Там, където и кварталните котки припяват

Сподели с приятели

Отворете прозорците и чуйте “Траяна Глас”!

От прозорци хвърчат деца и многоглас. С много менторска страст. И това вече 15 години. Не, не е мюзикъл, въпреки че и той не липсва. Това сме групите на ВС “Траяна Глас”. Наш ръководител е вокалният артист Лиляна Дойчева.

Изречението с прозореца далеч не е шега. В залата ни за репетиции това е ежедневие. Кварталните котки припяват заедно с нас от детски песни, през Timberlake и Gaga, до Tony Bennett, Miss Ella и Sinatra, та чак евъргрийн и мюзикъл репертоар.

 

Все надграждащо, все интересно, все Истинска Музика! Е, в акапелните folk-jazz парчета котките все още не са се включили (току-виж скоро замяукат някой вътрешен глас).

По пътя на музиката

С риск да сепна любопитния читател, “Траяна Глас” не е център за музикални мъчения над младежи. “Траяна Глас” е вокална студия, съставена от четири възрастови групи (5 г. – 18 г.) с адекватния за тях репертоар. Както прочетохте, това далеч не значи щадящ. Просто тук се държи на факта, че човек, трябва да е готов за това, което пее. Не просто гласово, а емоционално, ако щете житейски. В този смисъл не произвеждаме отрочета за формати и деца сензации. Те са за шоубизнеса, тук вървим по пътя на музиката…

И то какъв път! Трасира се през 1985 г. от вокална група “Траяна” в Стара Загора. Кои са те? Достатъчно е да кажа beatbox във вокална симфония – Вардар, за да обясня, че са явление. Достатъчно е да спомена, че са работили заедно с Теодосий Спасов, Милчо Левиев, Вили Казасян и много други, за да ви уверя във високото им място на българската сцена. Плочата от Балкантон, записите им в Националното радио, заснетите с тях ТВ филми и програми, сценичната активност до разпадането през 90-те. Изучаването им в учебниците по музика само потвърждават казаното.

А, да, „Бийтълс“ им стават фенове покрай тяхната “Мишел”, благодарение на майката на хор “Йоан Кукузел”, Таня Христова. Подобни истории за “Траяна”, колкото щеш. Създател на тази емблема за Стара Загора и България е маестро Кирил Тодоров – композитор, диригент, аранжор, будител. Един от солистите и друг създател на “Траяна” е певицата Лиляна Дойчева. Изпълнител с широк гласов диапазон, отворил прозорците си за всякакви жанрови ветрове, стига да не са fake. Джаз проектите ѝ от 90-те с пианиста Пламен Карадонев завършват за нея прозвището вокален артист.

Новият състав

Дълъг предисторен път, а? Такъв е, но всеки път е бил нечия отсечка. Отсечката на „Траяна Глас“ е открита в Стара Загора през 2004 г. Тогава Лиляна е поканена да стане педагог на вокалната група към детска формация “Маргаритки”. Там нейният път се пресича с моя. Както с тези на Цветана Христова, Люси Георгиева, малко по-късно на Грета Станева и Мира Ботевска.

Заедно с тях и Лили Дойчева пораствахме с истинската музика. Заедно с тях и добавилите се по-късно групи, в началото на 2015 г. се обособихме като Вокална студия “Траяна Глас”. С новото име дойдоха нови хоризонти, свобода, но и отговорност. Наш „дом“ стана Центърът за подкрепа и личностно развитие към Община Стара Загора.


И така до ден днешен. Не спира взаимната любов към музиката. Не спира и интересът на публиката към нас. Последните спектакли и препълнени зали го казват, не само аз.
С няколко думи – и хвърченето от прозореца не спира. Дали е взаимна болест, или силна връзка, не мога да кажа. Отворете прозорците си и чуйте „Траяна Глас“! Може и да намерите отговор. Ако ли не, поне ще подишате свежия въздух на истинска музика и чисти гласове. А в креслив климат като днешния и това не е малко.

От Станчо Станчев