MedicalSpace – безплатна помощ за младежи по биология и химия

Сподели с приятели

Между две дежурства се запознаваме с Катерина Костадинова. Тя започва работа в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ още докато учи. Завършва за парамедик и вече е част от екипа на Отделението  по интензивно лечение в най-голямата спешна болница в страната. Не се счита за популяризатор, а за обожател на науката и вярва, че позитивната промяна в света задължително минава през образованието. Това е причината, поради която формира екип от талантливи младежи и заедно с тях днес развива платформата MedicalSpace.org.

Подкрепете проекта на MedicalSpace.org

за създаване на безплатни онлайн курсове по биология и химия за кандидат-студенти на този линк.

 

Здравей, Катерина! Разкажи ни повече за MedicalSpace.org – къде намери вдъхновението за този проект.

При мен вдъхновението сякаш винаги идва от комуникацията с хора, обмена на идеи, а заедно с това и надежди, въпроси, очаквания. Мисля за MedicalSpace.org обаче като за валидиране на хипотеза. В началото хипотезата беше, че за младите медици ще бъде полезно едно дигитално пространство, където спрямо интересите си хората да се обединяват и да създават образователно и научно съдържание. По този начин те обменят знания и са си взаимно полезни. През последните месеци тази хипотеза получава ежедневно потвърждение.

Имаме амбицията в годините напред да създадем учебни инструменти, които да помагат на студентите по различни медицински дисциплини,

а настоящият ни образователен проект е в помощ на най-младите колеги.

В момента работим по създаването на безплатни онлайн курсове по биология и химия за кандидат-студенти. Интересът е голям както от младежите, които се готвят да кандидатстват, така и от студенти, които вече учат. Само през последната седмица ни писаха трима нови човека, които са готови да създават учебно съдържание.

Би ли споделила твоя опит с кандидатстудентската кампания? Какво ти коства?

Моят опит е малко неординарен. Аз се преориентирах към сферата на медицината сравнително късно. Това се случи след поредица от много лични трансформации, болезнени през по-голяма част от времето. Обстоятелствата се стекоха така, че в рамките на половин година загубих брат си и майка си. И двамата починаха по здравословни причини.

Тази загуба промени изцяло живота ми.

Около 2 години след тези събития пътувах изключително интензивно, изобщо не исках да се прибирам в България. Постепенно осъзнах, че това е своеобразно бягство и то не е никак ефективно. Тогава си дадох време да поспра, да помисля и да разбера кое е това чувство, което така ме събаря.

Осъзнах, че това е чувството за безсилие и породеният от него гняв. Отвътре буквално гориш, а няма срещу какво да се бориш, няма и кого да защитиш – те вече са си отишли.

След много мислене реших, че онова, на което има смисъл да се посветя, е спешната медицина. Исках да придобия такива умения, че да мога да повлиявам на обстоятелствата в критична ситуация и в крайна сметка по-малко хора да оплакват близките си. Проектирайки в ума си тази представа, винаги си представях млади хора на 18 – 20 и няколко години. Това е много особена възраст. Това е времето, когато ти тъкмо пристъпваш към самостоятелния си живот и изведнъж нещо се случва, целият ти свят рухва.

Оооо, май много се отклоних от въпроса. Ще се опитам да се върна по същество.

В общи линии така взех решението да кандидатствам медицина. Беше доста трудно, защото вече бях във възрастта, когато човек сам плаща за реализацията на всичките си решения.

Трябваше да събера пари за курсове, такси за кандидатстване, учебници.

Даже заминах на бригада, за да мога да постигна това. Като се върнах, продължих да работя и да уча. В крайна сметка след като завърших курсовете, не се явих на изпит, защото се страхувах, че няма да се справя. Насочих се към професионалната квалификация „парамедик“. Исках възможно по-скоро да започна същинската работа.

На следващата година кандидатствах, но не беше успешно. Наистина е доста трудно да се подготвиш, докато работиш. След това започна пандемията. Всички медици се мобилизирахме максимално и така следването на медицина се отложи във времето. Но пък аз практикувам в изключително тежко отделение, което обаче дава много възможности за обучение и развитие на компетенции. Така че по-скоро мисля, че успях да постигна първоначалния си замисъл.

Обещавам на следващия въпрос да отговоря по-лаконично.

Как Medical Space срещна Промяната? Докъде стигнахте заедно и какво научи ти самата?

Срещнах Промяната по телевизора. Видях реклама за конкурса. Мислех, че е за проекти, които подкрепят по-малки деца, основно розовият Мечо ме подведе, но не е така.

