Най-влиятелните жени в съвременната музика

Сподели с приятели

Ето кои са най-влиятелните жени в съвременната музика!

Изминалият век е белязан от приноса на множество жени музиканти, които промениха облика на музиката и отъпкаха пътя за новото поколение пионери. Сред тях са Ella Fitzgerald, Stevie Nicks, Kate Bush, Bjork, Patti Smith, Joan Jett и много други. По случай деня (и месеца) на жената, ще разгледаме кои са най-влиятелните жени музиканти днес и в какво се изразява тяхното наследство.

Amy Winehouse е първата дама, която представяме в нашата специална селекция с най-влиятелните жени в съвременната музика

Ейми Уайнхаус беше тази, която свали соул музиката до ежедневното, битовото, и по този начин я даде на хората. Първият ѝ албум, Frank, невероятно нежно и лирично разказва истории от истинския свят така, че всеки да може да се разпознае в песните. Един от многото музиканти, които Ейми е вдъхновила да твори, е самата Адел, която продължава мисията ѝ: да прави соул музика, която идва от душата и се загнездва в душата.

 

Florence Welch

Самата тя повлияна от Стийви Никс и Пати Смит (на която посвещава песен), Флорънс е една от централните фигури на съвременната сцена. Всеки от 4-те ѝ албума засега въплъщава конкретна идея, разгърната и погледната от различни ъгли, и запълнена с безброй много красиви мелодии и думи. Не само гласът на Флорънс я прави уникален музикант- именно комбинацията между привидно семпла история и сложния начин, по който възприемаме повествованието, е това, което я отличава от останалите поп изпълнители.

St. Vincent

Кралицата на съвременния рок безсъмнено е светицата Ани Кларк, позната с псевдонима си St Vincent. Експериментите ѝ с текстури и ефекти на китара, както ѝ уменията ѝ, са ѝ отредили челно място в класацията на най-добрите китаристи на този век. Тя е модел за подражание и пример на всички малки момичета, които искат да се научат да свирят. Освен това тя предава опита си нататък като продуцент на предстоящия албум на Sleater Kinney. А за това, колко интересна и стойностна е музиката ѝ, можем да говорим цял ден.

M.I.A.

В света на рапа има едно име, което се откроява, когато става дума за първата дама в този жанр. Мая Арулпрагазам, или M.I.A., уверено и целеустремено с всеки свой албум внася по нещо ново. Творчеството ѝ съдържа мотиви от всякакви кътчета на земята: ориенталски ритми, африкански ритми, бразилски ритми, индийски ритми; разнообразни мелодии и рифове. Ние се шегуваме, че човек, който е минал през геотаговете в песните на M.I.A., е човек, който наистина е обиколил света. В основата на музиката ѝ стои посланието, че всеки човек заслужава място под слънцето. Тя е гласен активист за правата на бежанците и жените, и съвсем случайно най-известната реплика от нейна песен е съвет към лошите момичета по света: “live fast, die young, bad girls do it well”.

 

Janelle Monae

Подобно на M.I.A., Janelle Monae ще остави след себе си примера как да отстояваш себе си. Последният ѝ албум, Dirty Computer, е ода за борбата да си “young, black, wild and free”. Стилът ѝ е многообразен, и тя не крие таланта си в пеенето, свиренето и сътворяването на гениални и многопластови концпеции.

Lorde
Лорд разтърси света още в началото на своята кариера, на крехката възраст от едва 16 години. Royals звучеше толкова гениално просто, и толкова грандиозно. Всъщност сдържаният, равен начин, по който Лорд пее в първите песни, които издава през 2013-та с ЕР-то си „The Love Club”, и по-късно в първия си албум „Pure Heroine”, повлиява на световните тенденции в попа. В резултат много други се опитват да повторят нейния успех- песните се забавят, за да се доближат до сравнително бавното темпо на Royals от 85 удара в минута, повече песни са в минорна скала като Royals, и изпълнители като Селена Гомез, Холзи, Мелани Мартинес, Алесия Кара и Трой Сиван са силно повлияни от вокалната техника и стила на Лорд.
Дамите в музиката, които ни вълнуват, и хващат интереса ни с уникалното си присъствие на сцената, са иначе доста повече. Чуйте ги в този плейлист, който съставихме за вас.

От Яна Стойкова

Може да харесате също: