Любимите песни (with a twist)

Сподели с приятели

Музиката е най-древната форма на себеизразяване и на разказване на истории. Слушалките са машина на времето, гардероб към фентъзи страна или скоростния влак към света на магията. Музиката сякаш изменя времепространството по-успешно и от гравитацията (само да не чуят физиците, че ми хвръкна главата). Спомням си, че в пети клас измервах разстоянието от вкъщи до училище с броя на любимите песни, които мога да изслушам, докато вървя. Често се хващах как изменям леко песента, за да пасне точно на представата ми за света: equalizer-ът се превърна в моят най-добър приятел.

Сега вече не съм петокласничка. Плейлистът ми порасна с мен, а музиката си остана моят авариен изход от света. А, както се оказва, междувременно доста хора откриха equalizer-а и превърнаха моята малка тайна в цял нов стил на музикално себеизразяване. И ето как получихме bardcore, vaporwave и… но май е по-добре вие да си откриете любим свят. Представям ви любимите ни песни, reimagined.

1. Bardcore

В края на април месец, когато вече съвсем не издържахме да седим на едно място, хората започнаха да се интересуват от Тъмните векове. И по-точно, каква музика е слушало човечеството, за да оцелее чумата. Съвсем тематично за 2020 се появи Bardcore: или как биха звучали вечните поп хитове, ако бяха написани от някой пътуващ трубадур през 14 век. Честно, тези песни са безсмъртни.

2. Vaporwave

А, да, добрите стари времена, за които сме чували от родителите ни… или по-точно 80-те, когато облаците са били неонови и всички са карали онзи Dodge от “Завръщане в бъдещето”. Или поне така си представяме, докато слушаме песните от 80те, направени още по-осемдесеттарски.

3. Slowed & Reverb

Vaporwave беше само началото. А после се роди Slowed & Reverb. Ако Vaporwave беше за въображаемите битки с лазерни мечове, то Slowed & Reverb е за моментът след битката, когато пресмяташ загубите и се чувстваш изгубен пред възможностите. Slowed & Reverb е носталгията по това, което не си преживял. Това е споменът за бъдещето, непреживяната любов, неслучилите се битки. Това е животът ти на забавен каданс, но без експлозиите.

 

4. Lo-Fi

Музиката звучи приглушено. Плочата припуква. Басът е като биенето на сърцето. И изведнъж си в арт кафене в Япония и пишеш поезия. На френски. Lo-Fi (от Low-Fidelity) са в основата на плейлистите с музика за релакс и фокус за тийнейджъри. Въпреки че най-често са просто хип-хоп версията на любимите песни на баба.

5. Ambiance Mash-Ups

Докато не можехме да излизаме от вкъщи за известно време, най-много ми липсваше чувството от това да съм навън и музиката просто да допълва света около мен и обратното. За щастие, не бях единствената и много (доста способни) DJ аматьори създадоха ambiance remixes. И изведнъж светът дойде при нас.

6. Сценарият-в-главата-ти

Понякога музиката ни води към непознати за нас самите кътчета от нашето въображение. А друг път ние сами се развихряме и създаваме саундтрака на сънищата ни. Някои YouTube DJ-и са превърнали сънищата си в нов тренд и постоянно издават нови и нови ремикс версии на любимите си песни: как би звучала Били Айлиш, ако те гони зомби? А какво би слушал поетът романтик? Или как би звучал Моцарт, ако го свиреше възрастният ти съсед? Най-странното е, че понякога предложените сценариите са толкова екстремни, че дори не си се замислял за подобен прочит на песента, но наистина си пасва идеално с историята…

7. Nightcore

Навлизаме в кошмарите си. А какъв по-хубав начин да го направим, ако не под звуците на отшумелия Nightcore? Според някои конспиратори, емо младежта от началото на 2000-та създава този тренд, а след това той еволюира в своята противоположност, Slowed & Reverb (първоначално познат като Daycore). Но някога никой не мислеше за това, а просто слушаше Nightcore, за да се почувства като главен герой на аниме…

8. Beat edits

Това е кубизмът на съвременната музика: прилича на изкуство, но е нещо друго. И не е за всеки. Любимата ни музика, но ѝ липсва всеки втори такт. Или всички тактове са разменени на случаен принцип. Тези преработки създават илюзията, че слушаш музика, но всъщност… си е просто шум. Единственото удоволствие, което можеш да изпиташ от тези преработки, е моментът, когато чуеш два такта, които съвпадат с оригинала и си кажеш: „Ами да, аз знам тази песен. Сега ще се почерпя една бисквитка“.

9. Meme covers

Не всеки от е взимал уроци по солфеж, но някои хора са достатъчно смели да тръгнат по пътя на музикантите сами. Малцина са тези, на които им се получава. Но нашето поколение е изключително толерантно и се възхищава прекалено много на злополучните опити на някои аматьор-флейтисти да изпълнят My Heart Will Go On.

10. Mash-Ups from Hell

Нормалните хора, когато чуят „неочаквано добра комбинация“, си мислят за разтворимо кафе с мляко и захар. Но има и някои YouTube „артисти“, които си мислят за еднородна смес от две, три или повече абсолютно различни песни. Най-лошото е, че им се получава добре и аз бих платила, за да чуя тези песни, изпълнени на живо.

 

От Яна Цветелинова Пеева

Още от рубриката 10-те най четете ТУК!

 

Може да харесате също: