От А до Я с Никола Абаджиев – Да превърнеш страстта си в професия

Сподели с приятели

В единадесетия епизод на От А до Я подкаст ми гостува Никола Абаджиев – Коки, най-добрият български кайтсърфист. С него ще си поговорим за кайта, как започва кариерата си и как превръща страстта си в доходоносно занимание.

Хващам Никола в ден, когато там, където живее, няма вятър. Когато има вятър, можете да видите Коки на гребена на някоя вълна – да кара кайтсърф и да прави някой от любимите си трикове. Но когато няма вятър, той има време за други неща, като това да ми гостува в поредния честен разговор.

За Коки обаче вятърът никога не стига. За пръв път се качва на кайт дъска когато е на 9, сега е на 21. Първите си уроци взима от баща си, който също е кайтсърфист, но те не му помагат да заобича спорта:

Уроците бяха малко… Взимай кайта, дърпай тука, дърпай тука. А, бе, казах ти така, не така! – споделя той през смях

Никола в Южна Африка, януари 2021, фотограф: Ивайло Дончев
Дори за 15 минути

Постепенно обаче започва да харесва кайта, защото осъзнава, че го кара да се чувства свободен. Според него няма второ чувство като това, което усеща, докато се движи по водата или прелита във въздуха с дъската си. Няма конкретно обяснение как и защо, нещо като любов от пръв поглед е. За Коки кайтът е вид спасение – „отговор на много въпроси и ситуации“. Каквото и да се случи, както и да се чувства, Никола обича да се топва в морето с дъската. Знае, че дори и да е само за петнайсет минути, това ще го накара да се чувства щастлив.

Така кайтът се превръща в негова страст. Толкова е запален, че успява да стане вторият атлет на RedBull България. През 2020 г. си извоюва девето място в световната ранглиста по кайт и така става най-добрият български кайтист. Това води до редица спонсорства, които му помагат да се изнесе и да започне самостоятелен живот.

Вятър нон-стоп
фотограф: Ивайло Дончев

Сега живее в Тарифа, най-южната точка на Испания и едно от най-популярните места за сърф, където „има дни и месеци в които духа нон-стоп, блъскат се врати, прозорци се отварят, хвърчат кофи по улиците“. Все неща, които биха издразнили повечето от нас, но които радват Никола. В Испания е не само за да кара сърф обаче. Вече е втора година студент по Морски науки в Кадис, град нагоре по крайбрежието. 

Никола е един от онези хора, които винаги остават позитивни и заземени. За него парите никога не са били главната цел, когато става дума за кайта. Винаги е карал от сърце и дори споделя, че когато участва в състезания, след като изтече времето му, се измества далеч от границите на състезанието и продължава да кара с часове.

Когато го питам дали изобщо е добра идея и как човек може да превърне страстта си в работа той казва, че за да се получи, парите изобщо не трябва да са част от уравнението. Ако искрено обичаш нещо и си съгласен да го правиш по цял ден, без да ти плащат, то в един момент ще се случи така, че най-вероятно някой ще започне да те подкрепя финансово. Така се случва и при него, когато става атлет на RedBull, макар че първоначално, когато получава предложение да се пробва, Коки отказва, защото мисли, че все още не е готов или че няма шанс. В крайна сметка пуска своето CV, а хората, които сега са зад него, виждат, че е достатъчно вманиачен по спорта, за да успее и за да го развие на регионално и глобално ниво.

Чуйте целия разговор, в който Никола Абаджиев споделя всичко за своя път в света на кайтсърфинга и в живота, интересни моменти от океана и както винаги – много житейски съвети.

В Spotify
Както и в Mixcloud, Google Podcasts и Apple Podcasts

 

Може да харесате също: