K-pop обществото в България I Video: Те са като теб

Сподели с приятели

Когато живееш в голям град, няма как да не се сблъскаш с множеството култури, общества, нрави, идеали. Дори и на моменти да е объркващо, това си има своя чар. В този епизод от поредицата „Те са като теб“ разказваме за K-pop обществото в България.

Много от тези субкултури провокират разнообразни реакции у хората – понякога неприязън, понякога интерес – от симпатии до абсолютно объркване, комбинациите са много и все интересни. Едно от тези общества е вдъхновено от K-pop културата.

Поговорихме си с 2 момчета, участвали в завидно количество танци за има-няма две години и натрупали достатъчно впечатления, че да ни разкажат по-подробно за K-pop обществото у нас. Споделиха и за личния си опит, и за участия, както и „tips & tricks“ как се започва с това хоби, защото нека си го кажем честно  понякога е страшно да се захванеш с нещо, знаейки че по-опитни хора ще те наблюдават. 

Запознайте се с Наско и Божи!

ВИДЕО:

 

K-pop ще рече корейски поп, доста простичко и ясно име. Самите хора също са лесно разпознаваеми. Може да ги срещнете около стъклата на ЦУМ в София, учещи различни хореографии, и най-вече по косплей събитията. Стилът им е силно повлиян от изпълнителите (наричани идоли) – шарен или изцяло черен, но почти винаги с различни вериги, ленти, въжета, всичко висящо общо взето. Цветните коси преобладават, независимо от пола. 

Идеята на събиранията в центъра (на места, където има отразяващи повърхности) е да се научи даден танц от песен. Този танц по-късно може да бъде представен някъде, често или на видео като cover с много ефекти, светлини и буржоазни облекла, или на сцена по време на косплей събитие. Някои хора го правят, заради самото представяне, други заради танците, трети просто „защото“.

Като всяка голяма група хора с общи интереси и това общество не минава без някой и друг скандал, проблем за танц, участие или репетицияВсяка група иска да изпъкне, да блесне в даден момент, но се случва (неведнъж) танцът, който подготвя с тази цел, да се дублира с нечий друг план. Генерално сформиралите се и „наложилите се“ вече групи през по-голямата част от времето функционират бързо и ефективно.


 

В предишния епизод от поредицата „Те са като теб” разказахме за изкуството на художника Павлин Недков от Русе.