Нашите иСТОРИи

Сподели с приятели
Статии по темата:
➡️ Теодора Маркова: Чрез историите оценяваме собствения си живот
➡️ MELANIN: Дрехи, които разказват истории
➡️ Член 216 или неразказаната история на България

 


 

Има една популярна мисъл, че човек живее в ретроспекция. Не осъзнаваме случващото се в точно тази секунда, а в следващата. Разбираме какво се е случило едва след като го премислим, доразкрасим и преразкажем. Тоест човек живее за историята, която ще излезе от сегашния момент.

Всеки един от нас е разказвач на приказки

Дали ще се оплачем на някого след изпит, или ще предадем нататък пикантна клюка на чужд гръб, всеки ден разказваме истории.

Освен това сме и на възрастта, в която се чудим как да оставим следа в Историята с главно “И”. Тази, която ще бъде вписана в енциклопедии, учебници и биографии. А има толкова много неща да се постигнат! Първият човек на Марс, първият “Оскар”, спечелен от български филм, първият трилиардер (макар че аз лично се надявам такъв да не се появи изобщо).

Всички тези идеи ми идват наум, защото са ми разказани от някой друг. Дали от баба “под шипковия храст”, дали от журналистите по радиото, телевизията или в пресата, дали от авторите на популярни и позабравени книги. Идеите ни също идват от някоя история или от желанието ни да си съберем наръч от истории, с които да впечатляваме, разсмиваме и разплакваме роднини и приятели. Само едно пътуване в трамвай 10 може да се превърне в прекрасен роман ако пожелаеш! (Но другите трамваи не знам дали имат качеството да са машини за транспорт и истории едновременно…)

И така, защото ние сме продукт на истории, живеем чрез истории и пишем Историята, посвещаваме този месец май на професионалните разказвачи, историци и бъдещи исторически фигури. Ще четете, слушате и гледате иноваторите, които тласкат развитието на света. За героите, които защитават най-великите човешки ценности. И за поетите на листа, екрана и диска, които най-силно усещат вълненията на човечеството днес.

От Истории до Story
Каним ви да се присъедините към нас в това приключение! Напишете своя история, която искате да видите публикувана, и ние ще намерим местенце за нея в нашата платформа. Колкото повече разказвачи се намерим и се вдъхновим един от друг, толкова повече хора ще искат да бъдат част от нечия история. А не е ли прекрасно това?!
Двама от вас ще получат и подаръци от Storytel

Може да получите брандирани слушалки или тримесечен абонамент за най-голямата платфрома за аудио истории. Storytel е необятен свят от над 300 000 аудиокниги, електронни книги, подкасти и аудио сериали в едно приложение, на български и на английски език. Удобството да слушаш литература навсякъде и по всяко време прави платформата верен приятел и спътник в ежедневието ни. Очаквайте и минутите на Storytel в подкаст поредицата ни за литература Литкаст!

През този май можете спокойно да грешите, да рискувате, да се предизвиквате, да изследвате света, да създавате, да разрушавате… Ние ще имаме грижата да запишем и споделим историята.

От Яна Ц. Пеева


Автор на илюстрацията е Владислав Калоянов

Той е на 22 г. и е студент по графичен дизайн в НБУ. Работи като дизайнер и илюстратор. Любовта му към изкуството обаче излиза и отвъд дизайна и е подбудена от интереса му към рисуването и най-вече към музиката.

За себе си казва:

„Рисувам още от дете и може би от около 10 години пея и свиря на китара, което се превърна в любимото ми занимание. По-голямата част от изкуството ми може да намерите в Instagram, а някои от проектите ми са качени в Behance.

 

Може да харесате също: