Октомври в София: Клети създания, Минало не минало

Сподели с приятели

Уличната фестивална програма на столицата приключи, а макар и циганското лято да започва с октомври, събитията, които месецът ни предлага, са изцяло в затворени пространства!

Ето ги и тях:

Какво: Филмът „Клети създания”, част от програмата на CineLibri

 

Къде: Зала 1 на НДК

Кога: 6-и октомври, 19 ч.

Защо: Режисьорът Йоргос Лантимос е едно от най-интересните лица във филмовата индустрия. Новият му филм съчетава научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка. След като обра овациите на Венеция, филмът ще мине и през програмата на CineLibri, а ние нямаме търпение да го гледаме.

 

Какво: ВИЖ! НА ЖИВО #1

Къде: ул. Черковна 28 (лоф.ть)

Кога: 6-ти октомври

Защо: Първата част от бъдещата поредица от събития на списание „ВИЖ!” ще се фокусира върху противоречивото наследство на 90-те години и влиянието му върху младите хора днес. Целта на тези събития ще бъде да обединява различни жанрове, посветени на основни теми, които се разглеждат в списанието. Очакваме с нетърпение да разберем повече за концептуалните събития на едно от най-разпознаваемите списания в родината.

 

Какво: Минало не минало

 

Къде: Топлоцентрала, комплекс „Гарнизонно Стрелбище”, Триъгълна кула на Сердика, Френски институт

Кога: От 12-и до 15-и октомври

Защо: За втора поредна година фестивалът ще се състои от множество прожекции, разходки и дискусии, давайки ни възможност да използваме изкуството като медиатор в разговора ни за миналото. Зад инициативата стои „История помежду”, проект целящ да стимулира връзката между съвременното изкуство и историята, изграждайки база данни от архивни материални, които да послужат на бъдещи артисти.

 

Какво: Уиски Фест София

 

Къде: Sofia Event Center (в мол Парадайс)

Кога: От 27-ми до 29-ти  октомври

Защо: В трите дни, в които ще се проведе юбилейното издание на фестивала, ще получим околосветско пътешествие, ориентирано около уиски, коняк и ром. Събитието предлага над 200 вида от висококачествените твърди алкохоли, както и храна, за да се насладите, без да се напивате твърде бързо. Не карайте пили и наздраве.

Селекцията е на Илин Димитров