Културна София – дванадесето издание на „Нощ на литературата“

Сподели с приятели

Месец септември е време на преходност. Дирим последните си глътки летни емоции, непринудените разговори и спомените покрай късно залязващото слънце. Битийното ни застига, новото начало е тъй познато, а усамотението в дъждовен ден неутешимо. Но всеобщото прибиране вкъщи, в София, напомня за това, че вдъхновение има, а столичните здания са в трепетно очакване за настаняване на чувството на уют от непозната споделеност, въодушевление, та дори спасение. Такава магия ни носи „Нощ на литературата“.

„Едно своеобразно пътешествие на Европа из цяла Европа“, културното събитие се провежда из континента по едно и също време всяка година, а България взима участие за 12. път!

На 27.09., от 18 до 21 часа, 20 държави ще представят избраната от своето посолство или културен център книга – бестселър, носител на награди или творба на признат автор, като иновативен формат за популяризиране на съвременна европейска литература.

Под покривите на арт пространства като Vivacom Art Hall; Плюс това; Галерия „Академия“, места за работа от разстояние betahouse; KO-OP coworking & art; книжарници Mahala Bookstore; Birdhouse и култовия Студентски дом, известни актьори и радиоводещи четат подбрани откъси в рамките на 15 минути на всеки половин час, осигурявайки достатъчно време за придвижване на слушателите до следващо „читателско гнездо“.

„Нощ на литературата“ е за книголюбители, ентусиасти по чуждестранната култура или всеки свободно шляещ се в сряда вечер. Вино, лунна светлина и нова любима книга, какво по-идилично?

https://www.tiktok.com/@nosht_na_literaturata_/video/7275353697713179936

Събитието се провежда в още 13 населени места в България. Информация за книгите и техните водещи се публикуват ежедневно, а активните им канали в Тик Ток и Инстаграм ви дават и интерактивни обиколки на „гнездата“!

От Белослава Петкова

 

Може да харесате също: