Оливие Либо от Nouvelle Vague за копнежа по младежките години в музиката им

Сподели с приятели

Вече ви разказахме за Френската Нова вълна в киното, но не и в музикален план. Nouvelle Vague (букв. от фр. „нова вълна“) е музикална кавър формация на Olivier Libaux и Marc Collin. Женските вокали се изпълняват от сменящи се позиции, а песните в репертоара им варират през Joy Division, The Clash, The Cure и много други в стилистиката на бразилския джаз фюжън bossa nova.

Nouvelle Vague идват на сцена за втори път в България след дълга пауза на предстоящия MUSIC DAZE фестивал в Пловдив (11. – 13. юни). Локацията е хълм Бунарджика. Други акценти от програмата са Asian Dub Foundation и Ицо Хазарта & Ъпсурт, а билетите за събитието са в продажба в мрежата на Eventim.

Момчил Бонев взе интервю от Оливие Либо за Teen Station относно изявата на групата и за мисията на тяхната музика. Освен в преведена текстова форма, то може да бъде слушано на английски тук:

Преди всичко останало, искам да Ви попитам какво знаете за България и българската култура като цяло?

Всъщност не толкова много, понеже не сме имали късмета да идваме често, а начинът най-добре да опознаеш една страна, е да я посетиш лично. Може би този юни ще е добра възможност да поправим това.
Бил съм вече веднъж в София и имам добри спомени, защото хората и събитието бяха приятни, но беше набързо и преди вече доста години.

Преди пандемията сте пътували много с групата по света. Какво е преживяването да посещавате толкова различни култури и мирогледи? Как се адаптирате спрямо тях за времето, което прекарвате?

Ще ти го кажа направо – Nouvelle Vague е най-доброто ми изживяване някога. Естествено, говорим за турнета и за концертна дейност, затова и сме по тези места само за по няколко дни. Има и страни, в които сме били по 10 пъти като Гърция и Португалия. През септември ще направим турне в САЩ, може би 7-мото или 8-мото ни там, и мога да кажа, че познавам Америка доста добре. Когато се връщаш отново и отново, свикваш с хората и езика. Чувството е страхотно, най-добре можем да посъветваме хората просто да пътуват, защото само тогава могат да разберат всичко на този свят.

Защо Nouvelle Vague? Къде са Годар, Трюфо и другите режисьори от Френската нова вълна или пък нюуейв музиката във вашето творчество?

В основата на името е португалският превод на „нова вълна“ – bossa nova. Когато започнахме през 2003 г., първите ни опити бяха музикален експеримент, да преведем култовите new wave песни в боса нова аранжимент, понеже нямаше такова нещо навремето. Това взе, че проработи. После направихме и други песни и избрахме да ги подслоним под френския превод на „bossa nova“.

Трябва да призная, в парчетата ви и в боса новата като цяло има много носталгия. Това завръщане към 60-те и 70-те ли е ключът към разбирането на вашата музика и вашата мисия?

Има две причини защо звучи, бих казал, меланхолично на моменти, с изключение на някои песни като In a manner of speaking или Making Plans for Nigel. Първото обяснение е в така или иначе мекото саудаде на бразилската боса нова. Вторият елемент е по-скоро персонален и се крие в това, че песните, които кавърираме с Марк, това е музиката на тийн годините ни. Когато започнахме проекта обаче, вече бяхме в 40-те си това беше опит да се завърнем в младостта си, когато сме откривали света и любовта, и всичко. Може да е било странно време, но е било нашето време, оттам идва цялата меланхолия.

Да, сигурно там се срещат двата свята. Защото често асоциираме Латинска Америка, португалския и испанския с горещо и разпалено настроение, докато французите са по-резервирани и изискани. Сплита ви общият копнеж по това отминало добро време време, както и романските корени на езиците ви, които за нас, славяните, са леко екзотични.

Много интересно, благодаря ти за тези думи. В най-най-първите моменти и идеи около Nouvelle Vague, ние опитвахме да намерим бразилски музиканти в Париж, които да изпълняват музиката ни. Така и не намерихме, затова започнахме като французи, но нито за миг не сме имали предвид произхода си. Работата с френското у нас стана на дневен ред, когато групата доби международна популярност. На първо място това е мултикултурен проект.

Познаваме добре както боса новата и нюуейва, така и доста саундтраци и френски шансони. Друг фактор е положението на Франция на брега на Атлантическия океан, където от другата страна са Съединените щати и Южна Америка. Пък и у нас си имаме достатъчно мигранти и студенти от цял свят, заради които всеки ден мислим по малко и на английски, и на португалски, и на арабски, и на български, ако щеш.

И в крайна сметка няма толкова значение, защото дори да се пее на най-познатия език от британско-базиран оригинал, пак е музика и всеки може да ѝ се наслади.

Някак си трябва да попитам: как ви афектира корона кризата? Как е креативният процес с по-малко участия и какви са настоящите условия във Франция?

Едва сега започнаха по-масово да отварят отново магазини и заведения у нас, макар и целият този процес да е изключително бавен. И това малко ме дразни, защото в Америка, както знаем, вече са добре ваксинирани и могат да отпуснат мерките. Относно концертите тук – стартираме през юли, така че за вас, българите, е голямата награда да ви посетим и посвирим още през юни. Цялото изживяване беше много протяжно и досадно, но искрено вярвам, че всичко ще си се върне постарому и тепърва ще се чувстваме приятно и освободени.

А какво очаквате от предстоящото ви идване тук и какво ние да очакваме? Кой ще е женският вокал с вас?

Тъй като българската публика ни вижда рядко, можем да ѝ обещаем възможно най-доброто и класическо Nouvelle Vague представяне. На сцената ще пее любимата ни Mélanie Pain, която е с нас още от самото начало, както и Élodie Frégé, постоянна част от групата от 2012. Класиката общо взето (смее се). Като любимите рокля и обувки, с които ходиш навсякъде. La classique Nouvelle Vague.

А пожелание за българската ви публика?

Единствено мога да им кажа, че тръпнем в очакване да ви видим на живо. Липсват ни концертите, липсва ни пътуването и особено много ни липсва България, с която имаме да си наваксаме малкото посещения там. На 11 юни ще чуете много развълнувани французи, които не са свирили отдавна и които едвам чакат да си изкарат чудесно в Пловдив на тазгодишния MUSIC DAZE фестивал. A plus tard et à bientôt!


 

Teen Station е медиен партньор на Music Daze. Очаквай още ексклузивни срещи с артистите на фестивала!

Билети за събитието – в мрежата на Eventim.