Никола Банков – саксофонистът, който покори публиката на А to JazZ

Сподели с приятели

Никола Банков е едно от младите и обещаващи лица на джаз сцената в Европа. Победител в Датските музикални награди и в списъка на Forbes „30 под 30“ в Словакия. Той е алто саксофонист, а неговата музика се намира някъде между джаз, фънк и рок. Прибавя към нея и силно електронно звучене за психеделичен ефект.

Дни преди гостуването на фестивала „А to JazZ“  преслушах музиката му и се свързах с нея. След концерта качих story с неговото изпълнение. На следващия ден той се свърза с мен и сподели видеото в своя профил.

Оттам се роди идеята да направя интервю с него, а Никола се съгласи.

Здравей, Никола! Все още си с пресни впечатления от концерта си на фестивала „А to JazZ“. Как можеш да опишеш чувството да свириш на сцената в София?

Концертът в София беше фантастичен. Хиляди хора ни вдъхваха енергия и си прекарахме много добре. Фестивалът е на топ ниво и нямам търпение да се върна и да свиря отново в България.

На турне ли си това лято? Ако да, колко дълго ще е и какви дестинации са планирани за концерти?

Това лято свиря основно с други проекти като бек изпълнител. На път съм през по-голямата част от лятото. Свирил съм в Германия, Дания и Полша. Със собствената си музиката имах изпълнения в Словения, Швейцария и България.

След концерта тук спечели известно признание. В момента най-големият брой месечни слушатели на официалната ти Spotify страница са от София. По време на изпълнението си каза, че имаш български произход. Свирейки тук, усети ли някакво свързване с твоите корени?

Това беше първият ми концерт в България.

Знаеш ли, много е странно, но се почувствах все едно съм у дома. Беше магическо и атмосферата ми помогна да се чувствам комфортно и в безопасност. Срещнах се с много интересни и мили хора, които обогатиха преживяването ми.

Роден си в Словакия, сега си установен в Цюрих и записваш музиката си в Дания, с датски бенд. Намираш ли вдъхновение в мултикултурната среда и дали музиката ти е мозайка от различните култури и музиканти около теб?

Точно така е. Пътувам много между Швейцария, Дания и Словакия. Срещам се с много различни хора и се докосвам до различни култури. Всичко това много ме вдъхновява. Започнах музикалния си проект, докато учех в Дания. Колегите ми в групата са фантастични музиканти и затова все още свирим заедно.

Ти си един от най-успешните млади словашки джаз музиканти в и си част от тамошната селекция наForbes „30 под 30“. В интервю споменаваш, че си имал ясна визия и цели, още когато си бил на 15. Това дългосрочно планиране част ли е от успеха ти, или присъства и елементът на неочакваното?

Разбира се, няма ключ към успеха, но мисля, че да имам ясна визия и поставени цели ми помогна много да остана фокусиран. Късметлия съм, че родителите ми винаги са ме подкрепяли и са вярвали в мен. Посланието ми към всички млади музиканти –

намерете какво искате и бъдете постоянни.

Стъпка по стъпка – един ден ще дойде, когато наистина повярвате в него.

Занимаваш се с музика от 7-годишен. На 13 започваш да свириш на саксофон и се влюбваш в джаз и фънк музиката. Когато излиза първият ти албум „Bright Future”, през 2019 г., ти си студент в Кралската музикална академия в Орхус, Дания. Завърши ли? Как това пространно музикално образование те оформи като артист?

Записах дебютния си албум, когато бях на 20 години.

Имах късмета да включа Шеймъс Блейк – моят идол на саксофона – в него. Музикалната образователна система в Дания е много отворена и подкрепяща, така че можех да правя каквото пожелая. Те ме окуражаваха да работя и да откривам собствения си глас и артистично изявяване.

А и има нещо в това да отидеш да учиш далеч от родната си страна. Изведнъж си сам, трябва да изградиш мрежа и връзки, да научиш езика и, общо взето, да излезеш от комфортната си зона. Препоръчвам на всички да отидат да учат в чужбина.

Някои части от албума ти „Bright Future” са записани със саксофониста Шеймъс Блейк. „In the Zone” от албума „Dream Chaser” е колаборация между бенда и успешния тромпетист, ветерана Ранди Брекър. Как можеш да опишеш работата си с тях и какво научи по време на звукозаписните сесии?

Беше незабравимо изживяване за мен. И двама са прекрасни и скромни човешки същества, които повярваха в моите умения и работа. Благодарен съм да ги наричам мои приятели. Знаеш ли, усеща се различно, когато съм гледал YouTube видеа на Brecker Brothers, когато бях на 15 и сега стоя и свиря с Ранди в студиото, който ми казва:

„Човек, звучи страхотно, обожавам музиката!“

Музиката ти „плава“ между жанрове. От класически джаз до рок и гръндж. Ти смесваш тези елементи със силни електронни звуци и ритми. Резултатът е грууви, психеделичен джаз, който носи силни усещания. Как би описал най-добре стила си? Има ли артисти, които те вдъхновяват? Можеш ли да ги назовеш?

Слушам всякакви видове музика и не се опитвам да мисля за специфичен жанр, когато свиря или композирам. Обичам да имам различни синтезаторни звуци, разстроена китара, да експериментирам, като наслагам различни ефекти върху звука на саксофона.

Хора, които са вдъхновили моята музика и композициите ми са определено Дейвид Боуи, Radiohead, Дони МакКаслин, Лоугън Ричардсън и много други.

В свое интервю казваш, че винаги търсиш емоционалния аспект на музиката. И наистина успяваш да предадеш емоционално послание чрез изкуството ти. Като артист и музикант как поддържаш връзката с вътрешните си търсения, които ти помагат да прехвърлиш посланието към публиката?

Аз съм духовен човек и настина вярвам в Бог.

Моля се за хората, които са около мен – публиката и бандата ми. Това ми помага да се свържа с тях на друго ниво. Когато свиря, съм честен и истински и хората могат да го почувстват. Не искам да съм фалшив и да изпълнявам нещо, което не съм.

Очакваме те да се върнеш скоро и да свириш на българска почва отново! Дотогава, пожелавам ти късмет в бъдеще.

Благодаря ти много. Беше прекрасно да свиря в България и ще се радвам да се върна отново и да свиря, преподавам или да правя каквото и да е, свързано с музика.

 

Интервюто с Никола Банков е на Волен Чилов

 

Може да харесате също: