УНИверсално: Ади in Paris I Подкаст

Сподели с приятели

… Или какво е да учиш модерна литература в Сорбоната?

La vie en rose“ – колко хубаво звучи, но дали действително е така?

В този епизод на УНИверсално „Ади in Paris“ ще ни разкаже за истинското лице на френската столица и френското образование. Какво е да учиш в града на любовта? Как избираш подходящата специалност и какво е нужно, за да последваш мечтите си, независимо колко налудничави изглеждат те? Какво е да излезеш от рамката на мейнстрийм специалностите?

Отговорите на тези въпроси и на още други ще чуете в този епизод. Представяме специалността модерна литература в Сорбоната в Париж.

УНИверсално в Spotify

Откъс от епизода:

Напливът за френска литература, дори във Франция, която е най културно – литературно настроената държава в света, не е много голям. Както можете да си представите, не е най-доходоносната специалност.

Кандидатстването във Франция се случва сравнително лесно. Особеното е, че започва доста по-рано от кандидатстването в Германия, например. От януари месец на съответната година отваря една платформа, наречена Parcoursup Тя е изключително удобна. В нея си качвате оценките и CV, което е доста опростено. В текста се упоменава какво правите през свободното си време и какво сте работили досега. В общия случай не сте работили нищо и не сте имали свободно време. 😀

Пише се и мотивационно писмо за всеки университет, в който се кандидатства, което трябва да бъде до 1500 символа. Това са 220 думи и можете да си представите какъв ужас е да се напише мотивационно писмо в 220 думи… Не знам как успях. Това беше истинското предизвикателство.

 

Може да харесате също: