NPR Tiny Desk Concert: истински празник на музиката

Сподели с приятели

Със сигурност за любителите на изкуството едно от най-прекрасните усещания е когато артистичният акт e споделен с други хора. В известен метафизичен контекст можем да кажем, че точно това внимателно наблюдение на публиката вече само по себе си въздейства на процеса на сцената. По този начин взаимната обмяната на енергия изпълва потенциала си на всички равнища. Колкото и да се променя глобалният ни свят, живите изпълнения винаги ще са специално изживяване без аналог и тяхното пренасяне в дигиталната реалност няма да е пълноценно докрай.

И все пак един от най-сполучливите опити този експириънс да се проектира в големи мащаби са ютуб поредиците тип мини-концерти. В тях всеобхватни музиканти от цял свят изпълняват малка част от репертоара си в уютна камерна обстановка. Изпълнено пред подбрана публика, но излъчено пред милиони – win-win situation за всички страни.

Най-яркият пример е поредицата Tiny Desk Concert на националното радио в САЩ – NPR. Основана е от водещия на рубриката „All Songs Considered“ Боб Бойлен като шега, че трябва да докара Laura Gibson да пее на бюрото му, за да може най-накрая никой да не говори по време на гиговете ѝ по баровете, организирани от него и NPR.

Десетилетие по-късно това е може би най-разпознаваемото бюро в радио-музикалния свят и мнозина музиканти по света си мечтаят някой ден да го достигнат. Бидейки толкова значимо за него, гостът рядко си спестява да направи нещо нестандартно при посещението си в сградата на NPR. Независимо дали радиото си има работа с масивни звезди като Адел и Тейлър Суифт, или с тепърва изгряващи инди имена, музиката винаги е на преден план и винаги се случва тук и сега. Това е мечатаната обедна почивка за всеки офис, в който се цени споделянето на изкуство и загърбването на всички предразсъдъците.

Честно, добрите изяви тук са толкова много, че сигурно ако накараме всеки от нашите музикални редактори да даде своя топ 10, бихме получили най-малко към 50-ина различни концерта. Говорейки лично от мое име, в следващите абзаци ще ви представя някои от най-впечатляващите NPR Tiny Desk концерти, които да ви запознаят с този празник на музиката и нейната най-чиста форма.

1. The Roots feat. Bilal

 

Умишлено започваме с това изпълнение, защото то буквално влиза плавно и неусетно внася екплозивната джаз енергия в стаята. The Roots може и да са по-познати като бенда към вечерното шоу на Джими Фалън, но нека това не ви подвежда – те са сериозна група със солидно хип-хоп МС за фронтмен и още по-страстни соул и джаз музиканти в състава си. Появата на близкия им Bilal пък внася допълнителни вокални качества, които само допълват епичността на този клип.

2. Saba

 

Саба може и да е млад и тепърва разрастващ се рапър, но е и много повратлив, умел и чаровен. През 2018 извади най-амбициозния си труд досега – албумът Care for me. Този мини концерт е част от неговата промоция и oh boy… не беше ли промотиран той! Просто единствени по рода си лайв адаптации на приповдигнатите му джаз рапове за трудностите на един младеж в Чикаго – няма нужда от сказуеми. Фактът, че собстеният му баща му е беквокал сред цялата банда агенти с него, прави този лайв още по-персонален и чист в намеренията си.

3. Big K.R.I.T

 

Big KRIT е машина, няма две мнения по въпроса. Дали ще те засипе с унищожителни строфи в гърмящи бенгъри или със сложни лирически излияния, той винаги би го направил с финес. Албумът му 4eva is a mighty long time е дълъг, но не и отегчителен и този сет е само малко потвърждение за това. Особено сладко става, когато рапърът пуска архивна касета със запис, направен от баба му и документиращ първите му стъпки в музиката, още от корените му в госпел и соул музиката.

4. Tyler, the Creator

 

Ако трябва да се посочи най-грандизоното и/ли най-отличителното от всички участия, то най-вероятно би било това на Tyler, the Creator. Той е толкова над нещата, че NPR променят изцяло осветлението, а с него и атмосферата в офиса. Тогавашният му нов албум Flower Boy е признат за свежите си музикални експерименти и включванията от гост-музиканти и затова тези качества натурално се пренасят и на тази малка голяма сцена. Двете беквокалистки почти открадват шоуто, но не и докато момчето цвете не реши да освободи клавишите след поредната свръхудължена испанска версия на любими негови песни.

5. Masego

 

Вече се запознахме с Масего и креативната му мисъл между няколко жанра. Неговата поява в офиса на националното радио отбелязва точно тези качества, без да прави компромис с цялата музикалност на събитието. Чуваме така любимите ни Tadow, Queen Things, Nayhoo и други и както казва самият автор за една от тях: “White people love it”. Просто нямаше как да бъде по-прав.

Виж също: 10-те най на Masego

6. Tash Sultana

 

Таш също не е персона нон-грата за нас, благодарение на представянето ѝ в  подкаста Music Hunters. Там можете да раберете по малко за миналото, за работата ѝ и за страстта ѝ към музиката, а тук – и да ги видите с очите си. Изключително интересно е как работи съвсем сама с цялата апаратура около себе си. По всяка вероятност, ако тези записващи устройства не бяха включени в контакта, енергията от изпълението ѝ щеше да е напълно достатъчна да ги захрани от само себе си.

7. Tom Misch

 

Често може да срещнете коментари от типа на „Представете си група, в която Anderson .Paak е барабаните, Thundercat – баса, Masego – сакса, а Tom Misch – китарата“. Не е и много трудно да видим големия потенциал зад подобна формация, и то само гледайки соловите им изяви в Tiny Desk Concert. Тук Том Миш се развихря с бандата си и повярвайте ми – няма и капка загуба на време в тази изява.

8. Alt-J

 

Когато се говори за водещи групи в инди течението, и то най-вече във фолк секцията, alt-j с усилие биха останали неспоменати. В тази рубрика те имат две появи, но по-скорошната определено хваща окото и ухото повече. За нея специално са довели класическо струнно трио, за което думите просто не стигат. Който каже, че не влагат отношение в песните си, просто никога не е гледал това видео.

Виж също: Music hunters – Alt-J

9. Blue Man Group

 

Тук, мисля, обяснението е излишно. И сами виждате колко не на място седят двамата несини музиканти.

10.Toro y Moi

 

Tiny Desk концертите са идеалният повод да чуете артисти, които отдавна се каните да почнете да слушате, но все не знаете откъде да започнете. Торо и Моа е такъв пример за мен и честно казано, стана ми тъжно, че само тук могат да се чуят такива лайв версии на тези парчета. Нетолкова малкото бюро на Боб Бойлен е идеалното място да оставиш всички електронни екстри и да изпълниш музиката си в най-класическия и чист вариант – оставяйки се изцяло на груува и на този творчески пир, който атмосферата предразполага за теб.

Още NPR Tiny Desk коцерти вижте тук.

От Момчил Бонев

Може да харесате също: