Как се създава моден бранд – интервю с Владимир Писин от LOGOTO

Сподели с приятели

Владимир Писин е съосновател на софийския моден бранд Логото. Заедно с неговия приятел, съученик и настоящ партньор Никола Велев създават Логото през 2018-a, тъй като и двамата имат страст към дрехите, а в свободното си време Влади рисува. И двамата все още са в гимназия и успяват да жонглират с училище, извънкласни дейности и менажирането на бранд. Влади е супер точен човек, когото мога само да се радвам, че познавам от толкова много време, и да видя как израства до това, което е в момента.

Реших, че ще е интересно да си поговоря с него, тъй като все пак Teen Station е младежка медия, а Влади е младеж, който се занимава с това, което обича.

Как и кога започна „Логото“?

Рисувах от известно време, когато в даден момент разбрах, че мога да си сваля фотошоп безплатно и започнах и там да се уча. Виждах, че не съм толкова добър в сравнение с хората, които всъщност могат да рисуват, ходят на уроци и т.н., но в някакъв момент си казах, че да си „добър“ в нещо, свързано с изкуство, е доста субективно понятие. Така просто продължих да си рисувам и да прехвърлям нещата, които правя на лист, към дизайни във фотошоп.

След това осъзнах, че бих искал да създам нещо свое от рисунките си. Първото, което изникна в главата ми, беше бранд за дрехи, тъй като обичам модата. По стечение на обстоятелствата си намерих и партньор, който също е любител на хубавите дрехи. С него решихме, че ще бутаме заедно, и около рождения ми ден през 2018 г. събрахме пари, инвестирахме ги и така се роди Логото.

Как решихте брандът да се казва „Логото“? Има ли някакъв смисъл зад това или просто ви е прозвучало добре?

Идеята дойде, когато скицирах една тениска и обсъждахме какъв да е принтът, дали да имаме лого, или да е просто дизайнът. Решихме, че ще има лого, без дефакто да имаме такова все още. Стигнахме до заключението, че ще го сложим на мястото на сърцето като всички марки – Адидас, Найк, Поло и т.н. Тогава написах „логото“ чисто и просто на мястото, където да поставим въпросното лого, щом го измислим. И тогава партньорът ми каза: „Аре да си кръстим бранда „Логото“. На мен ми прозвуча добре, спряхме се на това и така си остана.

Кой най-много ви помогна да популяризирате бранда в началото?

Със сигурност в началото получихме невероятно много помощ от So Called Crew и Жлъч най-вече. Заради него успяхме да стигнем до тяхната публика, която е немалка. Длъжник съм му за това, че ни подкрепи още в началото, когато в сравнение с това, което представлява „Логото“ сега откъм дизайн и качество, бяхме доста слаби. Като цяло явно му хареса идеята, че се опитваме, и реши да ни подкрепи, тъй като все пак не му костваше нищо, за което благодарим.

Снимка: @bubolachev

Не пропускам да отбележа, че все още учиш в гимназия. Как съчетаваш менажирането на бранд за дрехи и ученето?

Досега не е било толкова трудно, защото дизайните и моделите са излизали, когато решим, когато ни е идвала идеята, когато съм сядал и съм я направил. Но решавайки, че ще се захвана още по-сериозно с „Логото“ – сайт, раздавания, спонсорства на различни хора и т.н., се получи така, че трябваше да се науча да си управлявам времето по такъв начин, че едното да не пречи на другото. Въпреки че, като се замисля, често се случва да рисувам скици в час или да правя дизайни, вместо да уча, но така де, опитвам се да съм максимално организиран и да имам що-годе ясна граница между едното и другото. Вярвам, че засега ми се получава.

Снимка: @ivan_hristov

Имаш ли посока за това какво би искал да следваш, щом завършиш, и ако да – то обвързано ли е по някакъв начин с мода, дизайн или нещо подобно?

Искам да следвам графичен дизайн по няколко причини: харесва ми, вярвам, че вече имам някакъв опит и по естествен ход на нещата задобрявам, също имам прилично CV, което показва, че имам известен потенциал да се занимавам с това професионално.

Няма да те питам от какво се вдъхновяваш, тъй като хората се вдъхновяват от какво ли не в ежедневието си, но кое е последното нещо, което те вдъхнови?

Докато мислехме дизайни скоро, си редях Рубик кубче и просто партньорът ми ми каза: „Що не сложим нещо такова на тениска?“. Естествено се изкефих супер много на тази идея, но всичко е още в зародиш, тъй като все пак не можем просто да сложим Рубик кубче на дреха, трябва да я има и креативната част. Още нещо, което ме впечатли и вдъхнови скоро, беше Beats Pill колонката, също Eastern Europe’s Finest наскоро направиха дизайн с хапче, който също доста ми хареса. Като цяло идеята за дизайн с хапче доста ми допада, но и върху това се работи.

Снимка: @Profalen

Има ли бранд на който симпатизираш и си почитател? Без значение дали е един, дали е български или чуждестранен.

С колегата доста харесваме Y3 и Stone Island. Все още сме далеч от подобно качество и стил, но се надявам някой ден да стигнем такова ниво. За български бранд определено мога да кажа Eastern Europe’s Finest. Още когато разбрах за тях, много се изкефих на всичко, което създават, определено доста изпъкват с нещата си. А и като цяло, когато се запознах с Ерик (създателят на Eastern Europe’s Finest), видях колко добър човек е, благодаря и на него за помощта, която оказа.

Има ли нещо, което към момента би искал да промениш в „Логото“?

В самия бранд – не. Към момента смятам, че и аз, и партньорът ми инвестираме време и ресурси, колкото ни е възможно, но разбира се, стремейки се да вдигаме качеството, колкото можем.
Но има нещо извън бранда, което бих искал да се промени, и това е нагласата на някои хора спрямо „Логото“. Те ни смятат все още за лапета и това е така, такива сме. Но е факт, че се занимаваме с нещо сериозно и възрастта ни не прави бранда ни детски, (както те биха се изразили). Опитват се да ме ограничат по някакъв начин, а аз просто искам да правя това, което ме кефи.

Снимка: @Profalen

Лесно ли е да стартираш и поддържаш бранд за дрехи в България? Ако не, то какво ти коства?

В България е супер това, че имаме популярни личности, които са готови да подадат ръка за нещо такова. Говоря за Бобката, So Called Crew, Крисия, Мила Роберт, profalen, екипът на Foot Court. Това са хора, които са супер земни и са готови да помогнат за развитието на нещо, което смятат за готино.

Разбира се, има и хора, които доста са ни спъвали. Не говоря за известни личности, а по-скоро за хора, с които сме се срещали чисто и просто по работа. Даже сега се сещам за един конкретен случай, в който не ни приеха насериозно, и това доста забави процеса на работа, тъй като въпросните хора отговаряха за изработката на дизайна на дрехите, които трябваше да издадем.

Скоро пуснахте нов дизайн, но все пак съм нагъл и искам да попитам дали работите ли по нещо, и ако да – колко скоро можем да го очакваме?

Работим по колекция, която почти е завършена. До месец всичко би трябвало да е готово и да е достъпно в инстаграм и в нашия сайт. Имаме и колаборация с друг български бранд, която също може да очаквате.

Има ли въпрос, който не те попитах, но би искал да отговориш? Чувствай се свободен да споделиш.

Не е толкова отговор на конкретен въпрос, колкото по-скоро желанието ми като човек, който създава неща. Не искам да ме ограничават само защото съм на някаква възраст, на която на някакви хора им се струва, че не съм готов да се занимавам с това, което обичам. Това е.

Мисля да се ориентираме към край, но преди това препоръчай нещо на хората, които четат това – филм, книга, сериал, каквото и да е, ютюб клип, ако щеш, нещо, което просто би искал хората да видят и смяташ, че заслужава вниманието им.

Подкрепям всичките си приятели, особено тези, които са подкрепили мен, така че няма как да не кажа El Markone – момчетата правят нещо, което им идва отвътре, и стават все по-добри.

Какво пожелаваш на нашите и твоите последователи и като цяло на всекиго?

Да не позволяват на никого да ги спира от това да се занимават с нещото, което искат. Също дори да не им се получи задължително от първия път, да продължават, тъй като винаги има други начини. Отправям и молба да следват примера на хората, които споменах по-горе. Говоря за хората, които са ми помогнали да развия бранда си, молбата ми е да подкрепяме българското, защото нищо не ни коства.

От Илин Димитров

 

Може да харесате също: