ПРОфесионалистите с Мария Топчийска – Performance and Digital Director, Schneider Electric

Сподели с приятели

Мария Топчийска е Performance and Digital Director за група заводи на Schneider Electric в зона Европа. Докоро управител на умната фабрика на компанията в Пловидв, тя е с много богат практически опит относно въвеждането на нови технологии и нови методи на работа в индустрията.

Когато си говорим за технологии, умни домове или дори просто перални машини, рядко се замисляме за човешкия фактор зад тях. Може би се замисляме за хората, които са ги изобретили, а при нужда веднага се сещаме за механиците, които могат да ги поправят. Но зад процеса на тяхната изработка има много повече социални процеси, отколкото можем да си представим. 

Мария Топчийска мисли най-вече за хората.

Хората зад технологиите. Хората, които ще използват технологиите. Хората, които ще създадат новите технологии. Като директор на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, тя е ръководила и тези социални процеси. 

Тя и колегите ѝ ни поканиха да отидем направо в умната фабрика за записите на интервютата за подкаста ПРОфесионалистите. Чувството е като да влезеш в технологична Страна на чудесата. Посрещат те хората, но се срещаш и с роботите по производствената линия, а накрая те изпраща робот косачка, който спокойно си движи в тревните площи по залез. В тази атмосфера е лесно на място да измислиш много въпроси. Те просто сами си изскачат иззад някой ъгъл (точно като малката автоматична косачка). 

В първия епизод от поредицата ни „Умни професии за умно бъдеще“ със Schneider Electric Мария Топчийска е под прицела на моите въпроси за знанията, уменията и качествата, които хората в сектора на технологиите трябва да притежават, за да бъдат успешни.

  • Трябва ли да сме инженери, математици или учени по образование?
  • Какви ще са професиите на бъдещето?
  • Какво ценят и търсят работодателите, когато наемат нови кадри?
  • Как може да се катерим нагоре по стълбицата на компания? Какво е да си лидер? 

 

Всичко това и много повече, поръсено обилно с хумор, ще можете да научите от Мария Топчийска. Приятно слушане!

Откъс:

Много рядко човек има възможност да преподава. Всеки може да трупа експертиза, но да си преподавател е различно. Това е ценно умение, защото трябва да намериш правилния подход да предадеш знания и да задържиш интереса у хората. Трябва бързо да се адаптираш и да следиш непрекъснато как твоята аудитория абсорбира новите знания.

 

Може да харесате също: