Малкият принц I BAKC Litcast

Сподели с приятели

Търся хората — каза Малкият принц. — Какво значи „да опитомяваш“? 
— Хората имат пушка — каза лисицата — и ходят на лов. Това е много неприятно! Те също тъй отглеждат кокошки. Те се интересуват само от това. Да не търсиш кокошки? 
— Не — каза малкият принц. — Аз търся приятели. Какво значи „да опитомяваш“? 
— То е нещо отдавна забравено. То значи „да се свържеш с другите“. 
— Да се свържеш с другите ли?

— Разбира се — каза лисицата. — За мене сега ти си само едно момченце, което прилича досущ на сто хиляди други момченца. И не си ми потребен. А и аз също тъй не съм ти потребна. За тебе аз съм една лисица, която прилича досущ на сто хиляди други лисици. Но ако ти ме опитомиш, ние ще сме си потребни един на друг. За мене ти ще бъдеш единствен в света. За тебе аз ще бъда единствена в света… 
— Започвам да разбирам — каза Малкият принц. — Има едно цветче… мисля, че то ме е опитомило.

Несъмнено сте чели или поне слушали този откъс от „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Точно той е включен в материала по литература в прогимназията и чрез него мнозина се запознават и с произведението. Има причина това да е така. Епизодът е един от най-важните в историята и в няколко страници се докосва до читателя като му отваря една нова врата с въпроси за любовта, близостта, връзката с другия и другите. Разбира се, „Малкият принц“ не се изчерпва с този откъс, трябва да се проследи цялото пътешествие на къдравото русо момче в бляскави одежди. Това правим и ние в този епизод на BAKC като започваме от малкия астероид на принца, пътешестваме с него из космоса, минаваме през бананите на комунизма и от време на време поглеждаме нагоре към автора летец. Приятно слушане!

 

Може да харесате също: