Музикално околосветско пътешествие

Сподели с приятели

Не знам за вас, но аз си мечтая да съм някъде далеч от тук. А тук е диванът до хладилника и във всяка друга ситуация това би било мечтаното ми място. Обаче след месеци без почти никакъв досег с външния свят дори дистанцията „далече“ се е скъсила на „просто някъде другаде“. Единствено чрез музиката мога да осъществя мечтата си.

Тази селекция е посветена на всички приключенци, на които също им липсват свободата, пътят, светът…  Затегнете слушалките, излитаме!

Австралия

Тера Инкогнита, непознатата земя на коали, кенгура и английските затворници, които някак си са се превърнали в Никол Кидман, братята Хемсуърт и талантливите музиканти, които оглавяват този плейлист.

Няма как да не започнем с песента Down Under на Men at Work, която не само е вдъхновена от традиционна племенна песен, но и днес е по-разпознаваема като химн на Австралия от самия химн на Австралия. Разбира се, не може да говорим за австралийска музика, без да споменем AC/DC и тяхната представа за пътуването до родния им континент: Highway to Hell. Съвременната музикална сцена на Мелбърн, Сидни и Бризбейн изобщо не е празна, а е оглавявана от виртуози като мултиинструменталиста Таш Султана и групата Tame Impala. С музиката си те ни изпращат отвъд уникалните екосистеми на Австралия към още по-непознатите земи на южняшкото въображение.

Tash Sultana: Емоция, музика, сила

 

Още от Tame Impala чуйте т-у-к

Антарктида (Южният полюс)

Така и така сме се отправили на юг, отбиваме се до Южния полюс, където можем да останем само колкото да изслушаме Зима на Антонио Вивалди.


Арктика (Северният полюс)

Тъкмо сме се аклиматизирали към студа, нека прескочим до Северния полюс, където Foreigner ни напомнят, че топлината идва от сърцето, а не от обстановката… но и снегът си казва думата.


Азия

Азия, земя на иновация и традиция. Мистиката обгръщаща Изтока е запленила умовете на мнозина. Gorillaz обръщат погледа си към Hong Kong, а The Clash — към арабския свят, за да му кажат Rock the Casbah. Но и Изтокът не остава безразличен към примамките на Запада: чрез изкуството се е осъществила дълбока връзка, както можем да чуем от композицията Merry Christmas Mr. Lawrence на Риучи Сакамото.

Съвременната азиатска музикална сцена е продукт точно на културния обмен между Далечния Изток и Дивия Запад: К-попът ни предлага интерпретация на американските рап и поп ритми, изпълнени от традиционни азиатски инструменти. Някои ярки примери са едноименните LIT на корейската група ONEUS и LIT на китайският изпълнител Lay). Близкият Изток също има своите звезди на световната алтърнатив поп сцена като SEVDALIZA, която умело вплита иранските си корени в западната електроника и създава шедьовър след шедьовър.

 

За тези от вас, които не могат да се наситят на азиатската култура, ето още предложения от също толкова ненаситни творци: Princess of China; China Girl (2018 Remaster); Nara (alt-j).

ALT-J – MUSIC HUNTERS PODCAST

Атлантида 😉

Предимството на музикалните пътешествия е, че могат да ни отведат навсякъде, дори и в земите на митични страни като Атлантида. Нека се потопим в дълбините на океана с успокояващите китари на The Middle East. Ето, вече чуваме ехото на загубената империя в мистичните тонове на Deep Water. Първо откриваме съкровищницата от звуци на Атлантида, така както са я чули Seafret, а после и останалите ѝ богатства…


Африка

Изплуваме на бреговете на Africa. Тук се срещаме с Ннека, нигерийската R&B певица, която ни разказва за живота в родната ѝ страна с песента Babylon.

Дори кралицата на R&B-то, Beyonce, е тук и използва отличителните африкански ритми, за да създаде песента ALREADY, на която танцуват новите Нала и Симба. А накрая плаваме по течението на Нил, докато достигнем Кайро, за да изслушаме невероятното изпълнение на Джими Пейдж, Робърт Плант и Египетския оркестър на рок-класиката Kashmir.

Европа

Преди да продължим околосветското си пътешествие се прибираме до вкъщи да се заредим със звуците на каба-гайдите така както ни ги сервират етно-метъл групата Smallman. Слушаме и етно-блус в Полша, приготвен ни от Fisz Emade Tworzywo. Преминаваме през Берлин, където задължително се включваме към партитата на рапъра Casper, който ни разказва за живота си с песента Das Grizzly Lied.

Караме лодка по каналите на Amsterdam, но изпускаме спирката и се озоваваме на уличката на Едит Пиаф, където сега ни пее ZAZ. А от отсрещния бряг някой пънкар крещи ли крещи „God Save The Queen. Отбиваме се и в Андалусия в дома на пианиста Дорантес, който ни поздравява с Orobroy. Поради объркване на самолетните билети, вместо в Щатите, пристигаме в Естония, където летището е оглушено от естонската интерпретация на Living in America — Welcome to Estonia.

Zаz, бижуто на съвременната френска сцена

Северна Америка

Песента от летището в Талин ни напомня, че все още не сме посетили Северна Америка. Прелитаме през океана, за да се насладим на микса от култури: от модерни интерпретации на традиционната индианска музика до корените на съвременния рок от поречието на Мисисипи с Proud Mary на Creedence Clearwater Revival.

Откриваме и джаза със Сам Кук и песента A Change is Gonna Come. Джазът е останал жив и в по-съвременната американска музика, не само с разпознаваемите си акордни прогресии, но и със социалната си тематика. Припомняме си историята на музиката и американската култура с  The Story of O.J. на JayZ.

Отбиваме се за кратко до Канада, където Takin’ Care Of Business ни напомня, че имаме работа за вършене. На летището ни изпращат Rammstein, които ни напомнят, че все пак всички така или иначе живеем в Америка.

 

Няма да е Северна Америка, ако не дадем бонус за добре похарчените време и пари, затова ето още няколко предложения, които са по-американски от хамбургерите и пайовете: Born in the U.S.A.; Sweet Home Alabama; Waterfalls.

Южна Америка

Вятърът ни отнася от Маями направо в Хавана, където танцуваме кизомба под звуците на плътния глас на Soha и трелите на Buena Vista Social Club. Чуваме и как Омара Портуондо пее от балкона си. Но нямаме време да се присъединим към нея: очаква ни фестивалът в Рио, където ще се научим да танцуваме самба! Накрая посещаваме Астор Пиацола да се насладим на неговото Libertango.

Луната

За пътешественици като нас хоризонтът никога не е достатъчно далеч. Решаваме да се отбием в почивната станция на Луната Tranquility Base Hotel & Casino, където Arctic Monkeys ни разказват за живота на върха на света. Radiohead ни изпращат с баладата Sail To The Moon и след това поемаме към открития космос. Някъде по пътя се срещаме с един наш стар познайник, Майор Том, за да си попеем Space Oddity. Оттам музикалната ни Одисея ни отвежда към Нови Хоризонти… а и по-далеч от този космически апарат. 😉

 

car flashbacks:

Аз разказвах ли ти как сама си докарах паник атака една нощ като слушах тази песен? И не е като да не знаех какво ще чуя…

You didn’t.

I most certainly did.

От Яна Ц. Пеева

 

Може да харесате също: