчава присъдата на каторга в Сибир. При минус 40 градуса, окован във вериги, Достоевски е закаран под конвой с шейна в Омската крепост, където престоява цели 4 ужасни години. Спасяват го две неща – упованието в Бог и историите, които по-късно ще събере в „Записки от мъртвия дом”.

Историите спират и куршуми… буквално

Интересна е историята на 17-годишния Ленърд Найт, който през Първата световна война оцелява благодарение на историите свише. Да, джобна Библия, подарена от леля му Мини Йейтс, го спасява от немски куршум. Хрониките свидетелстват за това, че гилзата спряла 50 страници преди края, с което младежът Ленърд дължи живота си на иносказателните истории и божествените православни сюжети. И на леля си, която го дарява с този свещен том.

Животът е прекрасен – най-прекрасната спасяваща измислица

Ако не сте гледали филма „Животът е прекрасен”, веднага го направете, щом изчетете статията и харесате Teen Station в Instagram. Най-красивата и щастливо-тъжна история за Холокоста, която ще ви покаже как чрез една измислена история баща ще спаси сина си от ужаса на лагерите.

Персонажът на Роберто Бенини (режисьор и главен актьор на филма) ще прекара сина си през глада, мизерията и смърните заплахи в концентрационен лагер. Обяснява му, че това е вид история, в която двамата са участници, в която не може да види майка си, (защото тя е в женската част от лагера). На финала детето и майката оцеляват, а бащата се превръща в един от най-легендарните спасители-разказвачи на 20-и век. Подарете си прожекция на този филм с любим човек, за да преоткриете силата на историите.

 

Може да харесате също: