Карл Лагерфелд на Мет Гала – почит, грешка или противоречие?

Сподели с приятели

В първия понеделник на месец май сп. „Вог“ традиционно организира най-значимото събитие в света на модата – „Мет Гала“. Благотворителният бал се провежда в музея на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк и обединява мода и изкуство. Той е събитие за набиране на средства за Института за костюми и представлява тържествено откриване на неговата нова изложба. Темата на тазгодишния бал е „Карл Лагерфелд: Линия от Красота“ (Karl Lagerfeld: A Line of Beauty).

Кой по-добре от него, определян за символ на съвременността, творческото дълголетие и автентичността, олицетворява неразрушимата връзка между модата и изкуството?

AFP PHOTO/PATRICK KOVARIK
Приносът на Карл Лагерфелд за света на модата

Карл Лагерфелд (1933-2019 г.) е създател на едноименната модна къща, един от най-успешните съвременни брандове. Работи за множество марки, сред които „Пату“, „Балмен“, „Клое“ и „Фенди“. Несъмнено Лагерфелд е най-прочут с работата си за „Шанел“. Той е креативен директор на компанията от 1983 г. до смъртта си и успява да я издигне на такава висота, на каквато тя е била единствено през 50-те години на XX в. по време на творческия апогей на своята основателка Коко Шанел.

Донатела Версаче, сестрата на Джани Версаче, недвусмислено заявява, че най-добрият дизайнер на всички времена е именно Карл Лагерфелд. Като добър приятел, учител и творец с неизчерпаем талант, Лагерфелд присъства още в спомените на Джон Галиано, Пиерпаоло Пичоли, Оливие Рустен и Том Браун.

Въпреки неотречимия му принос за развитието на модата, Карл Лагерфелд – като личност, избрана за тема на Мет Гала 2023 – предизвиква ожесточена полемика.

Photo by Sebastien Micke/Paris Match
Марката „Карл Лагерфелд“ и младите хора в България

Преди да откроим причините за споровете относно избора на Лагерфелд, нека проследим отношението на българите, особено това на младите хора като най-увлечени от модата, към неговия бранд.

Артикули от асортимента на марката присъстват осезаемо в гардероба на повечето млади българи. Любопитно е да се проследи как сред традиционно приетите за маркови продукти преобладават именно тези на „Карл Лагерфелд“.

Разхождайки се из централните улици на града, виждаме особено много обувки, малки мъжки чантички, популярно наричани „диагоналки“, дамски чанти и раници „Карл Лагерфелд“. Това вероятно е следствие от факта, че артикулите на марката са предимно в универсални цветове (черно, бяло, сиво, тъмносиньо, червено) с голямо и разпознаваемо лого (KARL LAGERFELD или емблематичната бяла бирманска котка с черни слънчеви очила, чийто прототип е домашният любимец на дизайнера на име Шупет).

 

Популярността на марката се дължи също и на голямото разнообразие, и на цената, която макар и значителна сама по себе си, не е толкова висока, колкото са тези на другите марки от същия клас.

Освен тези характеристики, присъщи на самата марка, интересът към нея произтича и от характеристиките на потребителите. Младите хора, поради желанието си да бъдат част от малка общност в рамките на цялото общество, понякога са склонни да предприемат действия, които иначе не биха извършили. Такова действие е да носят дрехи, обувки и аксесоари от марки, които по принцип не харесват, но са много популярни и са един от признаците, по които се формира социалната група, към която биха искали да принадлежат.

Photo by David Fisher/REX

„Карл Лагерфелд“, въпреки че е една от водещите световни марки, дължи немалката си популярност у нас и на обществения си статут. С далеч по-малка популярност обаче се слави дизайнерът Карл Лагерфелд, затова скандалът, който предизвика изборът му за тема за Мет Гала 2023, не бе широко отразен в българското медийно пространство.

Грозното в света на красотата

Това, в което е обвинен Карл Лагерфелд и предизвика множество дебати около избора му, е дискриминация въз основа на телесно тегло, пол, раса и произход.

Светът на модата, особено на висшата мода, дълго време е място, непристъпно за тези, които са различни от идеала, установен през периода от 60-те до 80-те год. на XX в. – млади, бели, високи и слаби модели. Вследствие на добрата информираност на обществото и борбата с дискриминацията модата придобива универсален характер. Индустрията не само започва да произвежда и предлага дрехи за всички, без значение ръст и тегло. Тя също така включва в рекламните кампании на продуктите си тези, които преди са били пренебрегнати.

Тази практика все още не е възприета от всички в света на красотата, а сочен за един от най-големите противници на тази промяна, е именно Карл Лагерфелд.

 

Доказателства за обвиненията в дискриминация на хора, особено жени, с наднормено тегло, отправени към него не само в близкото минало, а и през последните две десетилетия, са немалко негови изказвания. Той казва, че Адел е „прекалено дебела“, а Хайди Клум – „прекалено тежка“. Изказва се подигравателно за идейни движения като това за позитивно отношение към тялото (body positivity). В отговор на намерението на сп. „Бриджит“ да използва не модели, а „истински жени“, той заявява, че „никой не желае да вижда закръглени жени“.

Други негови изказвания са в основата на обвинения в сексизъм, расизъм и етно-конфесионална дискриминация.

Той твърди, че „Коко Шанел не е била достатъчно грозна да бъде феминистка“.

Това изказване представлява само по себе си невярно твърдение, но и обида както за една от иконите на феминисткото движение, отговорна за най-голямата революция в света на модата от XX в., така и за цялото идейно политическо движение за борба за равенство между мъжете и жените.

 

 

Той променя естествения цвят на лицето на супермодела Клаудия Шифър в черно и в жълто за статия за германско списание. Това е една от неговите прояви, които категорично доказват пълното му противопоставяне на развитието на модната индустрия в посока премахване на  расовата сегрегация.

Той нарича емигрантите от мюсюлманските страни, приети от Германия по време на бежанската криза от средата на миналото десетилетие, „обида за жертвите на Холокоста“. Твърдение в несъответствие с историческата истина, което представлява обида към нехристиянските бежанци.

Приживе Карл Лагерфелд предизвиква множество спорове с изказванията си и възгледите му срещат силно обществено неодобрение. След смъртта на дизайнера тази полемика продължава и ни подтиква да се запитаме защо Карл Лагерфелд е избран за тема на Мет Гала 2023.

Какво е значението на избора на Карл Лагерфелд и какво почита Мет Гала 2023?

Изборът на Лагерфелд може да бъде разтълкуван по два начина.

Според първия този избор показва, че светът на модата одобрява вижданията на дизайнера относно хората с наднормено тегло, цветнокожите и нехристияните.

Според втория изборът на Лагерфелд показва, че модната индустрия счита за съществени професионалните постижения и успехите, а не личните възгледи.

Което и тълкувание на решението да възприемем, неминуемо си задаваме въпроса дали стойността на професионалното, което са неизброимите достижения на Лагерфелд, не е нищожна, ако в личен план не присъстват общочовешките добродетели като търпимостта и толерантността. Или трябва да умеем да правим разграничението между професионалното и личното.

Отговорът, който мнозинството дава на тези въпроси, е, че приносът на Карл Лагерфелд за света на модата е неопровержим и той трябва да бъде признат. Но неговите виждания, представляващи проява на дискриминация, също са неотречими. Затова да почитаме личността на дизайнера като цяло, е нередно, защото въпреки гения си той не се е проявявал като добър житейски пример.

Без съмнение

личността на Карл Лагерфелд още дълго време ще бъде в основата на множество спорове, тъй както творческият му гений ще бъде вдъхновение за поколения дизайнери напред. Същественото в тази полемика около нея е идеята за дуалността, както и въпросите за отношението между професионалното и личното, това къде е границата между двете и едното не е ли определящо за другото и тогава те могат ли въобще да бъдат разгледани като отделни измерения на човешкия живот.

 

От Димитър Топалов

 

Може да харесате също: