BAKC: Номинации и прогнози за наградите Оскар, 2021

Сподели с приятели

ВАКС подкаст се завръща с традиционния си епизод за наградите Оскар – най-голямата вечер в света на киното. Макар Берки и Сашо да отсъстват, поради обясними причини, Калата спазва дълга си към тях и продължава традицията, която има дълбоки корени в техния подкаст (бел.ред. първият подкаст, направен от ВАКС, за екипа на Teen Station, беше посветен именно на тези награди).

Гости на Калата са сестра му, Ана-Мария Папазова, която прави своя официален медиен дебют, Момчил Бонев, един от авторите в екипа на Teen Station, който добре познавате от текстовете му за кино и като част от ФАК подкаст, Ивайло Спасов – журналист по професия, а киноман, меломан и книгоман по душа.

Слушай в Spotify

Четиримата обсъдиха тазгодишните номинации и тенденции, които се зараждат в Холивуд. Учудващо, тази година всички участници в подкаста бяха със сходни мнения за филмите, които са гледали. Фаворит на четиримата за наградата ,,най-добър филм” е лентата на Searchlight – инди еквивалента на 20th Century Fox, ,,Земя на Номади”, което се явява и режисьорски дебют на китайската режисьорка Клоуи Жао, която пък е фаворитка в категорията за ,,най-добър режисьор”.

Слушай в Mixcloud

Основен акцент в подкаста е и първата номинация на български актьор за награда Оскар – Мария Бакалова – за филма ,,Borat: The Subsequent Movie Film.” На въпроса дали Мария има шанс да спечели наградата, четиримата отговориха, че шанс има, но големият фаворит в категорията е, номинираната за Минари, южнокорейска актриса Джан-Юн Ю, която в хода на наградния сезон успя да спечели наградата на актьорската гилдия и на британската филмова академия.

В най-оспорваната категория – най-добра актриса в главна роля, участниците в подкаста показаха изключително силно пристрастие към Франсис Макдормънд, но направиха уточнението, че който и да спечели, ще бъде оправдано, защото всяка роля заслужава статуетка. Мъжките награди за актьорите са вече предизвестени – за най-добър актьор в главна роля е Чадуик Боузман за ролята си във филма ,,Ma Rainey’s Black Bottom”, а за поддържащ актьор статуетка ще отиде при Даниел Калуя за превъплъщението му в лентата на Шака Кинг ,,Юда и черния месия”.