Колежи на Обединения Свят

Сподели с приятели

Колежи на Обединения Свят.  Чужд вятър. Чужд език. И всякакви приключения. Това са малка част от нещата, с които ще Ви запознаем след малко. А ако добавите и качествено образование в един от най-престижните колежи в цял свят, то и вятърът, и езикът започват да избледняват.

Колежи на Обединения свят

Колежите на Обединения свят (United World of Colleges) са учебни заведения, разположени в различни краища на света. Всяка година българският комитет селектира  ученици, като им дава възможност за двугодишно обучение по световно признатата IB (  International Baccalaureate ) програма.

За своите впечатления от колежа в Маастрихт, Нидерландия ще разкаже Яна Неделчева, бивш възпитаник на Първа английска гимназия.

 

Как попадна в голямото семейство на Колежи на Обединения Свят?

 

Бях XI клас и ненадейно разбрах от приятели за колежите и тяхната мисия. Записах се 5 дни преди края на срока за кандидатстване. Реших да доразвия познанията си и да създам много нови интернационални приятелства. Да усъвършенствам себе си в една по-различна, динамична и мултикултурна среда. Несъмнено смятам, че тези две години,  прекарани в колежа, са много по-полезни от тази една последна, която щях да прекарам в софийската гимназията.

Какво ти даде колежът в Маастрихт?

Научих изключително много за себе си. Започнах да работя повече с ясната представа , че това ще ми помогне много в бъдеще. В колежа се учиш да работиш в екип, да уважаваш труда на останалите и да създаваш многобройни  проекти. Да се отличаваш със своята култура и да уважаваш чуждата, защото там ще се срещнеш с ученици от цял свят.

 

Мулти-култи

Тези културни различия трудно ли се събират на едно място или всъщност се допълват?

Идеологично се разбираме. Колежът се крепи на идеите за междукултурно разбирателство и ценности като мира и опазване на околната среда. Така че на това ниво категорично се разбираме. Рядко спорим. Всъщност не само географията ни разделя. Различаваме се религиозно, социално, но колежът ни учи на толерантност, равенство (равноправие) и лоялност.

Има ли предимство престоя ти в колежа на обединения свят в бъдещото кандидатстване?

Определено! Всеки знае,  че International Baccalaureate е много сериозна учебна програма и изискванията са по-високи от тези в образователната система на България. Именно затова университетите в чужбина отварят вратите си по-широко за нея.

Яна все още не е завършила последната си година в колежа, но с връщането си в България, няколко седмици преди края за подаване на апликации за участие, тя организира презентация, посветена на КОС, където ще разкаже в подробности на желаещите кандидати.

Защо реши да организираш презентацията?

Самата аз разбрах съвсем случайно и осъзнах какво въздействие имаше върху мен. Знам, че има много други ученици, които биха били подходящи за колежа и много би им харесало, но просто не са чували за него. Затова искам да популяризирам мисията и идеята на Колежите на Обединения Свят, защото имам по-голяма представа за живота там. И най-важното – да дадем възможност някой друг да кандидатства и да се докосне до магията, която само там може да се усети истински!

Денят е 19.12.2018г. , мястото е Първа английска гимназия, зала Аудиториум, часът – 19:20. Ще Ви чакаме там! 

Повече информации за колежите, селекцията и апликацията може да намерите на:

https://www.bg-uwc.org

От Симеон Симеонов

Може да харесате също: