Там, където и кварталните котки припяват

Сподели

Отворете прозорците и чуйте “Траяна Глас” !

От прозорци хвърчат деца и многоглас. С много менторска страст. И това вече 15 години. Не, не е мюзикъл, въпреки че и той не липсва. Това сме групите на ВС “Траяна Глас”. Наш ръководител е вокалният артист Лиляна Дойчева.
Изречението с прозореца далеч не е шега. В залата ни за репетиции това е ежедневие. Кварталните котки припяват заедно с нас от детски песни, през Timberlake и Gaga, до Tony Bennett, Miss Ella и Sinatra, та чак евъргрийн и мюзикъл репертоар.

Все надграждащо, все интересно, все Истинска Музика! Е, в акапелните folk-jazz парчета котките все още не са се включили (току-виж скоро замяукат някой вътрешен глас) – Чомпилче

С риск да сепна любопитния читател, “Траяна Глас” не е център за музикални мъчения над младежи. “Траяна Глас” е вокална студия, съставена от четири възрастови групи (5г. – 18г.) с адекватния за тях репертоар. Както прочетохте, това далеч не значи щадящ. Просто тук се държи на факта, че човек, трябва да е готов за това, което пее. Не просто гласово, а емоционално, ако щете житейски. В този смисъл не произвеждаме отрочета за формати и деца сензации. Те са за шоу бизнеса, тук вървим по пътя на музиката…
И то какъв път! Трасира се през 1985г. от вокална група “Траяна” в Стара Загора. Кои са те? Достатъчно е да кажа beatbox във вокална симфония- Вардар, за да обясня, че са явление. Достатъчно е да спомена, че са работили заедно с Теодосий Спасов, Милчо Левиев, Вили Казасян и мн. др., за да ви уверя във високото им място на българската сцена. Плочата от Балкантон; записите им в Националното радио; заснетите с тях ТВ филми и програми; сценичната активност до разпадането през 90-те; изучаването им в учебниците по музика само потвърждават казаното.
А, да, „Бийтълс“ им стават фенове покрай тяхната “Мишел” , благодарение на майката на хор “Йоан Кукузел”, Таня Христова. Подобни истории за “Траяна”, колкото щеш. Създател на тази емблема за Стара Загора и България е маестро Кирил Тодоров – композитор, диригент, аранжор, будител. Един от солистите и друг създател на “Траяна” е певицата Лиляна Дойчева. Изпълнител с широк гласов диапазон, отворил прозорците си за всякакви жанрови ветрове, стига да не са fake. Джаз проектите й от 90-те с пианиста Пламен Карадонев завършват за нея прозвището вокален артист.

Дълъг предисторен път, а? Такъв е, но всеки път е бил нечия отсечка. Отсечката на „Траяна Глас“ е открита в Стара Загора през 2004г. Тогава Лиляна е поканена да стане педагог на вокалната група към детска формация “Маргаритки”. Там нейният път се пресича с моя. Както с тези на Цветана Христова, Люси Георгиева, малко по-късно на Грета Станева и Мира Ботевска. Заедно с тях и Лили Дойчева пораствахме с истинската музика. Заедно с тях и добавилите се по-късно групи, в началото на 2015г. се обособихме като Вокална студия “Траяна Глас”. С новото име дойдоха нови хоризонти, свобода, но и отговорност. Наш „дом“ стана ЦПЛР към Община Стара Загора.


И така до ден днешен. Не спира взаимната любов към музиката. Не спира и интересът на публиката към нас. Последните спектакли и препълнени зали го казват, не само аз.
С няколко думи, и хвърченето от прозореца не спира. Дали е взаимна болест, или силна връзка, не мога да кажа. Отворете прозорците си и чуйте „Траяна Глас“! Може и да намерите отговор. Ако ли не, поне ще подишате свежия въздух на истинска музика и чисти гласове. А в креслив климат като днешния и това не е малко – Джаз Фест 2019

От Станчо Станчев