„La La La“ на Naughty Boy – когато клипът разказва повече

Сподели с приятели

Не са един и два клиповете, които умело претворяват музикалния свят на песента, която визуализират. По-малко са тези клипове обаче, които надхвърлят света на песента, които разказват собствена история, вдъхновена от парчето. Клипът на La La La има своя история, която те хваща но и замисля. Какво стои зад един от най-хитовите клипове на 2013, разказваме в настоящия брой на „Песни за гледане”.

Историята, която виждаме

В обобщение, видеото разказва историята за малко момче, което напуска дома си поради (вербално) насилие от страна на баща си. По пътя си той се сприятелява с няколко персонажа, като бездомно куче, циментов човек без сърце и странно облечен пътен полицай. Момченцето успява по някакъв начин да ги измъкне от тяхната (лоша) среда и рутината им, като пъха пръсти в ушите си и многократно пее „La La La“. И така те си проправят път към мина, където момчето е оставено с демонична фигура. Публиката не разбира какво се случва, след като момчето е оставено в мината или защо е оставено там. Няма индикация какво ще се случи след това с него или с някой от другите герои.

Камера в движение комбинирана с дълги статични кадри, в които движението се случва вътре допринася за търсения ефект на „бягство”. Проследяваме активно пътя, но самото напускане на „тревожното статукво”, персонажите го избягват в семпла и ясна разкадровка. Богат дизайн, смели цветови решения, дошли сякаш да противопоставят сивия цвят на възрастните, обхванал и тримата, по детски свързани персонажи.

По един или друг начин и тримата бягат именно от света на възрастните, ако не броим кучето, което си е отявлен спътник, едва ли не пратен от съдбата. Малкото момче от насилието, циментовият човек от работа, която явно го тормози, до шантавия регулировчик, който явно иска да дава посока на собствения си живот, а не на пътникопотока в натоварения трафик. Единственото озадачаващо и мистично от зрителска гледна точка е как момчето сякаш знае кого търси и къде да го намери. Сякаш нещо му подсказва къде и как да намери съмишленици. Какво стои всъщност зад тези решения и намерения?

Историята зад историята

Молба към всички възрастни да спрат да се държат на възрастта си и да се свържат с детето в себе си. Naughty Boy обясни какво е вдъхновило песента пред Radio.com, като каза: „Не е нужно да слушате всичко, което ви казват. Понякога е готино просто да го блокираш и да се държиш като дете. Аз съм дете, почти в съзнанието си.” Песента е повлияна от настроенията на хитовата мелодия на No Doubt „Don’t Speak“. Naughty Boy каза: „Това е засегнало много хора и в крайна сметка това е, което искам да направя с моята музика“.

Naughty Boy говори за музикалното видео с The Source Magazine. Видеото е заснето в Боливия и вдъхновено от Магьосникът от Оз. Той каза: „Бих ви накарал да мислите, че този хотел може да бъде навсякъде по света. Може да е в ума ви, може да е в задната ви градина или може да е в Боливия, където е заснет „La La La“. И настроението с това видео е за момчето и ако мислите за момчето като за мен, а след това той порасне, за да управлява този хотел, който всеки играе роля, така че това е моята роля. Но е почти като момчето – той отива към източника. Във видеото виждате как отива към тази планина и блокира всички, майка си и баща си. Той прави тези въображаеми приятели и мисля, че когато светът стане малко лошо място, понякога трябва да отидеш до източника на това, което го прави лош, знаеш ли?

Символиката на историята

Въпреки разказите на авторите, мнозина онлайн симовлисти прозират в клипа на “La La La” една легенда от 19-ти век, която включва младо глухо момче, което е избягало от дома си, защото е малтретирано и докато си тръгва, той намира бездомно куче, което му прави компания оттогава. След като живее на улицата дълго време, той открива, че има способността да открива проблемите на хората, след това може да ги излекува с крещи, според слуховете този писък е силен като земетресение или дори торнадо.

Момчето намира мъж, който е убит с камъни от други селяни, докато му крещят, момчето използва способността си да разбере какво не е наред с него и поправя сърцето на стареца (това е частта във видеото, в която той прави мъжа сърце). Тогава момчето и старецът се срещат с обезобразен мъж, който е бил малтретиран и смятан за измамник на обществото. Използвайки силите си, момчето издава, че мъжът е пророк, който е бил прокълнат от Ел Тио, защото той просто не го е боготворил и е напуснал района, в който е живял демонът. Ел Тио се смятал за господар на подземния свят, простосмъртните му предлагали подаръци за защита и за намаляване на гнева му.

Пророкът казал на момчето, че всеки, който може да чуе Ел Тио, веднага ще падне под неговия пълен контрол, той също му казва, че Ел Тио може да бъде намерен в пустинята, където някога е имало малък град, който се покланя на Ел Тио, но той ги прокле да се самоубият. Като група те всички прекосяват пустинята и влизат в мината, в която държи демона, но не искаха да бъдат прокълнати, така че влезе само малкото момче и тъй като беше глухо, то не можеше да бъде контролирано от Ел Тио и той използва тази специална способност, за да го озвучи и да го спре да проклина другите.

Когато концептуалното се превърне и в комерсиално

В Обединеното кралство „La LA La“ стана най-продаваната песен за 2013 г. и оглави британската класация за сингли. Това е първият номер 1 сингъл на Naughty Boy в Обединеното кралство. Британската фонографска индустрия я сертифицира като Double Platinum за продажби в над 1,2 милиона копия. В САЩ той достига номер 19 в американския Billboard Hot 100 и също е сертифициран като Double Platinum за продажби над 2 милиона копия. IFPI в Дания го сертифицира с четворна платина за потоци над 7,2 милиона копия.

Сингълът оглавява класациите в Белгия, Чехия, Италия и Ливан. Успя да достигне до първите 10 класации в няколко страни, включително Австралия, Австрия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Люксембург, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Шотландия, Словакия, Испания и Швейцария. Той беше сертифициран като Triple Platinum в Швеция, Double Platinum в Австралия и Италия, Platinum в Германия, Нова Зеландия и Швейцария и Gold в Белгия, Канада.