наУчени – предаване за наука

Сподели с приятели

Представяме ви наУчени – предаване за наука.

В първия брой  на наУчени – предаване за наука,  Ивон и Патрисия разказват в  за идеята си за еко-ресторант.

Идеята на предването

 

НаУчени е първото предаване на Teen Station, в което ще си говорим за наука в различните ѝ форми – от срещи с млади иноватори, работещи над проекти, подпомагащи обществото, през посещения в лаборатории, до разговори с водещи фигури в областта. Сега науката е много по-близо до нас от всякога, тя е също толкова достъпна, красива и интересна, колкото и заобикалящото ни изкуство и чрез епизодите на „наУчени“ ще ви разкриваме стъпка по стъпка магията зад света на науката.

Най-модерното нещо в 21 век е човек да бъде умен

 

Нашите герои

 

Първите ни гости са също толкова свежи и енергични като предстоящата пролет – те са Ивон Иванова и Патрисия Господинова, ученички във Втора Английска езикова гимназия, победителки на научния конкурс „Fission” на Американския колеж в София в категория „Biology science“ за 2018 г.

Те нагледно показват, че науката върви ръка за ръка с изкуството. Освен с физика, биология и екология, се занимават и с театър и фотография. Именно тази комбинация ги насочва в развитието на проекта им за състезанието през 2018 г. Наблюдавайки развитието на климатичната криза в последно време, те се ентусиазират да вземат нещата в свои ръце, като развиват идея за екологичен ресторант, в който продуктите се използват природосъобразно, въглеродните емисии се намаляват до минимум, а енергията е от възобновяеми източници.

Тяхната история е свидетелство за това как науката е въпрос на желание и интерес. Веднъж решили да разработят идеята си, се запознават обстойно с публикуваната по въпроса литература, установяват контакт със съответната лаборатория и специалист, който да ги насочва във вземането на решения относно инженерната част от проекта им, набавят си нужните материали и започват изготвянето на макет, за да представят нагледно вижданията си за новия тип ресторант. Повикахме ги на гости, за да ни споделят повече не само за идеята си, а и за процеса зад нея. Вижте сами какво казаха.

Благодарим за гостоприемството на move.bg

 

Може да харесате също: