Как се оказах на Евровизия (предистория)

Сподели с приятели

Първоначалният ми план никога не е бил да посетя Евровизия (поне тази година). Но когато подобна възможност изскочи, не бива да я пропускаш за нищо на света. Днес ще започна разказа как се озовах в Малмьо и преживях една от най-готините вечери в живота си.

Всичко започна с решението ми да се запиша на пореден Youth Erasmus.

За това преживяване съвсем скоро ще излезе отделен блог пост, но дестинацията, която избрах, беше Латвия. (защо – в другата статия)

Знаете ли каква е дефиницията на прецакан?

Да си купиш скъпи билети с прекачване (да благодарим на Европейския съюз, че покрива всички транспортни разходи) и седмица след това да обявят, че България вече си партнира с AirBaltic и ще се предлагат директни полети от май до октомври три пъти в седмицата. Обаче, както е казал поетът или философът, или просто някой човек, сам избираш дали да виждаш чашата наполовина пълна, или наполовина празна. А аз избрах да я виждам пълна. С връх.

И така, след малко проучване, се сдобих с двупосочен билет София – Копенхаген – Рига. И тук вече приготовленията започнаха с пълна сила. Както винаги, преди да се озова на ново място, стартирах мащабно проучване за всичко, което мога да видя и посетя. На отиване в Копенхаген нарочно се уредих с 24 часа престой, защото този град ми е мечта от дълги години. Но разбира се, животът е това, което се случва, докато си правиш други планове.

Фен съм на Евровизия от 2016-та или откакто бях на 13 – 14 години.

Имам бегъл спомен от годините, когато пратихме Софи Маринова (Love Unlimited, 2012) (поздрави на всички, които днес разбират, че Софи ни е представяла на Евровизия), Елица и Стунджи (Вода, 2007) и Поли Генова (На инат, 2011). Но тогава по-скоро съм се радвала, че представят България, отколкото да се интересувам от състезанието само по себе си.

Това обаче се промени с второто участие на Поли и песента „If Love Was a Crime“, която бързо се превърна в интернационален хит. Много хора предричаха, че може би дори ще спечели. Това ме вдъхнови да разуча как работи състезанието и да се поинтересувам от песните на другите държави.

До ден днешен считам песента „You Are My Only One“ на Сергей Лазарев за тази, която ме накара да се влюбя в надпреварата. Емоцията, с която певецът изпълнява този хит, е невероятна, а в последствие живото изпълнение на финала беше феноменално. Като цяло, за начинаещи определено препоръчвам селекцията от песни от 2016-та, защото според мен е една от най-добрите в последните 10 години.

 

Превъртаме лентата до днешния ден.

След разочароващото представяне на България на последното ни участие през 2022 г. (Intelligent Music Project – Intention) не обърнах никакво внимание на изданието през 2023. Единствено знаех, че Швеция е спечелила. Какво общо има това с Копенхаген обаче?

Планирайки престоя си там, на няколко места прочетох съвети да посетим и шведския град Малмьо, който се намира само на 16 км. Интересен факт е, че между двата града има изграден мост, който в един момент буквално изчезва под водата, след което директно изскачаш в Швеция. Доста яко, а?

Окей тогава, да видим какво може да предложи Малмьо. Едно Google търсене по-късно вече бях наясно, че това е градът-домакин на тазгодишното издание на Евровизия. Билетите ми вече бяха купени отдавна, така че не можех да си избирам дати кога да го посетя, единствената ми възможност беше вечерта на 11-и май. И ето тук се случи магията: големият финал на тазгодишното издание на конкурса щеше да се проведе именно тогава. Направо не можех да повярвам каква късметлийка съм.

Първата ми работа беше веднага да си пусна плейлиста с песните,

които щяха да участват. Инерцията на незаинтересованост, която бях набрала от 2023, продължаваше, така че една седмица преди концерта аз не знаех нито една песен от тазгодишното издание. Това бързо трябваше да се промени.

Във втората част на тази статия ще ви разкажа повече за тазгодишното издание, песните и преживяването в Градчето на Евровизия в Малмьо. Само ще подскажа, че срещнах страхотни хора, гласът ми падна от пеене на всички песни и вечерта завърши по неочакван начин.

Stay tuned!

От Елизара Георгиева

 

Може да харесате също: