Коя е St. Vincent?

Сподели с приятели

St. Vincent е едно от малкото имена, които човек трябва да запомни от съвременната музика. Това всъщност е псевдонимът на Ани Кларк – многопластова личност с точно толкова многопластова дискография. И сега ще обясня нагледно защо е толкова значителна и коя точно е тя.

Открийте коя е St. Vincent в думите на Яна Стойкова!

Виртуоз

На първо място и преди всичко Ани Кларк е виртуоз. Един от най-добрите съвременни китаристи, тя постоянно експериментира с различни техники, упорито бягайки от всичко конвенционално, и установявайки свои собствени правила за музиката. Мога да спекулирам, че това не се дължи само на дългите ѝ пръсти – тя е отгледана и закърмена с музика, а като тийнейджър подгрява леля си и чичо си, джаз дуото Tuck & Patti. Свиренето ѝ представлява микс от наглед нечовешка скорост, агресивно дърпане на струните и направо вулгарни движения:

Лиричен гений

Думите при St. Vincent се леят свободно като нотите от китарата ѝ, а асоциациите между тях предствляват една приятна енигма. За пример текстът на „Huey Newton“: „Feelings flash cards // Fake knife, real ketchup // Cardboard cutthroats // Cowboys of information // Fuckless porn sharks // Toothless but got a big bark“. Но Ани демонстрира и способността за кохерентност между думите.

Веднъж ръси истини за живота:

The truth is ugly, well, I feel ugly too
We’ll be heroes on every bar stool when
Seeing double beats not seeing one of you
(Severed Crossed Fingers)

Oh, a smile is more than showing teeth
(Every Tear Disappears)

You said “Honey quit your worrying
Distance is exactly like a blowing wind
Putting out the embers and the tiny flames and
Keeping the big ones burning.”
(Psychopath)

В следващия момент хвърля камъни по социални конструкции като пол, възприятието за красота, зависимостта от медиите и така нататък, и така нататък. В трети момент нямаш идея какво ти пее – но ти харесва.

Социален критик

Лайтмотив в творчеството ѝ е, както вече стана ясно, критиката към обществото. Квинтесенциално това е изразено в целия ѝ последен албум, Masseduction, който изгражда образа на една антиутопична реалност и ни предупреждава, че тя до голяма степен е аналог на нашата.

От друга страна Ани е гласен противник на социалната неправда. Най-много явно я дразни отношението на музикалната индустрия към жените: заедно с БФФ-то си Кери Браунщайн, колежка музикант и актриса, създадоха серия от интервюта, които пародират преди всичко въпросите към жените музикални изпълнители.

Комик

Тези интервюта са изцяло изградени от ирония. Някои от любимите ми бисери от тях включват:
„Какво е да си жена в музикалната индустрия… хм-м-м добър въпрос“- *камерата зуумва върху кръстосаните ѝ пръсти. Маникюрът ѝ изписва „FUCK OFF”*

„Какво бих казала на младите музиканти днес… *всячески протака отговора* ами, да се насочат към филмовата индустрия“

„Защо е важно музикантите да са политически активни… ъм-м защото..“ *чете от екран, който изписва ALL WORK AND NO PLAY MAKES ANNIE A DULL GIRL*

Отново с Кери Браунщайн е и видеото за Laughing With A Mouth Of Blood, което може би с хумора си цели да отвлече вниманието от тъмнината на текста.

 

Режисьор

Ани Кларк може да се похвали и с режисура. През 2017-а излезе „The Birthday Party“ – хорър, в който майка се натъква на мъртвото тяло на мъжа си точно преди партито за рождения ден на дъщеря им, и се опитва да скрие тялото в огромен костюм на панда. Точно преди духането на свещичките пандата се килва (хаха, килва) напред и по масата се търкулва главата на бащата и цопва директно в тортата. Вкусно! Какво казва това за фантазията на St. Vincent ще оставя на вас да прецените.

Освен всичко това St. Vincent е и Естетична икона

Ако вярвате в зодии, сигурно сте чували, че везните имат крайно развито чувство за естетика. Дали това е вярно, аз не мога да кажа, но в случая на Ани Кларк е на 100% така. Това си личи в изпипаността на песните ѝ, външния ѝ вид и клиповете към музиката ѝ. Особено напоследък поставя летвата за концептуална естетика много високо.

Ще забележите, че китарата във видеото е уникална и сигурно не сте виждали такава преди. Това е всъщност проектирана от самата нея signature Ernie Ball китара, чиято форма е пригодена за женското тяло.

Любимата ми разцветка е тази:

Е, St. Vincent си пада освен това и малко ексцентрична, както можем и с просто око да видим. Оставям това тук.

St. Vincent е Буквално светица

Противно на аурата и присъствието ѝ, St. Vincent не е официално канонизирана за светец. Този псевдоним е бил вдъхновен от песента на Nick Cave And The Bad Seeds “There She Goes, My Beautiful World”, в която „St. Vincent’s hospital” е посочена за лобното място на поета Дилън Томас. Но според мен е само въпрос на време да я разобличат като божествено същество, и рожденният ѝ ден да стане интернационален празник. В смисъл, някой смъртен би ли бил способен да сътвори нещо подобно на припева на тази песен:

Музикален гений

В заключение, St. Vincent е автор на брилянтна музика, с достатъчно варирано звучене и тематика за всеки вкус, и освен поезията ѝ, гласът ѝ е черешката на тортата. Визията ѝ оставя следа в съзнанието както с неоновите цветове, така и с уникалната си идентичност. Става дума за изпълнител, който притежава потенциала да надмине в това отношение безброй рок величия, в това число и Дейвид Боуи. Така че, когато това неминуемо стане, не забравяйте че първо сте го чули от мен.
Оставям ви с две от любимите ми нейни песни:

От Яна Стойкова

Може да харесате също: