За програмирането

Сподели с приятели

Втори епизод на видео-поредицата за наука “наУчени”

В този епизод на видео-поредицата ни за наука  „наУчени“ говорим за визуализирането, програмирането и фенотипизирането.

Един от най-бързо развиващите се дялове на науката – информатиката, предлага солидна основа за развитие на човечеството. От устройства като компютрите и телефоните ни, които използваме на дневна база, без да се замисляме, през виртуална валута до сложни алгоритми за предвиждане на икономиката в световен мащаб.

Този сравнително нов сектор в науката напълно завладя живота ни. Затова е толкова важно да знаем как технологиите променят света и да се научим да управляваме тези промени.

За програмирането, новите технологии и постиженията на Николай Пашов

Във втория епизод на „наУчени“ се срещаме с Николай Пашов – зрелостник, който вече има няколко внушителни проекта зад гърба си. Като първите му стъпки в областта на програмирането може да се определи оптичния кардиограф. Той се използва за следене на сърдечната дейност по оптичен път, който създава. Следват „Farseer” – устройство за сканиране на 3D обекти с минимални изисквания за хардуер. След това и алгоритъм за разпознаване (фенотипизиране) на мозъчни клетки с ненадзиравано машинно обучение, като последния си проект разработва повреме на лятна академия в Масачузетския технологичен институт.

По пътя на разработване на проектите си печели и много награди.

Николай печели конкурса „Млади таланти“, от Националната олимпиада по информационни технологии, от конкурса “InnoFair”, немското състезание „Jugend forscht”.

Печели и в научното състезание на Американския колеж в София (“Fission”) и не на последно място наградата „Джон Атанасов“.

Te от своя страна му предоставят възможността за участие по международни форуми и конференции за програмиране като Intel ISEF, EUCYS, International Swiss Talent Forum и др.

С него си говорим за първите стъпки на човек в науката, желанието и мотивацията, изкуствен интелект и приложенията му, бъдещето на българската наука (има ли България перспективата да стане Силициевата долина на района), разнищваме проблемите на българското научно общество и търсим решения.

Каква е ролята на училището в живота на човек,  който се занимава с най-динамичния дял от модерната наука?  Какво точно означава фенотипизиране на мозъчни клетки с ненадзиравано машинно обучение? Всичко това ни разкрива Николай във видеото към „наУчени“.