Mercury Prize 2018, номинации

Сподели с приятели

Шортлиста на Mercury Prize за 2018 е факт. Ето ги номинациите!

Arctic Monkeys, Florence + The Machine, Jorja Smith или Wolf Alice

В света на музиката, която се прави в името на изкуството, а не на печалбата, няколко медии и организации присъждат награди на изпълнители и проекти, в които критици и познавачи откриват реална артистична стойност. Такива са наградите на списание NME, списание Q, такава е и наградата „Mercury“, чийто шортлист с номинации за 2018-та година вече е факт.

Замисълът зад този приз е да „промотира най-добрия албум от британската музика и творците, които правят най-добрата музика“.  Жанрови ограничения или категории няма- фокусът пада върху концепцията зад албума и нейното изпълнение, както и приноса на албума за музиката през тази година. Журито, което излъчва победителя, казва за тазгодишната церемония:

„Тази година целта ни е да почетем албуми от музиканти във всякакви етапи на музикалните си кариери, но със споделено вярване в значимостта, която има музиката за преодоляването на предизвикателствата в живота- дали лични или политически, влюбване или разлюбване, израстване или ретроспекция, гняв или екстаз. Музиката тук е забавна и вдъхновяваща, умна и трогателна. Дванайсет изумителни албума!“.

Журито е съставено от критици, редактори в музикални медии като Kerrang! BBC Radio 2, както и от музиканти, сред които тази година са Lianne La Havas и Marcus Mumford от (както можете да предположите) Mumford and Sons.

Номириани за Mercury Prize 2018 са:

Arctic Monkeys – ‘Tranquility Base Hotel & Casino’
Everything Everything – ‘A Fever Dream’
Everything is Recorded – ‘Everything is Recorded’
Florence + The Machine – ‘High as Hope’
Jorja Smith – ‘Lost & Found’
King Krule – ‘The Ooz’
Lily AllenNo Shame’
Nadine Shah – ‘Holiday Destination’
Noel Gallagher’s High Flying Birds – ‘Who Built the Moon?’
Novelist – ‘Novelist Guy’
Sons of Kemet – ‘Your Queen is a Reptile’
Wolf Alice – ‘Visions of a Life’

Всеки от тези албуми действително демонстрира развитие на изпълнителя, който стои зад него. В кои случаи обаче това развитие може да се определи като прогрес, в кои случаи критиците имат право, когато казват, че става дума за регрес- всеки трябва да прецени сам . И все пак ще е интересно да видим какво конкретно критиците в журито на „Mercury“ ще посочат като отличителен прогрес. Сред победителите през изминалите години са били Alt-J, the XX, James Blake, PJ Harvey и Arctic Monkeys.

Забележка: Наградата „Mercury“ винаги е била обект на контроверсия, поради начина, по който се кандидатства за нея: групите и изпълнителите трябва да платят известна сума, за да участват, и 12-те албума в шортлиста се избират сред около 200-те кандидата. Организацията уточнява на сайта си, че тази сума се използва за „административни разходи, свързани с процеса“.
Кой ще спечели ще разберем на 20-ти септември. Дотогава ще ги слушаме по Teen Station.  Щом са достойни за  Mercury Prize, значи заслужават и нашето внимание, нали?!

Може да харесате също: