Måneskin или „Новите Rolling Stones” – победители на Евровизия ’21

Сподели с приятели

Представете си следната картина – четирима млади приятели в Рим… Те мечтаят да се занимават с музика и да покорят световната сцена. И за да го постигнат, решават да се явят на прослушване за X Factor Italia. Те са Måneskin.

 

 

Групата не успява да победи в X Factor, но се класира на почетното второ място. В този момент на разочарование, те дори дори не подозират, че в бъдеще ще спечелят най-престижните музикални фестивали – Санремо и Евровизия.

https://www.youtube.com/watch?v=RVH5dn1cxAQ

Сформирането на бандата

Виктория Де Анджелис (бас) и Томас Раджи (китара) се познават от доста отдавна, тъй като и двамата посещават едно и също средно училище. Те се сближават едва през август 2015 г., докато се обучават в научната гимназия „J.F. Кенеди“ в Рим. Тогава двамата решават да създадат група. По-късно към тях се присъединяват певецът Дамяно Давид и барабанистът Итън Торчио. Последният разбира за групата чрез реклама във Facebook.

Какво е „Måneskin“?

Името на групата е избрано съвсем случайно. Както Виктория често разказва, групата търсела име, за да участва в местен музикален конкурс за изгряващи банди. След това им хрумва следната идея: тъй като Виктория е наполовина датчанка, започват да търсят интересно звучаща дума на датски. И когато басистът произнася  думата „Måneskin“, всички се влюбват в тази идея за име. На датски думата означава „лунна светлина“. Вярва се, че носи късмет.

Започват като улични музиканти

Преди да се явят в X Factor, младежите се изявяват и като улични музиканти. Часовете репетиции в студиото са съпътствани от изпълнения на живо за минувачите. Те свирят основно по улиците на историческия център на Рим.

Вдъхновяват се от музиката на Хари Стайлс

В интервюто си за списание The Upcoming по време на концерта им в Лондон на 22. февруари 2019 г. Måneskin разкриват артистите, които са им помогнали да изградят музикалния си стил. Четиримата  признават, че имат много любими изпълнители: Bruno Mars, Red Hot Chili Peppers, Arctic Monkeys. Но има едно име, за което и четиримата са страшно въодушевени. То е на бившия певец от One Direction – Хари Стайлс. Неслучайно Måneskin често изпълняват на концертите си две от неговите песни: „Kiwi“ и „Carolina“.

Често споменават името „Марлена” в песните си

Måneskin споменават името Марлена в пет парчета от първия им студиен албум Il ballo della vita: „Torna a casa“, „Morirò da re“, „L’altra dimensione“, „Le parole lontane“ и „Niente da dire“. Måneskin обясняват коя е Марлена по време на концерт в края на 2018 г. Тя не е физическо лице, а олицетворение на посланието, което искат да разпространят чрез  музиката си. Тя е идеал за свобода, живот и творчество.

Те са сред най-успешните музиканти в Италия през последните години

За по-малко от четири години Måneskin вече надминават границата от един милион копия между албуми и сингли. Те са извоювали седемнадесет платинени плочи и шест златни плочи в Италия. Имат два албума номер едно (Il ballo della vita от 2018 г. и Teatro d’ira от 2021 г. – Vol: 1), един сингъл номер едно („Torna a casa“) и три сингъла номер две („Chosen“, „Morirò da re“) и „Zitti e buoni“).

Често наричани „Новите Rolling Stones”, Måneskin показват завидни умения, креативност и целеустременост да излязат и извън границите на „ботуша”. Музиката им е различна и запомняща се, а те вече са показали, че умеят  да експериментират в най-различни жанрове. Доказателство за това е и новият им албум „Teatro d’ira“. Дали обаче ще успеят да завладеят голяма сцена на Евровизия? Букмейкърите ги поставяха на четвърто място в своите класации, а слушанията на „Zitti e Buoni“ бързо надхвърлиха 20 000 000.

Да, Måneskin успяха. Победата на Евровизия ’21 е тяхна!

За да разберете как изглеждат дните им преди и след изключителния успех в Европа, последвайте Måneskin в Инстаграм.

 

От Александра Иванова