Учените са най-интересните хора – Габриела Христова

Сподели с приятели

В този епизод на НаУчени ви срещаме с младия учен- Габриела Христова. Намираме я в лабораторията, където прекарва няколко час на ден. Другите няколко часа са заети с лекции. Тя е на 19 и разбива на пух и прав клишето, че учените са скучни хора. И куп други клишета, също.

Вдъхновяващо е да работиш по нещо, което никой още не е открил т.е. да си на ръба на човешкото познание и да буташ границата все по-напред

 

Габи е сред красивите умове на България. Приемат я в три престижни университета, но тя има своите причини да остане и да учи микробиология тук. Вярва, че някой ден, тук или някъде по света, ще работи в екип, с който ще направи важно откритие. Ние също вярвамe, че ще е така! Интересите и са в микробиологията и смята, че предизвикателствата пред тази наука ще са свързани с откриването на начин човечеството да се пребори с резистентността към антибиотиците.

Благодарим на Доц Цачева за възможността да снимаме в лабораторията.

Епизодът е реализиран с подкрепата на Baylab

За НаУчени
“НаУчени” е предаване на Teen Station, в което си говорим за наука в различните ѝ форми – от срещи с млади иноватори, работещи над проекти, подпомагащи обществото, през посещения в лаборатории до разговори с водещи фигури в областта.
За Байлаб
Над 1600 ученици на възраст от 6 до 12 години взеха участие в Научната лаборатория за приложна и забавна химия и биология за деца – „Байлаб“ 2019. Инициативата, която се организира напълно безплатно за пета поредна година от Байер България, се радва на все по-голям интерес. И тази година малките изследователи се докоснаха до света на науката чрез интересни експерименти, демонстрирани от доброволци от СООПН, Аграрния университет – Пловдив и Байер България. Те бяха съобразени с възрастта на участниците и представиха важни за човека и природата процеси и явления, така че по увлекателен и забавен начин да запалят любопитството на децата към природните науки.

От Божидара Симеонова