Орендъ – нов живот на известните български народни песни

Сподели с приятели

Не се отказвайте, а се борете за това, за което мечтаете! – посланието на Петър Стоянов и проекта Орендъ

Студентът по архитектура Петър Стоянов е основоположник на музикалния проект “Орендъ”, чиято основна цел е да се вдъхне нов живот на известните български народни песни. Това, което привлича все повече почитатели през последните няколко години, е комбинацията между фолклор и метъл. Петър Стоянов организира кампания за набиране на средства за излизането на първия му албум, “Максул”. Михаела Георгиева проведе разговор по Skype, за да разбере малко повече за него.

 

Как започна всичко, свързано с проекта?

Проектът започна през далечната 2015-а година, когато с една от тогавашните ми групи имахме желание да участваме в един поп-рок фест в Несебър, като условието беше да имаме една авторска песен и една песен на български. Тогава ми дойде музата да направя моя собствена интерпретация на някоя народна песен. Така се зароди първата интерпретация, “Катерино моме”, която впоследствие през 2017 година успях и да запиша. Разпространих я по социалните мрежи, при което отзивите бяха много добри. Това ми даде допълнителна мотивация да продължа нататък като направя поне още една песен, “Назад, назад, моме Калино”. След това реших да направя малък албум, като в продължение на три години бавихме записите, които се оказаха най-голямата трудност.

Името “ОрендЪ” има ли специфично значение? А името на първия ти албум, “Максул”?

“Оренда” е езически символ, който е базиран на чисто теологична концепция. Тази концепция е свързана с това, че във всеки един от нас има една сила, която помага да се реализираме това, което искаме. В началото си мислех, че тази концепция я има само в нашите традиции, но впоследствие разбрах, че тя присъства в много източни народи, та дори и чак отвъд океана при ирокезите в Северна Америка.”Максул” идва от родопския край и думата означава буквално реколта.

Какво песни съдържа албумът?

Песните в албума са девет. Има два изцяло авторски инструментала и седем народни разработки. Албумът започва с първия инструментал – “’78”. Следващите песни са: “Назад, назад, моме Калино”; “Драгиева чешма”; “Капитан Петко Войвода”; “Йовано, Йованке”; “Девойко, мори хубава”; “Море, сокол пие”; “Катерино моме”. Завършва с авторски инструментал с името на албума “Максул”.

 

Защо реши да финансираш проекта си чрез кампания за доброволно събиране на средства?

Мисля, че този проект е доста близък до народа. Той е нещо, което всеки, самоопределящ се като българин, като го чуе, веднага ще припознае своите традиции и култура в тези песни. Това би дало тласък на хората да подпомогнат финансово албума.

Според теб в България през последните години засилва ли се интересът към народното творчество, или намалява?

Мисля, че интересът към българския фолклор се засилва и хората обръщат повече внимание на нашите корени.

Проектът излизал ли е извън граница?

Засега не. Много ще се радвам, ако този проект излезе извън границите на родината ни и повече хора се докоснат до нашия фолклор.

Не си завършил музикално училище, а сега учиш архитектура в УАСГ. Да разбирам ли, че музиката попада в графата “хоби”, отколкото в графата “професия”?

Така изглеждат нещата в перспектива, но за мен музиката си остава най-голямата ми страст и може би това е нещото, което искам в един момент да се превърне в моя професия, а останалите неща да бъдат на заден план.

Кои са най-големите трудности при реализацията на един (не)професионален музикант в България?

Както в България, така и в чужбина, е трудно, когато се опитваш някой да те забележи. Аз съм в началото на този път и не съм видял толкова от трудностите, които тепърва ме очакват.

Ако трябва да избереш между това да правиш музика в България и да популяризираш народното ни творчество в чужбина, кое би избрал?

Точно този тип проект няма откъде да тръгне, освен от България. С малко късмет и много работа, и упоритост се надявам да излезе извън страната.

Възприемаш ли се като модерен будител? Има ли човек, когото смяташ за такъв?

Ако с този проект съм привлякъл интереса на някой 15-годишен фен, който досега не се е интересувал от народна музика, това донякъде ме прави будител. Това е начин да се събуди интересът към българското, към нашите корени и към нашата култура. В този смисъл мога да се нарека “модерен будител”.

Трите думи, които те водят към успеха, са…

На първо място е вярата. Второто нещо е упоритостта. Третото е търпението, което обединява другите две.

Ако трябва да направиш обръщение към всички млади хора в България, какво би им казал?

Много от нас, младите, търсят щастието и успеха извън границите на България, но аз мисля, че трябва да е точно обратното. Чувам оправдания от мои познати, които искат да постигнат нещо, но не намират може би мотивацията и силите да го направят и напук на това обвиняват държавата. Реално всичко, за което се борим и което искаме, се намира вътре в нас. Не се отказвайте, а се борете за това, което мечтаете!

Тук е страницата на проекта ОрендЪ в дарителската платформа Indiegogo


От Михаела Георгиева