Промяната всъщност е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг груп и на фондацията Reach for Change. В нея могат да участват организации, които работят с младежи до 24 години. Вече имах в ума си тази идея за безплатни онлайн курсове по биология и химия за кандидат-студенти. С приятели решихме да подадем идеята като проектно предложение. Нещата се случиха.

Представихме се достойно и станахме финалисти.

Тази година бяха подадени 85 проекта. На финала сме 5. Освен това останалите организации развиват дейност от няколко години, а ние сега прохождаме и мисля, че участието ни е много успешно. Най-малкото самите ние започнахме да си вярваме повече.

За Промяната мога да кажа, че това е един страхотен ускорен курс по социално предприемачество. Кандидатстването протича няколко месеца. Има различни етапи, на които трябва да презентиваш идеята си. После има акселератор с доста богата семинарна програма. Изобщо страхотна школовка ти дават. Мисля, че най-ценното са хората, с които се запознаваш.

Какви са проблемите, на които Medical Space търси решение и какво е то?

Аман от проблеми, дай да си говорим за възможности. В Промяната специално участваме с проект за създаване на безплатни онлайн курсове по биология и химия за кандидат-студенти. Осъществяването на този замисъл ще даде възможност на младежи, които по финансови причини не могат да си позволят частна подготовка, да се подготвят самостоятелно, използвайки нашия учебен инструмент.

Младежите, които живеят в по-малки населени места, ще могат да се готвят, без да има нужда всяка седмица да пътуват до София, за да отидат на урок. Материалите са подходящи и за подготовка за матура. Друга възможност е, че учебните видеа могат да се използват в училище за бърз преговор преди изпитване. Всеки може да ги ползва свободно, както прецени, че ще е най-приложимо за него. Например, можеш да се готвиш с тези курсове, а на частни уроци да ходиш само, за да те изпитат.

Надяваме се до половин година курсът по биология да е съвсем готов вече и може би до година и половина и курсът по химия да е достъпен. Като ние вече публикуваме учебни видеа в YouTube и малко по малко нещата се случват.

Срещна ли съмишленици по пътя? Каква е тяхната роля?

О, да, при това страхотни млади хора. Те веднага те впечатляват с интелекта си. Понякога са малко обезверени, но просто трябва да поговориш с тях и някак естествено се получава така, че заедно намирате път за действие.

Как можем да се включим в подкрепа на Medical Space по време на състезанието Промяната?

Много е просто. Влизате на сайта на Промяната, избирате Дигитална платформа MedicalSpace.org и гласувате за нас. После трябва всичките ви роднини, приятели, съученици и учители също да гласуват за нас. Минимум 20 човека! Шегувам се, разбира се.

Но споделянето на каузата е много ценно за нас, защото малко изоставаме в гласуването, а трябва да сме сред трите проекта с най-много гласове, за да се явим на финалните презентации. Така ще може да се борим и за финансов грант от Промяната.

Той е важен за нас, защото техническата реализация на платформата изисква финансово обезпечаване. До този момент всичко, което сме направили, освен лично време и усилия е и с лични финанси. Така че един грант няма да ни е излишен. Все пак ни предстоят месеци работа.

Аз си направих експеримент. Взех една тема и работих по нея от написването на сценария до публикуването на учебно видео в YouTube.

Сумарното време за изработването на един видео урок е около 10 часа.

Уроците по биология са около 90. Това са около 900 работни часа само за учебните видеа по биология, а ние подготвяме също планове на темите, въпросници, мисловни карти. Химията също нас чака. Има часове работа и по платформата като техническо изпълнение и дизайн. Така че много разчитаме хората да подкрепят усилията ни. Това си е и един вид признание на труда ни.

Откъде започва промяната? Какво ни е нужно, за да вървим по нейния път?

Промяната започва от отварянето на очите сутрин, от първия момент на съзнателност, в който си способен да вземеш някакво решение. Последователността от решения моделира живота ни в най-голяма степен. Моят съвет е да се стараем да бъдем добри.

Добротата не е наивност, тя е мъдрост.

Бъдете споделящи, бъдете любезни, подкрепяйте, говорете истината и така ще успеете да съхраните собствения си покой.

И за финал – какво е твоето послание към всеки, четящ това?

Ако някой е успял да стигне до края на това дълго интервю – сърдечни благодарности, че ни отделихте от времето си. Моето послание е да мислим за качеството на образованието си като за наше право. Всеки ден отстоявайте това свое право. То ще направи живота ви по-богат и смислен.

 

Може да харесате също: