Научните достижения през 2022

Сподели с приятели

Изминаващата 2022 година бе и изключително богата откъм научни достижения и открития. От изучаване на поведението на градивните блокчета на света, през загадките на микроорганизмите до дълбините на Вселената, резултатите от десетилетия усилия на учените, за които чухме тази година, имат потенциала напълно да променят медицината, енергетиката, екологията и начина, по който разбираме, възприемаме и опознаваме света.

Мощта на Слънцето е вече в нашите ръце

Нека започнем от микросвета, където царстват атомите и елементарните частици. Съвсем наскоро, на 5. декември 2022 г., изследователи от американската Национална лаборатория „Лорънс Ливърмор“ съумяват за първи път да постигнат реакция на термоядрен синтез, която се самоподдържа и създава повече енергия, отколкото е необходима за поддържането на реакцията. Макар и постигането на реакция на термоядрен синтез да е практически лесно и да може дори да го направите вкъщи (което не препоръчваме), извличането на повече от вложената в реакцията енергия е основно предизвикателство през последните десетилетия. Този успех носи надежда, че скоро човечеството може да разполага с технологията да създава истински чиста и безопасна енергия.

На прага на нова ера в медицината

Тринадесетгодишната Алиса от Лестър, Великобритания, е първият пациент в света, излекуван от Т-клетъчна остра лимфобластна левкемия чрез революционна терапия. Генномодифицирани Т-клетки от донор са били използвани, за да пречистят тялото на момичето от собствените ѝ изродени Т-клетки, бавно разрушаващи тъканите ѝ. Този успех носи надежда за потенциала на технологията при лечение на редица ракови заболявания. 

През началото на 2022 г. бе проведена и първата успешна трансплантация на генно-модифицирано сърце.   

Космически мечти

Поглеждайки към звездите, 2022 г. ще остане в историята като една от най-вълнуващите години за изследване на Космоса. След две десетилетия разработка и конструкция, към най-загадъчните кътчета на Вселената отправи поглед космическият телескоп и инженерно чудо „Джеймс Уеб“. На 12. юли НАСА показаха първите 4 кадъра на инструмента-шедьовър, сред които и най-дълбокото изображение на далечната Вселена досега – поглед толкова назад в миналото, че съдържа образ на първите галактики само няколко стотин милиона години след Големия взрив. Уеб днес се използва за изучаване на мъглявини, звездни люпилни и екзотични светове, които могат да съдържат съставките, необходими за живот. 

Фигура 1. Първия дълбок поглед на Уеб (Webb’s First Deep Field), Кадър: NASA, ESA, CSA, and STScI

 

През това време, най-голямата мрежа от радиотелескопи на света – Event Horizon Telescope (EHT) съумя да заснеме черната дупка в центъра на нашата собствена галактика Млечен път. Макар и това да е вторият кадър на черна дупка, това е първото визуално доказателство за наличието ѝ и потвърждава напълно очакванията от наблюдението на поведението на околните звезди.  

 

Фигура 2. Първи кадър на свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път. Кадър: EHT Collaboration

 

Черните дупки винаги сякаш всяват страх със своята предполагаема ярост. Истината е, че те по никакъв начин не застрашават нас и нашия кът в Млечния път. Но в мрака се крият милиарди потенциални разрушители на цивилизации – астероидите и камъните късове, останали след формирането на Слънчевата система. Ако по нещастно стечение на обстоятелствата голям обект се насочи към Земята, вече разполагаме с технологията и опита да предотвратим вероятното заличаване на живота, какъвто го познаваме. Мисията DART (Double Asteroid Redirection Test) успешно нанесе удар върху астероид и промени неговата траектория.

Но наред с доказателството за невероятна прецизност на ракетните системи в лицето на мисията DART, тази година бе повратна и за мечтите ни да се върнем на луната. Ракетната система SLS изведе в орбита капсулата Orion и европейския сервизен модул, които се очаква в рамките на три години да заведат първата жена и следващия мъж до нашия естествен спътник. Целта на програма „Артемис“ е да създаде напълно функционираща лунна база – превръщайки ни в космическа цивилизация. 

 

Фигура 3. Селфи на капсулата Орион с Луната и Земята. Кадър: NASA

 

Това са само шепа от научните достижения през 2022 г., но със сигурност могат да ни накарат да бъдем оптимистични и изключително развълнувани за близкото бъдеще.   

 

От Димитър Фердинандов