Knives Out – шедьовър на модерното криминално кино

Сподели с приятели

Феновете на криминалния жанр са много и различни. От любители на класическите мистерии на Едгар Алън По и Агата Кристи и филмираните версии на техните книги, през тези, които обичат по-страшните и брутални истории, като тези на Дейвид Балдачи и накрая до хората, които обичат криминалните комедии. Мисля, че всички те могат да се влюбят във филма Knives Out или „Всички ножове вън“, в който има по нещо за всеки вкус.

Продукцията

Режисьор на модерната продукция от 2019 е интересният Райън Джонсън с филми като Междузвездни войни, Убиецът във времето и Breaking Bad във визитката си, а актьорският състав е меко казано впечатляващ – в него присъстват Даниел Крейг, Крис Евънс, Ана де Армас и други големи имена. Освен това бюджетът е 40 милиона долара. Предпоставките за страхотна продукция са на лице. Филмът е сниман в Масачузетс, голяма част от сцените се развиват в пищното Имение на Еймс.

‎The history in ‎Knives Out

Семейството на богатия мистериозен романист Харлън Тромби присъства на тържеството му за 85-ия рожден ден в имението му в Масачузетс. На следващата сутрин икономката на Харлан Фран го открива  мъртъв, с прерязано гърло. Полицията вярва, че това е самоубийство, но анонимна страна наема Беноа Блан, за да разследва.

Блан научава, че отношенията на Харлан със семейството му са били обтегнати: в деня на смъртта си, той  се е заканил да изложи зет си Ричард за изневяра на съпругата му – дъщерята на Харлан Линда; Отказва наследство на снаха си Джони за кражба от него уволнява сина си Уолт от издателската си компания, карал се внука си Рансъм. Прислужничката му – Марта, с която е в страхотни отношения е мигрантка и затова всички са леко скептични към нея. В деня на смъртта му тя дава лекарство на писателя, но в прекалено голяма доза и не успява да намери антиотровата. Цялото положение е много напрегнато. Всичко това е предадено много заинтригуващо, чрез възпроизвеждане на случките и разговорите между всеки участник.

Марта – прислужничката и Рансъм – отреченият от всички (красив) син се впускат в разследване на убийството, отделно от детектива Бланк. Следва поредица от заплетени случки и plot twisto-ве, в които интелигентният разследващ е все крачка назад. Например, когато една от прислужничките е напът да си признае нещо, което знае за смъртта, тя е открита брутално убита в един гараж. А когато от аутопсията се появява извънредна информация свързана с отровата на убийството, лабораторията гръмва.

Всички са подозрителни, разкривайки все повече уличаващи подробности за себе си.

Марта, която разследва заедно с Рансъм, прескача някои правила зададени от детективите, започва да става все по-съмнителна с всяка следваща случка след убийството, защото Бланк постоянно я намира на мястото на престъплението. А веднъж я хваща да се катери по прозорец към стаята на мъртвия Харлън, където тя всъщност иска да потърси нещо. От най-симпатична и невинна в началото, сега тя изглежда най-вероятния убиец, а на всичкото отгоре е получила цялото наследство, което нажежава ситуацията допълнително.

Но Марта успява да разгадае всичко. Истинският престъпник е Рансъм, планирал всичко до милиметър!. Тя го изхитрява да си признае всичко пред нея, като пред приятел, но той я хваща в лъжа и я напада с портативен нож, част от стола, който е на обложката на филма. Бланк обаче в същия момент разгадава случая  и спасява Марта. Рансъм е заловен.

Филмът се отличава със страхотна смяна на сцените и диалозите, от която не можеш да се отегчиш. Завързаното действие завършва по най-малко очаквания начин.

Саундтракът на Knives Out:

Музиката във филма много допринася за общата атмосфера. Композитор и е Нейтън Джонсън.

Оценка:

Филмът с бюджет 40 милиона има бокс офис от 310 милиона засега, което говори само по себе си.

Rotten Tomatoes, които всички ние познаваме, му дават много висока оценка по техните стандарти 8,30/10, а пък IMDB 7,9/10. Аз лично като фен му давам 8,9 и горещо го препоръчвам на всеки от вас.